Söin kuukauden alle 1€:n aterioita - tässä tulokset

Söin kuukauden alle 1€:n aterioita - tässä tulokset

Otin syyskuussa haasteeksi syödä edullista ruokaa ja asetin jokaisen aterian maksimibudjetiksi yhden euron. Arvelin tehtävän olevan vaikea sekä terveyden kannalta haasteellinen, mutta kuinka kävikään?

Ensin nopea yhteenveto niille, jotka eivät olleet alusta asti mukana:

Miksi syödä alle eurolla?

Kokeilulle oli useita eri motivaatioita:

  1. Yleinen mielenkiintoni kaikenlaisiin haasteisiin. Idea on ollut mielessäni jo ainakin 2-3 vuotta - ovatko euron ateriat mahdollisia tekemättä liikaa kompromisseja terveyden suhteen?

  2. Inflaatio. Ruoan hinta on nousussa ja taloudellinen epävarmuus useammille ihmisille arkipäivää. Vieläkö eurolla voi saada vatsan täyteen? Jos voisin näyttää tämän olevan mahdollista, projektista voisi olla hyötyä muillekin.

  3. Stoalaisuus. Koettelemusten ennakoiminen on osa stoalaista filosofiaa. Yksinkertaistamalla elämää säännöllisin väliajoin vain perustarpeiden tyydyttämiseen voi muistuttaa itselleen, että vähälläkin pärjää. Tämä lieventää omaisuuden menettämisen pelkoa. Söin tosin lopulta pikkubudjetillakin niin hyvin, että stoalaisuudelle ei ollut tarvetta…

  4. Oma taloudellinen tilanne. Koska olen tänä vuonna vaihtamassa uudelle uralle, olivat menoni suuremmat kuin tulot. Tämä ei luonnollisesti ole kestävä tilanne, vaan ennen pitkää oli nostettava tuloja tai vähennettävä menoja. Mieluiten toki molempia, mutta halparuokahaaste tuli tästäkin syystä sopivaan saumaan.

  5. Minimalismi. Mitä vähemmän kuluttaa, sitä vähemmän tarvitsee vaihtaa kallisarvoista aikaansa rahaksi. Samalla jää enemmän resursseja merkityksellisille asioille. Olin projektin alussa minimalisti monella muulla elämän osa-alueella, mutta en ruoan suhteen.

Haasteen säännöt

  • Kaloreita piti saada päivässä vähintään 2000 kcal, mieluusti hieman yli.

  • Proteiinin saannin tavoite oli noin 100g päivässä.

  • Aterioita 4-5 kertaa päivässä, keskimäärin 400-500kcal ja 20-30g proteiinia.

  • Päiväbudjetti kaupassa 5€/päivä.

  • Olemassaolevia ruokia ei saanut käyttää kaapeista, eli kaikki piti ostaa alusta.

Ennakkotiedot ja valmistautuminen projektiin

Tavallinen ruokabudjettini kuukaudessa on tyypillisesti ollut 500€:n molemmilla puolilla. Saatan tilata mm. säännöllisin väliajoin netistä 100-200€:lla macadamiapähkinöitä ynnä muita terveyskaupan tuotteita smoothieitani varten. Halparuokailu ei ole kuulunut vahvuuksiini.

Olin selaillut kirjaa Annos eurolla (Hanna Olvenmark) ja laskenut, että ainakaan näihin resepteihin ei euro oikeasti riitä.

Lähdin siis melko tyhjistä matkaan, enkä ollut lainkaan varma onnistuisinko. Oletukseni oli, että joutuisin joko:

A) Keskeyttämään projektin vatsa- tai terveysongelmien vuoksi, tai
B) Muuttamaan tavoitteen keskimäärin alle euroksi per ateria.

Kuinka haasteessa kävi?

Epäilyistäni huolimatta tavoite piti loppuun asti, eikä yksikään ateria koko kuukauden aikana maksanut yli euroa!

Hämmästyksekseni jopa alitin lopulta budjettini:

  • Kaupassa kyllä kului 142,06€, eli hieman vajaa asetettu maksimi 5€/päivässä. Tämä johtui kuitenkin pitkälti siitä, että kaikki mausteista alkaen piti ostaa erikseen. Toinen kuukausi samaa haastetta olisi siten mennyt selvästi pienemmällä kulutuksella.

