Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti

Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti

Voiko ruoka maksaa alle euron per ateria vielä syksyllä 2022 inflaatiosta ja hintojen noususta huolimatta? Otan syyskuussa haasteen vastaan ja yritän syödä yksinkertaisesti ja mahdollisimman halvalla, tasapainoitellen silti ruoan terveellisyyttä ja monipuolisuutta.

Projekti on jatkumoa edelliseen päivitykseen: Koettelemusten ennakoiminen - Seneca ja stoalaisuus.

Lyhyesti tiivistettynä: Vastoinkäymisiin valmistautuminen vähentää niiden pelottavuutta. Kokeilen miltä tuntuu säästää ruokabudjetissa, jotta huolet mahdollisista talousongelmista olisivat pienempiä. Seneca ja muinaiset stoalaiset filosofit tekivät vastaavanlaisia harjoituksia säännöllisesti.

Käytännössä simuloin tilannetta, jossa joudun kamppailemaan pienellä budjetilla pitääkseni itseni hengissä ja mieluiten hyvinvoivana. Kuvitteellisessa lähtötilanteessa ruokakaapit ovat tyhjiä, joten ateriat ovat varsinkin aluksi kovin askeettisia.

Tarkoituksena ei siis ole niinkään herkullisilla resepteillä ja ruokakuvilla iloittelu, vaan edullisten ainesten hyödyntäminen ja halvan mutta ravitsevan ruoan periaatteiden tutkiminen.

Ruoan hintojen noustessa aihe on muutenkin ajankohtainen, joten ehkäpä joku saa kokeilustani samalla hyödyllisiä vinkkejä omien ruokaostostensa kannalta.

Osa motivaatiosta tulee myös siitä, että haluan saattaa enemmän vanhoja toistaiseksi toteuttamattomia ideoitani päivänvaloon. Tämäkin haaste on pyörinyt mielessäni jo ainakin kaksi vuotta. Yksi Parempi Minä -tavoitteistani on olla ihminen, joka myös tekee asioita, eikä vain haaveile ja visioi (niin mukavia harrastuksia kuin ne ovatkin).

Vaikka olen minimalisti monella elämän osa-alueella, ruoka ei ole ollut yksi niistä. Tyypillisesti olen voinut syödä jokseenkin mitä haluan, hintoja tarkkailematta. Lähinnä pyrin panostamaan ainesten laatuun - sekä turhan usein sorrun markkinoinnin uhrina erinäisiin uusiin terveystuotekokeiluihin ynnä muihin superfoodeihin, joiden hinta/hyöty-suhde on vähintään kyseenalainen.

Kuukauden ruokabudjettini on keskimäärin ehkä 500€:n paikkeilla tai yli - ilman ulkona syötyjä annoksia. Tämä pitäisi pudottaa reilusti alle kolmasosaan.

Mitä ruoan täytyy sisältää?

Pelkän hinnan lisäksi aterioita ja ostoksia suunnitellessa otan huomioon ainakin seuraavat neljä asiaa tärkeysjärjestyksessä:

1. Energia. Lähden siitä vaatimuksesta, että tarvitsen ruoasta ainakin 2000 kcal energiaa päivässä. Mieluiten hieman enemmän varmistaakseni painon pysyvän samana. Ensiksi valitsen siis edullisia, mutta runsaasti energiaa sisältäviä aineksia aterioiden perustaksi.

Alustavien laskutoimitusten perusteella kaloreiden osuus on ylivoimaisesti helpoin. Jotkut ruoka-aineet, kuten riisi ja makaroni, täyttäisivät koko päivän energian tarpeen jo kymmenillä senteillä.

2. Makroravinteet. Seuraavaksi täytyy varmistaa, että kaikki ruoka ei ole pelkkää hiilihydraattihöttöä. Erityisesti riittävä proteiinin saanti saattaa jopa vaatia hieman pähkäilyä. En haluaisi jäädä juurikaan alle 100 gramman päivässä säilyttääkseni lihasmassaa. Tämäkin on vielä melko yksinkertainen tehtävä - ainakin kunnes proteiinin lähde ja laatu otetaan mukaan kuvioon… Ounastelen edessä olevan kompromisseja.

