Euron ateriat päivä 25-26: Kuivatut herneet ja hernekeitto

Euron ateriat päivä 25-26: Kuivatut herneet ja hernekeitto

Eihän halparuokakokeilua voi toteuttaa puhumatta hernekeitosta. Prosessoitua purkkiruokaa ei ole kuitenkaan pakko syödä, koska kuivatut herneet kuuluvat edullisimpiin raaka-aineisiin sekä kaloreiden että proteiinin lähteenä.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Pyrin edelleen välttämään projektissa prosessoitua ruokaa, mutta lasketaan silti sopiiko kaupan valmishernekeitto budjettiruokailijalle.

Monet varmasti pitävät hernekeittoa halpana, koska yksi purkki maksaa alimmillaan vain reilun euron ja siitä saa kaksi annosta. Tämä ei kuitenkaan kerro kaikkea, vaan todellisessa hinnassa pitää ottaa huomioon vähintään kalorit ja proteiini:

Hernekeitto (Kotimaista 435g):

  • Hinta 1,09€

  • 6,68€ / 2000kcal

  • 4,91€ / 100g proteiinia

Kuten arvattua, vaikka purkin hinta on alhainen, on sisältö niin köyhää, että noilla luvuilla ei käytännössä pääse euron aterioiden pääaineeksi.

Itse tehdyn hernekeiton pitäisi olla huomattavasti halvempaa, koska kuivattujen herneiden lukemat ovat aivan eri luokkaa:

Kuivatut herneet (100g):

  • Rasva 1,7g

  • Hiilihydraatti 63g

  • Proteiini 19g

  • 0,99€ / 500g (Ylistalon)

  • 1,10€ / 2000 kcal

  • 1,04€ / 100g proteiinia

  • Sisältää runsaasti kuparia, fosforia, rautaa, tiamiinia (B1), sinkkiä, magnesiumia, kaliumia sekä merkittäviä määriä myös monia muita vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita.

Tuoreiden ja pakasteherneiden runsas C-vitamiini ei tosin enää selviä kuivausprosessista.

Joka tapauksessa hernekeiton pääainesosa on todella edullinen. Ennen keittoa kuitenkin eilisen puuttunut päivitys pikaisesti:

PÄIVÄ 25

Ei juuri uutta raportoitavaa. Kuten ounastelin, ostin vain puuttuvat asiat voileipiä varten ja laskin niille hinnan.

Ostoslista:

  • Kurkku 0,60€ (200g)

  • Juusto 4,59€ (Oltermanni 500g*)

  • Yht: 5,19€

(*) Kilon paketti olisi 22% halvempaa kilohinnaltaan, mutta ei mahtunut haasteen päiväbudjettiin.

Maksamakkara-juusto-kurkku-kaurajyväleipä

  • Kaurajemmari 25g - 0,31€

  • Voi 6g (Rainbow luomu) - 0,06€

  • Maksamakkara 20g (Kotimaista) - 0,10€

  • Juusto 25g (Oltermanni) - 0,23€

  • Kurkku 20g - 0,06€

  • Yht: 0,76€ (285kcal, 21g rasva, 10g hiilihydraatti, 13g proteiini)

Melko köykäinen välipala minulle, joten söin ohessa 30g maapähkinävoita (isohko ruokalusikallinen) sekä tilkan jugurttia tuomaan lisää energiaa ja proteiinia:

  • Yht: 0,99€ (524kcal, 38g rasva, 18g hiilihydraatti, 25g proteiini)

PÄIVÄ 26

Ostoslista:

  • Kuivattuja herneitä 0,99€ (Ylistalon 500g)

  • Meirami 0,58€ (Meira 5g)

  • Sinappi 1,09€ (Turun 125g)

  • Sipuli 0,17€ (irto 1kpl, 110g)

  • Appelsiini 0,74€ (irto 2kpl, 740g)

  • Yht: 3,57€

Appelsiinit olivat alennuksessa 1€/kg, joten otin pari mukaan aamupuuron (päivä 2) kaveriksi maidon sijasta.

Sitten asiaan. Hernekeittoresepteistä googlasin Marttojen kasvisversion sekä vegaaniversion soijarouheella. Soija vaikutti kuitenkin aiemmin hieman vatsaa turvottavalta aineelta ja halusin ensin kokeilla pelkistettyä perusversiota ilman sitä, joten yhdistelin molempia reseptejä.

Hernekeitto (3 annosta)

Kuivattuja herneitä liotetaan 6-12h esim. yön yli.

  • Kuivatut herneet 250g - 0,50€

  • Sipuli 1kpl - 0,17€

  • Porkkana 65g - 0,10€

  • Mausteet (suola, mustapippuri, meirami) - 0,17€

  • Voi 20g - 0,20€

  • Sinappi 60g - 0,52€

  • Yht: 1,66€

  • 0,55€ / annos (407 kcal, 9g rasva, 61g hiilihydraatti, 17g proteiini)

En oikein luota täysin rasvattomaan ruokaan (joka imeytyy huonommin), joten lisäsin kattilaan voita, koska kasvisversiosta puuttui lihan tuoma rasva.

Lähes puolet hinnasta tulee voista ja sinapista, joten näitä vähemmän käyttäville keitto olisi entistä halvempaa.

Lopputulos: Hyvää! Totta puhuen en ole koskaan ennen jaksanut tehdä hernekeittoa alusta asti, mutta tämä oli jo onnistunut ja voittaa heti säilykeversion. Tein kaveriksi pienen juustovoileivän (0,42€).

Soijarouheen avulla saisi lisää proteiinia, jos sitä kaipaa. Itse syön keiton mieluummin leivän kanssa ja lisäproteiinin sitä kautta.

Lihaversion tästä saa myös helposti - paitsi jos ei halua ällöttävän täynnä lisäaineita olevaa possua. Tällöin vaihtoehdot ovat kummallisen vähissä ainakin omissa kaupoissani. Tammisen porsaan suolalapa löytyi lopulta, 8,55€/kg. Jos sitä lisää vaikka 40g per lautasellinen ja jättää voin pois turhana:

  • 0,82€ / annos (432 kcal, 9g rasva, 61g hiilihydraatti, 24g proteiini)

Proteiinia on jo paremmin ja hinta edelleen alle euron. 1,2kg palanen possua kannattaa siis leikata kymmeneen osaan ja pakastaa. Kukin 120g palanen menisi näin laskettuna yhteen tällaiseen kattilalliseen.

Olisin tehnytkin näin, jos possu olisi mahtunut päiväbudjettiin.

Budjetti:

  • Käytetty 128,24€ / 130€

  • Syöty 87,35€ (0,77€ / 114 ateriaa)