  • Söin 132 ateriaa hintaan 101,98€, eli keskimäärin 0,77€ per ateria!

Ennen tätä haastetta en olisi uskonut joskus syöväni 100 euron ruokabudjetilla.

Halvalla voi syödä monipuolisesti ja terveellisesti

Eilen projektin viimeisessä päivityksessä söin viisi esimerkkiateriaa haasteen ajalta ja laskin niistä saadut vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet.

Yhteensä 4,67€:n hinnalla sain 2400 kilokaloria ja selvästi yli päivittäisen suosituksen tärkeimpiä mikroravintoaineita!

Arvioisin syöneeni alle euron aterioilla terveellisemmin kuin valtaosa suomalaisista.

Esimerkiksi eineksiä, karkkia ja sipsejä syömällä joutuu maksamaan ruoastaan paljon enemmän ja saa silti vain pienen murto-osan ravintoaineista. Puhumattakaan siitä, että roskaruokavalion todellinen hintalappu nousee jyrkästi pitkän aikavälin terveysongelmina.

Söin jopa joillakin tavoin paremmin kuin edes itse normaalisti syön tavallisella budjetillani! Tämä johtui ainakin siitä, että vähäinenkin tyhjillä kaloreilla sekä prosessoidulla ruoalla herkuttelu jäi kokonaan pois ja valitsin lähes jokaisen raaka-aineen huolellisesti.

Toisin sanoen kaiken huomion kohdistaminen ruokaan ja ostoslistaan yhden kuukauden ajaksi sai minut tekemään parempia päätöksiä. Millään tavalla täydellinen ruokavalio tämä ei toki ollut, mutta kuinkakohan moni osaisi sellaisen rakentaa itselleen edes rajattomalla budjetilla.

Ei pillereitä, ei jauhoja ei terveystuotteita

Lisäravinteet eivät olleet osa alle euron ruokavaliota. Omassa tapauksessani tämä tarkoitti, että kreatiini, heraproteiini, aminohapot, MCT-öljy ja K2-vitamiini jäivät pois.

“Superfoodit” tai terveystuotteet kuten monet pähkinät, tumma suklaa, raakakaakaojauhe, Chia-siemenet, granaattiomenansiemenet, avokadot, mansikat, ym. usein käyttämäni ainekset jäivät myös käyttämättä.

En huomannut muutoksesta ainakaan negatiivisia vaikutuksia.

Jää nähtäväksi, otanko näitä enää takaisin säännölliseen käyttöön. Hinta-hyötysuhde ei ehkä ole riittävä, ottaen huomioon että kyseisiin tuotteisiin saa helposti laitettua moninkertaisen määrän rahaa haasteen koko ruokabudjettiin verrattuna.

Loppujen lopuksi tämä ei edes yllätä. Olen jo valmiiksi arvellut, että noin 50% jopa huolellisesti valitsemistani terveystuotteista on pelkkiä tyhjiä markkinointilupauksia. Ongelma on siinä, että en tiedä kumpi 50%.

Fyysiset tulokset

Oloni oli yleisesti hyvä, lukuunottamatta jumittunutta alaselkää kuukauden alussa. Sama vaiva tuntuu jostain syystä ajoittuvan isojen ruokavaliomuutosten ensimmäisille päiville. En tosin millään ymmärrä minkä yhteyden kautta, ja kyseessähän voi olla sattumakin. Selkävaiva ja pienet vatsaongelmat menivät kuitenkin ohi heti kun aloin liottamaan antiravinteita pois paljon käyttämistäni kaurasta ja maapähkinöistä.

Vatsa kieltämättä turpoaa hieman herneistä ja palkokasveista. Vaihdan mieluusti osan kasviproteiineista taas lihaan, josta keho imeyttää aminohappoja paremmin käyttöönsä.

Liikuin aktiivisesti. Kävin pitkällä kävelyllä joka aamu kahta poikkeusta lukuunottamatta. Pääasiassa treenasin erästä itselleni isoa tavoitetta varten, jonka myös saavutin! Kerron tarkemmin seuraavassa päivityksessä, joka on varattu aiheelle. Näiden ohella tein joko minitreenejä tai harjoittelin roikkumista lähes joka päivä.

