RavintoTomi RantanenComment

Euron ateriat päivä 22: Gluteeniton spagetti

RavintoTomi RantanenComment
Euron ateriat päivä 22: Gluteeniton spagetti

Spagetti ja erityisesti makaroni kuuluvat kauppojen edullisimpiin raaka-aineisiin. Entä jos ei pysty tai halua syödä vehnää? Saako pasta-aterian alle eurolla myös gluteenittomana?

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

PÄIVÄ 22

Hämäävät kilohinnat

Menin kaupassa lankaan.

Kaikki tietänevät, että isomman paketin kilohinta on usein kalliimpi kuin pienemmän. Klassisena esimerkkinä vaikka Myllyn Paras 1kg makaronipussi, jonka hinta on 1,79€ kun taas 400g pussin (0,33€/kpl) kilohinta on vaivaiset 0,83€.

Tällöin 400g:n versiota saa 5kpl eli 2kg hintaan 1,65€!

Kilohinnat kannattaa aina tarkastaa “säästöpakkauksia” ostaessa.

Tästä tiedosta huolimatta tein mokan. Halusin jauhelihaa spagetin kanssa ja olin laskenut, että sika-nauta (Kotimaista 400g) olisi paras vaihtoehto, jolla pääsisi ehkä juuri ja juuri alle 1€:n rajan per annos.

Kaupassa näin saman valmistajan 700g paketin nauta-sika-jauhelihaa, jossa oli punainen -30% alennuslappu. Hienoa! Eli voisin laittaa osan pakkaseen ja käyttää samat 400g halvemmalla.

Vasta kotona tajusin, että pienemmän pakkauksen kilohinta oli jo valmiiksi -39% isomman paketin kilohinnasta, joten alennuksesta huolimatta ostin kalliimpaa tuotetta. Ja vielä isomman määrän kuin välittömästi tarvitsin sekä tietysti lähellä viimeistä käyttöpäivää.

Ostoksia tehdessä täytyy välillä olla uuvuttavan tarkka, jos on tarvetta venyttää pennejä mahdollisimman pitkälle. Laskeminen alkaa väsyttää jo tällaisessa kuukauden kestävässä haasteessa, saati sitten pidempään jatkuvana olosuhteena.

Ostoslista:

Gluteeniton spagetti ja tomaatti-jauhelihakastike (6 annosta)

Paistoin lopulta puolet jauhelihasta. Kastiketta tein isomman satsin, mutta spagettia vain yhden annoksen kerrallaan, koska se ei ole hyvää jääkaapista lämmitettynä.

  • Gluteeniton spagetti 80g - 0,34€ (1 annos) - 2,03€ (6 annosta)

  • Voi 5g (paistamiseen) - 0,05€

  • Porkkana 85g - 0,13€

  • Sipuli 190g - 0,29€

  • Valkosipuli 65g - 0,32€

  • Jauheliha 350g - 2,26€

  • Tomaattimurska 500g - 0,55€

  • Mausteet (suola, mustapippuri, paprika) - n. 0,20€

  • Yht: 5,83€

  • Per annos: 0,97€ (500kcal, 16g rasva, 68g hiilihydraatti, 18g proteiini)

Annoskoko ja proteiinin määrä jäi omaan makuuni turhan pieneksi. Alun perin ajattelin jakavani kastikkeen viiteen osaan, mutta tämä ei olisi toiminut edes ilman mainitsemaani huolimattomuutta jauhelihan kanssa.

Lopputulos: Ihan menettelevä pasta-ateria kevyempään nälkään.

Tavallisella vehnämakaronilla olisi ollut huomattavasti helpompaa luoda kookkaampi, monipuolisempi ja maistuvampi annos alle eurolla. Nyt kolmasosa annoksen budjetista meni gluteenittomaan spagettiin, kun perusmakaronia olisi saanut 100g hintaan 0,08€.

Toisena vaihtoehtona ketsuppi olisi ollut edullinen tapa maustaa annosta, mutta se puolestaan sisältää paljon sokeria, jota yritän välttää.

Rajoitukset nostavat budjettia odotetusti, mutta vatsan hyvinvointi on aina tärkeämpää kuin hinnan minimointi.

Eikä tämä syöminen ilman vehnääkään ole varsinaisesti kallista ollut:

Budjetti:

  • Käytetty 107,88€ / 110€

  • Syöty 72,32€ (0,75€ / 97 ateriaa)