RavintoTomi RantanenComment

Euron ateriat päivä 27: Kikherneet ja paistettu riisi

RavintoTomi RantanenComment
Euron ateriat päivä 27: Kikherneet ja paistettu riisi

Kikherneet ovat edullinen ja ravinteikas raaka-aine, joka muotoutuu moneksi budjettiruokavaliossa. Tällä kertaa tein alle eurolla paistettua riisiä kasviksilla.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Kuten haasteen aikana on tullut todettua, riisi on paras gluteeniton perusraaka-aine halparuokailuun. Halusin riisin tosin vaihteeksi jossain muussa muodossa kuin keitettynä. Uutena ainesosana toimii tällä kertaa monipuolinen kikherne:

Kikherneet, kuivattu (100g):

  • Energia 350kcal

  • Rasva 4,8g

  • Hiilihydraatti 50g

  • Proteiini 21g

  • 1,99€ / 400g (GoGreen)

  • 3,11€ / 2000 kcal

  • 2,37€ / 100g proteiinia

  • Sisältää suuria määriä kuparia, rautaa ja folaattia (B9), sekä runsaasti fosforia, magnesiumia, B6-vitamiinia, sinkkiä, tiamiinia (B1), E-vitamiinia, kaliumia, ja kalsiumia.

Mainiona energian, proteiinin ja mikroravinteiden lähteenä kikherneet täyttävät kaikki vaatimukset alle euron aterioita ajatellen, kunhan ne sopivat omalle vatsalle.

Kikherneitä kannattaa käyttää ainakin pataruoissa tai salaateissa tuomaan mm. proteiinia, mutta niistä voi myös tehdä vaikka hummusta lisukkeeksi tai levitteeksi, tai paahtaa uunissa terveelliseksi leffanaposteltavaksi. Yksi vaihtoehto on idättää kikherneet entistäkin ravintopitoisemmiksi.

PÄIVÄ 27

Ostoslista:

Muut tarvittavat ainekset löytyivät jo kaapeista.

Kikherneitä liotetaan 8-12 tuntia ja riisi kannattaa keittää ja jäähdyttää ennen paistamista. Yleensähän on tapana paistaa edellisen aterian ylijäämäriisiä, mutta koska yritän suunnitella ruoat ja annoskoot ennalta, sellaista harvoin tulee omassa keittiössäni. Olen tainnut viimeksi paistaa riisiä vuosituhannen alussa… Aasiassa asuessa tätä tuli toki syötyä hyvinkin usein.

Pitkäjyväinen ei kuulemma ole paras vaihtoehto paistetuksi riisiksi, mutta käytin sitä mitä löytyi.

Paistettu riisi kikherneillä (2 annosta)

  • Riisi 80g (K-Menu pitkäjyväinen) - 0,09€

  • Voi paistamiseen 15g (Rainbow luomu) - 0,15€

  • Porkkana 40g - 0,06€

  • Sipuli 90g - 0,14€

  • Kikherneet 80g - 0,40€

  • Herne-maissi-paprika 100g - 0,28€

  • Kananmuna (Kotimaista luomu) - 0,37€

  • Mausteet (suola, paprika, sitruunapippuri) - 0,10€

  • Oliiviöljy 20g - 0,28€

  • Yht: 1,87€

  • 0,94€ / annos (419kcal, 21g rasva, 39g hiilihydraatti, 16g proteiini)

Ainesten määrät menivät melko arvaamalla, mutta olivat siitä huolimatta jokseenkin toimivat. Kaloreita ja proteiinia olisi saanut olla runsaammin. Laskin hinnassa olevan vielä tyhjää, joten lisäsin oliiviöljyn lopussa lautaselle tuomaan lisäenergiaa.

Kananmuna - varsinkin luomu - on verrattain kallis muihin ainesosiin verrattuna ja kannattaa ehkä korvata jollain muulla proteiinilla, mikäli haluaa minimoida budjettia.

Herne-maissi-paprikan tai kananmunan sijaan voisi käyttää eilen mainittuja kuivattuja herneitä erittäin edullisena lisäproteiinin lähteenä.

Maustepuolella ruoka kaipaa soijakastiketta ja sitruunamehua, mutta oli tässäkin muodossa jo varsin hyvää.

Resepti vaatii siis vielä säätöä, mutta uskon ottavani paistetun riisin säännölliseen käyttöön myös haasteen jälkeen. Monipuolista, suhteellisen helppoa, terveellistä ja vieläpä lompakkoystävällistä ruokaa.

Budjetti:

  • Käytetty 131,07€ / 135€

  • Syöty 90,68€ (0,77€ / 118 ateriaa)