Euron ateriat päivä 1: Maapähkinä

Euron ateriat päivä 1: Maapähkinä

Paahdetut maapähkinät ovat erinomainen energian lähde, josta löytyy myös mukavasti ravintoaineita. Euron ateriat -projektini alkaa siis tällä aineksella.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Ostoslista:

Halvan ruoan kokeiluni ensimmäinen päivä näytti ainakin paperilla kaikkein haastavimmalta. Koska asetettu budjetti oli 5€ per päivä ja mitään olemassaolevia aineksia en saa käyttää, mitä syödä alussa?

Seurustelukumppanini, joka inspiroitui tekemään samasta haasteesta omaa muokattua versiotaan, ehdotti yhtenä vaihtoehtona maapähkinöitä, mikä osoittautuikin hyväksi ideaksi:

Maapähkinät (100g):

  • Energia 570kcal

  • Rasva 43g

  • Hiilihydraatit 13g

  • Proteiini 26g

  • 3,35€ / kg

  • 1,18€ / 2000 kcal (päivän minimikulutukseni)

  • Runsaasti mm. E-vitamiinia, kuparia, tiamiinia (B1), niasiinia (B3), folaattia (B9), fosforia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä

Melkoinen energiapommi siis - jopa proteiinia löytyy yllättävän paljon! Hiilareiden osuus jää niin pieneksi, että elimistö taitaa pysyä lähes koko päivän ketoosissa ja rasvanpolttomoodissa, mikä on lähinnä plussaa.

Miten tuon jakaisi aterioiksi? Olettaen, että maapähkinää ei tee mieli syödä ihan mahdottomia määriä kerralla, jaetaan päivätarve viiteen 400 kcal annokseen, eli 70g kerralla. Tuo tarkoittaa paria isohkoa kourallista.

Yksi “ateria” maapähkinöitä siis maksaa noin 0,24€.

Hintaan on laskettu mukaan paahtamisessa käytetty suola. Valitsin merisuolan, josta ei ole poistettu kivennäis- ja hivenaineita. Jodioituna versiona, koska jodin saanti on hyvä turvata jotain kautta.

[Toisen ryhmän kaupasta voi myös ostaa kilon paketin valmiiksi suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä (Xtra) käytännössä samalla hinnalla energiana laskettuna (1,17€ / 2000kcal). Siinä versiossa oli kuitenkin lisättyä rapsiöljyä, jota haluan välttää. Raakatuote oli siis houkuttelevampi vaihtoehto.]

Itse paahdetut maapähkinät

Maapähkinöiden ohuempi ruskea kuori sisältää antioksidantteja ja ravinteita, joten sitä ei tarvitse poistaa. Paahdettuina osa kuorista tosin irtoaa itsestään. Loput lähtevät pienellä hankaamisella käsissä tai keittiöpyyhkeen sisällä.

Paahtaessa maku paranee, rakenne muuttuu rapeammaksi ja samalla suolaa voi lisätä oman maun mukaan.

Ohjeet:

  • Lämmitä uuni 175 asteeseen.

  • Levitä maapähkinät tasaisesti pellille yhdeksi kerrokseksi.

  • Ripottele päälle suolaa.

  • Paahda uunissa 10-15min, kunnes ne tuoksuvat popcornilta tai huomaat pähkinöiden halkeavan.

  • Ota maapähkinät jäähtymään. Maista ja lisää tarvittaessa loput suolasta.

Maapähkinöitä voi toki napostella sellaisenaankin, mutta ne maistuvat huomattavasti paremmalta paahtamisen jälkeen! Hyvä välipala tai lisä mm. puuroihin ja salaatteihin.

Säilyy muutaman viikon lasipurkissa tai usean kuukauden jääkaapissa.

Maapähkinävoi

Mikäli keittiöstä löytyy monitoimikone, paahdetut ja kuoritut maapähkinät voi pyöräyttää maapähkinävoiksi. Öljyä ei tarvitse lisätä. Rouhe muuttuu ensin kuivan näköiseksi jauheeksi, mutta rasva kyllä pääsee pehmentämään seoksen kun koneelle antaa lisää aikaa.

Yhdelle pellille mahtuu noin 500g pähkinöitä, joten paahdoin saman tien koko kilon pussin. Ensimmäinen satsi napostelua varten ja toinen maapähkinävoiksi. Crunchy on enemmän omaan makuuni kuin smooth, joten lusikoin monitoimikoneesta heti alussa hieman rouhetta talteen, jota sitten lisäsin aivan lopussa varmistaakseni ettei lopputulos ole liian tasaista.

Maapähkinävoista tuli hyvää, mutta parempi olisi ollut jaksaa poistaa kaikki kuoret eikä vain valtaosa, sekä käyttää hieman miedommin paahdettuja pähkinöitä.

(Päivitys: Vielä parempi idea on yksinkertaisesti käyttää rapsiöljystä huolimatta valmiiksi kuorittuja ja paahdettuja maapähkinöitä.)

PÄIVÄ 1

Ensimmäinen päivä ei ollut* mikään varsinainen aistinautinto, kuten odotettua. Maapähkinöistä löytyi kuitenkin erittäin helppo ja halpa naposteltava energianlähteeksi vaikka tien päällä. Yhdellä ainoalla eurolla voi pärjätä jo pitkälle.

Huomenna onkin käsittelyssä jo ensimmäinen ihan oikea ateria, eli aamupala.

(*) Oikeasti aloitin haasteen jo päivää aiemmin, jotta ehdin kirjoittaa ja julkaista tekstin kuun ensimmäisenä päivänä.

Budjetti:

  • Käytetty 4,64 / 5€

  • Syöty 1,20€ (0,24€ / ateria)