Euron ateriat päivä 20: Pellavansiemenrouhe

Euron ateriat päivä 20: Pellavansiemenrouhe

Pellavansiemen on ravintoarvoiltaan melkoinen terveyspommi. Yhtenä edullisimmista raaka-aineista se ei rasita lompakkoakaan. Pellavalla on helppo tehostaa ruokien energia- ja ravintopitoisuutta.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

PÄIVÄ 20

Ostoslista:

Välillä kieltämättä mietin itsekin, miksi haasteeseen piti keksiä viiden euron päiväbudjetti lisärajoituksena. Uusien ruoka-aineiden kerääminen on kovin hidasta, kun vanhojakin pitää korvata samalla.

Halvimmat proteiinit -listalle päässyt pellavansiemenrouhe tuntui joka tapauksessa hyvältä investoinnilta kaupassa:

Pellavansiemenrouhe (100g):

  • Energia 485kcal

  • Rasva 29g

  • Hiilihydraatti 2g

  • Proteiini 25g

  • 2,25€ / 500g

  • 1,86€ / 2000 kcal

  • 1,80€ / 100g proteiinia

  • Sisältää suuria määriä B1-vitamiinia, kuparia, magnesiumia, fosforia ja sinkkiä, sekä runsaasti rautaa, kalsiumia, kaliumia, B6-vitamiinia, B9-vitamiinia ja seleeniä. Mukana myös hyviä rasvoja sekä vatsaystävällistä kuitua.

Ravintoainesisällössä täytyy toki ottaa huomioon pieni päiväannos. Aluksi kannattaa kokeilla rouheen sopimista vatsalle vain yhdellä teelusikallisella (n. 4g) ennen kuin siirtyy ruokalusikallisten (10g+) käyttöön.

Runsaiden mikroravinteiden ohella hintakin on todella edullinen kaloreina ja proteiinina laskettuna, joten pellavansiemen sopii erinomaisesti budjettiruokailijan kaappiin.

Rouhetta voi lisätä mm. puuroon, smoothieen, salaattiin, keittoon tai vaikka leipätaikinaan.

Kannattaako pellavaa syödä rouheena vai siemenenä?

Kokonainen pellavansiemen saattaa kulkea ruoansulatuskanavan läpi sellaisenaan, jolloin hyödyt jäävät saamatta. Rouheen sisältämä rasva on toisaalta herkkä hapettumiselle, joten valmiina rouhittu pellavansiemen ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Yksi tapa on ostaa kokonaisia siemeniä ja rouhia niitä itse tarpeen mukaan kahvimyllyssä tai monitoimikoneessa.

Siemenet säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Rouheen säilytyksestä onkin sitten vaihtelevia mielipiteitä - joidenkin lähteiden mukaan hapettumista voi tapahtua jo muutamien päivien aikana ja rouhetta olisi parempi säilyttää korkeintaan pari viikkoa jääkaapissa ja pidempään pakkasessa. Toiset sivustot taas kertovat rouheen säilyvän kuukausia huoneenlämmössä ja valolta suojattuna.

Itse laitoin varmuuden vuoksi osan rouheesta jääkaappiin ja loput pakkaseen, koska puolen kilon pussi riittänee melko pitkäksi aikaa.

Ideaalitapa käsitellä pellavansiemeniä olisi varmasti idättäminen. Itse asiassa hieman jo kadun, etten tajunnut ostaa kokonaisia siemeniä tähän tarkoitukseen…

Tällä kertaa ei ole uutta reseptiä kokeiltavana. Lisään vain rouhetta jatkossa aamupuuron, smoothien ja jugurtin joukkoon, sekä intialaisen papukeiton sekaan tuomaan enemmän energiaa, proteiinia ja ravinteita.

Budjetti:

  • Käytetty 98,50€ / 100€

  • Syöty 64,38€ (0,74€ / 87 ateriaa)