3. Ravintoaineet. Kun kaksi edellistä kategoriaa on tyydytetty, pyrin jäljelle jääneellä budjetilla etsimään aineksia, joista saa mahdollisimman paljon vitamiineja ja kivennäisaineita euroa kohden. Suurin osa ostopäätöksistä jakautuu siis pääasiassa joko energian tai ravintoaineiden lähteiksi. Esimerkkinä vaikka kurkku, joka sijoittuu lähes ainoastaan jälkimmäiseen kategoriaan.

Joistakin poikkeuksista saa paljon sekä energiaa että ravintoaineita. Näiden löytäminen ja hyödyntäminen tulee olemaan yksi tärkeimpiä tehtäviä alussa.

4. Maku. Ai niin, ja ruoan olisi toki hyvä olla edes jokseenkin syötävää. Kuten mainitsin, resepteillä herkuttelu ei kuitenkaan ole tämän projektin tärkein pointti. Maustebudjetti saattaa siis jäädä vähäiseksi, varsinkin kokeilun ensimmäisinä päivinä.

Jotta tehtävästä ei tule liian helppoa, joudun välttämään gluteenia. Pienet määrät eivät ole haitaksi, mutta yhtään enemmän syötynä elimistöni ilmoittaa tyytymättömyytensä kyseiseen proteiiniin vatsaongelmina, väsymyksenä, aivosumuna ja päänsärkyinä.

Vehnä ja ruis jäävät siis ruokavaliosta pois lähes kokonaan, vaikka muilta ominaisuuksiltaan sopisivat haasteeseen erinomaisesti.

Sokeri tai prosessoidut einekset eivät nekään erityisemmin kiinnosta, vaan tarkoitus on pitäytyä mahdollisimman alkuperäisissä aineksissa eli syödä ns. “oikeata ruokaa”. Onhan se yleensä edullisemman hinnan lisäksi myös terveellisempää.

Nuudelipusseja ei siis tule kokeilun aikana näkymään.

Todellinen hinta lasketaan kaupassa, ei keittiössä

Osittaisena inspiraation lähteenä on ruotsalaisen Hanna Olvenmarkin Annos eurolla -kirja. Teoksessa on tosin pari ongelmaa.

Ensinnäkin omien laskujeni mukaan suuri osa resepteistä maksaa pienestä annoskoosta huolimatta selvästi yli euron. Inflaatio on jo ehtinyt tehdä tepposensa Olvenmarkin vuonna 2015 perustamalle blogille, johon teos nojautuu.

Toiseksi kirjassa sekä muissa vastaavissa haasteissa lasketaan yleensä mukaan helposti pilaantuvistakin aineksista vain käytetyt määrät. Esimerkiksi ripaus tuorepersiljaa, neljäsosa punakaalia tai puolikkaan sitruunan kuori maksaa oikeasti koko kauppahinnan verran, eikä sen murto-osan, jota resepti sattui vaatimaan.

Omassa kokeilussani huomioin siis varsinaisen annoksen hinnan lisäksi myös käytännön kustannukset. Tällöin mahdollinen ruokahävikki (kuten se jostain syystä jokaisen sipulipussin sisältämä jo kaupassa homehtunut yksilö) on mukana laskuissa.

Valitsin maksimibudjetiksi 5€ päivässä. Arvioin summan olevan verrattain helposti kerättävissä vaikka pulloja tai marjoja keräämällä, tai muita töitä ja palveluja tekemällä. Tiedän että monet opiskelijat saattavat pärjätä vielä pienemmällä rahalla, joten pyrin siten alittamaan budjetin ja syömään vielä edullisemmin - lopullinen kulutus jää nähtäväksi.

Kokeilun säännöt

Toistona vielä tärkeimmät tiedot:

  1. Kauppabudjetti max. 5€/päivä.

  2. Energian tarve 2000kcal, jaettuna 4-5 ateriaan.

  3. Tavoitteena on pitää kunkin aterian hinta alle yhden euron.

  4. Olemassaolevia ruoka-aineksia ei saa käyttää, kaikki on ostettava alusta päiväbudjetin rajoissa.

  5. Ruokavalio on valtaosin gluteeniton ja sokeriton.

Kuulostaako helpolta vai vaikealta? Kokeilu alkaa huomenna.