RavintoTomi RantanenComment

Euron ateriat päivä 2: Kaurahiutaleet, aamupuuro ja luomu

RavintoTomi RantanenComment
Euron ateriat päivä 2: Kaurahiutaleet, aamupuuro ja luomu

Vanha perinteinen kaurapuuro on sekä erittäin edullinen että ravitseva aamupala. Siitä tulee todennäköisesti päivän ensimmäinen ateriani lähes koko haasteen ajaksi.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Ostoslista:

Kyllä, ostin pelkkää luomua! En ainakaan heti ole valmis tekemään kompromisseja ruoan eettisyyden ja kestävyyden kanssa. Eikä näiden ainesten suhteen ollut tarvettakaan.

Sekä kaurahiutaleet että voinokare maksavat lautasella noin sentin tai pari enemmän luomuna, mikä on jopa tällä budjetilla olematon hinta kestävyydestä, vähemmästä torjunta-ainemäärästä, lehmien jaloittelumahdollisuudesta edes joskus elämänsä aikana jne. Chiquita puolestaan on syyllinen mm. rikoksiin ihmiskuntaa vastaan. Jo 100 vuoden ajan.

Toivottavasti tämä kiteyttää periaatteeni ruoan alkuperän suhteen, koska en jatkossa aio isommin paasata tai muutenkaan keskittyä aiheeseen haasteen aikana. Kaikissa tuotteissa budjetti valitettavasti ei riitä luomuun, mutta pyrin tekemään hyviä valintoja silloin kun mahdollista.

Sitten asiaan.

Kaurahiutaleet ovat maapähkinöiden ohella toinen erinomainen perusruoka-aine, joka sisältää edullisen energian lisäksi paljon erilaisia kivennäis- ja hivenaineita:

Kaurahiutaleet (100g):

  • Energia 370kcal

  • Rasva 6,9g

  • Hiilihydraatti 59g

  • Proteiini 13g

  • 1,87€ / kg

  • 1,01€ / 2000 kcal (päivän minimikulutukseni)

  • Runsaasti mm. mangaania, fosforia sekä beetaglukaania.

40g annos puuroa sisältää vain 5g proteiinia, joten ihan pelkällä puurolla ei kannata aamua aloittaa. 20-30g proteiinia per ateria edesauttaa lihasproteiinisynteesiä, eli lihaskasvua.

Lisäämällä puuroon esimerkiksi paahdettua maapähkinää saa enemmän proteiinia sekä kylläisyyden tunnetta. Lisäksi kauran ja maapähkinöiden aminohappoprofiilit täydentävät sopivasti toisiaan. Toisin sanoen kokonaisproteiinin laatu paranee.

Kauran vain 1€ per 2000kcal on erinomainen hinta energialle. Vertailuna vastaava luku puhtaalle sokerille (jota ei tule ostoslistalleni) on 0,50€.

Luomuvoista saa 2000 kilokaloria hintaan €2,74. Halvimman voin hinta olisi ollut €2,13.

Miksi lasken näitä? Koska kaikki ruoka-aineet, joista voisin saada päiväkulutukseni 2000 kcal alle 5€:n kustannuksella ovat automaattisesti budjettini sisällä.

Periaatteessa voin siis käyttää näitä aineksia lähes niin paljon kuin huvittaa. Mitä enemmän alle 5€:n hinta on, sitä enemmän tulee säästöä tai jää tilaa kalliimmille tuotteille.

Tämä on taktiikkani haasteen ensimmäiselle askeleelle, eli energian perustarpeen täyttävien raaka-aineiden valinta (maapähkinät, kaurahiutaleet, peruna, riisi, pasta, jne).

Aamupuuroni koostumus ja hinta

  • 1dl / 40g kaurahiutaleita - 0,075€

  • 3dl vettä

  • Ripaus suolaa - 0,01€

  • Puolikas banaani 50g - 0,14€

  • 30g paahdettuja maapähkinöitä - 0,10€

  • 10g voita - 0,10€

  • Yht: 0,43€ / aamupala (430kcal)

Käytin siis kaikkia aineksia, jotka olen ehtinyt haastetta varten ostaa. Oikein tosissaan penniä venyttäen voisi halutessaan makeuttaa puuroa sokerilla banaanin sijasta, tai lisätä pienempi nokare voita. Tai valita sitä ei-luomua.

Tällä reseptillä puurosta tuli kuitenkin jo niin hyvää, että tätä jaksaa syödä enemmänkin! Päivän ensimmäisen aterian kannattaakin olla sellainen, joka saa hyvälle tuulelle.

Ihan lopulliseksi aamupalaksi tästä ei vielä ole, koska proteiinin määrä jää vain 14 grammaan. Lisäämällä esimerkiksi kananmunaa, maitoa tai jugurttia pääsisi edelleen alle eurolla 20-30g alueelle, joka on lihasten terveyden kannalta mielestäni hyvä proteiinin minimitavoite lähes joka aterialle.

PÄIVÄ 2

Söin lopulta useamman puurolautasellisen tulevia päiviä ja ostoksia suunnitellessa.

Yleisenä vinkkinä saman ruoan syöminen monta kertaa päivässä voi olla toimiva strategia ruoansulatusongelmien lähteen rajaamiseksi. Olen tehnyt joskus vastaavaa tarkoituksella, kun en ollut aivan varma mistä ruoasta tai ainesosasta vatsa ei silloin pitänyt. Kun syö päivässä saman aterian 3-4 kertaa niin yleensä viimeistään iltaan mennessä voi saada jo lisätietoa kyseisen ruoan sopivuudesta.

Kaurapuuron kanssa kävi myös näin. Syön aika harvoin enää näin paljoa viljaa - edes gluteenitonta. Seurauksena vatsani ei ollut ihan täysin tyytyväinen kauran määrään.

Tästä eteenpäin pelkkä yksi lautasellinen aamulla voi olla riittävä ratkaisu, ja aion myös kokeilla liottaa hiutaleita yön yli. Tarvittaessa pitää keksiä uusi aamupala, mutta toistaiseksi veikkaan kyseessä olevan pikemminkin tottumiskysymys bakteerikannalle.

Tätä lukuunottamatta haaste tuntuu hyvältä ja olen päässyt vielä varsin halvalla.

Budjetti:

  • Käytetty 9,27€ / 10€

  • Syöty 2,92€ (0,33€ / ateria)