Liikunnallisesti kuukausi oli selvästi keskiarvoa parempi.

Paino putosi kilon verran. Tämä ei sinänsä ole oikea suunta, vaan haluaisin luvun pikemminkin nousevan. Kreatiinin pois jättäminen toisaalta vähensi odotetusti lihasten vesipainoa. Lisäksi pieni määrä kesällä kertynyttä rasvaa näytti katoavan ja treeni vahvisti kehoa erittäin selvillä tuloksilla, joten en voi valittaakaan.

Keskittymiskyky oli ailahteleva, mutta suurimmaksi osaksi hyvä. Sain tehtyä sen mitä halusinkin, kuten lähes päivittäiset päivitykset sekä vielä pari artikkelia säästöön. Kirjoittamisen osalta kuukausi oli ylivoimaisesti tuottoisin koko vuotena, mutta tämä menee osittain aiheen helppouden piikkiin. Palaan taas mielelläni rauhallisempaan päivitystahtiin ja uusiin aiheisiin.

Energiatasoissa huomasin paikoitellen vaihtelevuutta. Kokeilussa oli nimittäin huonojakin puolia:

Päätösväsymys

Jatkuva hintojen laskeminen, vertailu, punnitseminen sekä loputtomien valintojen ja kompromissien tekeminen budjettirajoitusten vuoksi oli kieltämättä uuvuttavaa.

On niin paljon helpompaa ottaa miettimättä kaupasta mukaan haluamani luomujauheliha, kuin verrata muiden vaihtoehtojen kilohintoja, etsiä kumpi kauppaketju olisi edullisempi, laskea koko ruoan ja yksittäisen annoksen hinnat sekä kilokalorit ja niin edelleen, sekä käydä sama prosessi läpi jokaisen ruokalajin ja -aineen kohdalla.

Vaikka olen kirjoittanut päätösväsymyksestä jo aiemmin, jatkuva tulva ruokaan ja rahaan liittyviä valintoja silti yllätti minut kuormittavuudellaan.

Omituisia mielihaluja

Mahdollisesti edelliseen liittyen, paikoitellen minun teki mieli syödä sokeria, pullaa, ruisleipää ja monia muita asioita, joiden syömisen olen ainakin suurimmaksi osaksi lopettanut jo aikaa sitten.

Tätä en osannut odottaa. Oletin himoitsevani pikemminkin macadamiapähkinöitä, kirjolohta tai muuta ruokaa, jota ei voi saada alle eurolla. Sen sijaan halusin paikoitellen halpaa, mutta itselleni epäterveellistä ruokaa.

Ehkä syynä oli päätösväsymyksen aiheuttama energian puute. Tai kateus sokeria ja gluteenia paremmin sietäville budjettiruokailijoille. Tai kenties kuukauden aikana takaisin enemmän hiilareita syöväksi muuttunut vatsan mikrobiomi alkoi kiskomaan vanhoista naruista. En tiedä.

Joka tapauksessa tätä tapahtui vähemmän kuukauden loppua kohden.

Muuttiko kokeilu ruokailutottumuksiani?

Varmasti!

Vaikka olen iloinen siitä, että keittiövaa’an käyttö ei ole enää pakollista joka ainoalla aterialla eikä kauppareissuja tarvitse suunnitella lähes sentin tarkkuudella, en usko palaavani täysin samoihin aterioihin kuin ennen tätä kuukautta.

Syön toki varsin mielelläni taas myös yli euron aterioita, mutta jotkut haasteen ruokalajit ja annokset tulevat jäämään osaksi arkeani. Erityisesti iso osa halparuokailun periaatteista ja raaka-aineista yleisellä tasolla oli hyödyllistä oppia jatkon kannalta.

Jos ruokabudjetti oli 500€ ennen haastetta ja 100€ sen aikana, veikkaan 150-200€:n olevan jatkossa melko todennäköinen budjetti. Sillä rahalla ei tarvitsisi sen kummemmin laskea kuluja tai kituuttaa.

Haasteessa oppimani asiat saattavat siis aiheuttaa vuodessa jopa tuhansien eurojen säästön!

Sanoisin tätä onnistuneeksi kokeiluksi.