Euron ateriat päivä 21: Halparuokakirjoja ja linkkejä

Euron ateriat päivä 21: Halparuokakirjoja ja linkkejä

Ruokabudjetin kutistamiseen löytyy paljon neuvoja netistä ja kirjastosta. Keräsin tähän päivitykseen joitakin vinkkejä.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

KIRJAT

  • Annos eurolla - Hanna Olvenmark. Yksi haasteeni alkuperäisistä innoittajista. Ei ainakaan enää tätä nykyä tai Suomessa euron annoksia, mutta hyviä ja edullisia kasvisruokareseptejä joka tapauksessa.

  • Räväkkä juures - Tiina Aalto, Mikko Kivelä. Gourmet-ruokaa tutuista kotimaisista juureksista? Vieläpä välillä italialaisella, thaimaalaisella tai intialaisella twistillä. Erinomaisia ideoita yksinkertaisista aineksista. (Kirjasta lisää alempana. Painos loppu, mutta löytynee kirjastosta.)

  • Opiskelijan keittokirja - Hellapoliisi Kati Jaakonen. Nimensä mukaisesti perusruokia ihmiselle, jonka ruoanlaittoura on ehkä vielä alussa. Laaja valikoima reseptejä, vaikka ihan kaikki eivät olekaan halvimman budjettiruoan näkökulmasta.

  • Ruokaa pienellä budjetilla - Karen Elene Thorsen. En ole lukenut.

  • Lisäksi lähes kaikki villiyrteistä, sienistä, marjoista, säilömisestä, hapattamisesta ja leipomisesta kertovat kirjat. Mikäli hakee metsän aarteita ruokapöytään, ostaa satokauden kasvikset edullisimmillaan ja säilöö ne loppuvuodeksi sekä leipoo itse omat leivät, saa aivan mielettömän terveellistä ruokaa pikkurahalla.

BLOGIT JA SIVUSTOT

Listat eivät tietenkään ole kattavia, joten otan lisävinkkejä vastaan kommenteissa!

PÄIVÄ 21

En käynyt kaupassa ja varsinaiseen ateriaan asti ei tullut uutta reseptiä, koska tein pari kokeilua vaihtelevalla menestyksellä:

Uunijuurekset suolapedissä

Räväkkä juures -kirjasta otin testiin huippuhelpon tavan tehdä uunijuureksia. Minä olen nimittäin yleensä ruukannut pestä, kuoria, lohkoa ja maustaa juurekset ennen uuniin laittamista. Kirjassa neuvottiin nopeampi keino:

  • Lado pesaistut juurekset vuokaan suolapedin päälle

  • Peitä foliolla ja työnnä uuniin 160 asteeseen 1-2 tunniksi juuresten koosta riippuen

Siinä kaikki! Monet kirjan resepteistä ovat vain toinen toistaan värikkäämpiä ja herkullisempia tapoja hyödyntää tällä tavalla kypsennettyjä juureksia.

Lähinnä tekniikkaa kokeillakseni laitoin uuniin perunan, sekä pari punajuurta ja porkkanaa. Valitsin alkupalalistalta chilipunajuurta yrittöljyssä, eli yksi kypsynyt punajuuri kuorittuna ja viipaloituna sekä päälle yrttioliiviöljyä (paitsi tuoreet yrtit loistivat poissaolollaan, joten käytin suolaa, sitruunamehua, sitruunapippuria sekä chilin sijasta cayennepippuria).

Pienen mutta maistuvan alkupalan hinnaksi tuli 0,30€.

Koitin samaa myös porkkanasta ja eri yrteillä maustetulla öljyllä (suola, mustapippuri, paprikajauhe): 0,16€.

Molemmista tuli aika namia. Räväkkä juures on oikein kiinnostava ja hyödyllinen teos budjettiruokailijalle, joka haluaa edullisista kotimaisista juureksista muutakin kuin lanttulaatikkoa.

Yksi porkkana, peruna ja punajuuri jäivät seuraavalle aterialle, mutta ne päädyin laiskuuttani vain syömään ilman erityisempää suunnitelmaa yhden kananmunan kanssa (0,75€).

Kaurapatukka

Kuten edellistä kokeilua, tätäkin motivoi ajatus siitä, että tekisin jotain olemassaolevista aineksista. Löysin YouTubesta videon, jonka resepti näytti hyvältä: Why OATBARS are Amazing as a Snack or Breakfast. Erityisesti siksi, että minulla oli jo lähes kaikkia mainittuja raaka-aineita.

Teko-ohje: Kaurahiutaleita, kaakaojauhetta, maapähkinävoita, proteiinijauhetta, maitoa, suolaa ja vettä sekoitettuna ja uuniin.

Ainoastaan vaniljalla ja stevialla maustettu proteiinijauhe ei kuulunut haasteeseen, joten yritin saada taikinaa makeammaksi muussaamalla sekaan banaania, vähentämällä hieman kaurahiutaleita ja lisäämällä maapähkinävoita.

Lopputulos: Heikko. Vaatii ehdottomasti mukaan kunnon makeutusainetta, tai kenties triplamäärän banaania. Sokeri on toki yksi vaihtoehto, jos sellaista syö.

Oman versioni hinta yhteensä 0,79€ (0,26€ / 3 annosta mautonta kaurapatukkaa).

Videon kommenttien perusteella resepti on toimiva, joten ehkä testaan tätä vielä ilman sooloilua sen proteiinijauheen kanssa - todennäköisesti vasta haasteen jälkeen. Tällöin hinta suurin piirtein tuplaantuu, jolloin yhden välipalapatukan hinnaksi tulee n. 0,50€.

Budjetti:

  • Käytetty 98,50€ / 105€

  • Syöty 67,99€ (0,74€ / 92 ateriaa)

Kun kuukauden haasteesta on kolme viikkoa takana, syödyn ruoan viikkobudjetti näyttää alle 23€.

Ruokahävikki toistaiseksi 0,08€ - yksi satsuma ehti muuttua kiveksi.