Euron ateriat päivä 28: Salaatti

Euron ateriat päivä 28: Salaatti

Mistä raaka-aineista rakennetaan salaatti alle eurolla? Jaottelen ainekset eri kategorioihin ja yritän luoda ruokaisan ja täyttävän salaatin edullisesti.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Salaatin olisi kieltämättä voinut valita päivityksen aiheeksi huomattavasti aiemmassakin vaiheessa haastetta.

Olen kuitenkin pitänyt aihetta vaikeana, koska haluan ruokaani kaloreita ja proteiinia enkä pelkkää vesipitoista vihannesta. Lisäksi tyypillinen salaattini saattaa sisältää esim. luomupinaattia, luomurucolaa, luomukurkkua, kimchiä, cashewpähkinöitä, kalamata-oliiveja sekä mielellään savulohta. Ihan pienillä muutoksilla ei tästä päästä alle euron rajan.

Mutta samat periaatteet kuin tähänkin mennessä auttanevat edullisen salaatin rakentamisessa.

Jaan ainekset muutamaan kategoriaan:

  1. Ravintoaineiden lähteet - Sama taktiikka kuin hedelmien kanssa (Päivä 9), eli yksinkertaisesti haen kilohinnaltaan halvimmat vihannekset. Yksittäisten mikroravinteiden määriä voi toki vertailla, jos haluaa olla todella tarkka, mutta näinkin pääsee jo liikkeelle.

  2. Täyttävyyttä tuovat ainekset - Pelkällä kurkulla ja tomaatilla ei mene nälkä, joten salaatissa kannattaa tarpeen mukaan käyttää myös ruokaisampia ainesosia.

  3. Proteiinin lähteet - Salaatissa olisi hyvä olla myös proteiinia - varsinkin mikäli se ei ole pelkkä pääruoan lisuke.

  4. Muut ekstrat - Salaattiin makua tuovat hedelmät, mausteet sekä muut lisät.

1. Halvimmat vihannekset ravintoaineiden lähteiksi

Muistutan taas, että hinnat vaihtelevat suuresti kaupan ja vuodenajan mukaan. Vertailussa on mukana lähikauppojeni (S- ja K-Market) tämän hetken valikoimat.

Erilaisia kaaleja olisi tullut lista täyteen, joten jätin osan pois. Aiemmin käsitelty porkkanaraaste (päivä 10) on yksi edullisimpia salaattivaihtoehtoja.

2. Ruokaisat salaattiainekset

Perunasalaatti on kaikille tuttu, mutta myös muita juureksia ja mukuloita voi käyttää salaateissa.

3. Proteiinin ja energian lähteet

Hyviä salaattiaineksia kannattaa etsiä myös halvimpien proteiinien listalta, koska niiden avulla salaatista voi saada itsenäiseksi ateriaksi kelpaavan kokonaisuuden. Tässä tapauksessa kilohinta ei ole oleellinen, vaan käytän tutuksi tullutta euroa per 100g proteiinia -hintaa.

Lähes kaikki allaolevat tarjoavat proteiinin lisäksi myös runsaasti energiaa.

  • 0,63€ / 100g proteiinia - Makaroni (Myllyn Paras)

  • 1,04€ / 100g proteiinia - Kuivattu herne (Ylistalon)

  • 1,29€ / 100g proteiinia - Maapähkinä (K-Menu)

  • 1,39€ / 100g proteiinia - Auringonkukansiemen (Rainbow)

  • 1,46€ / 100g proteiinia - Riisi (K-Menu)

  • 1,80€ / 100g proteiinia - Pellavansiemenrouhe (Sini-Pellava)

  • 1,91€ / 100g proteiinia - Kuivatut linssit (GoGreen pun/vihr)

  • 2,37€ / 100g proteiinia - Kuivatut kikherneet (GoGreen)

  • 2,61€ / 100g proteiinia - Kananmuna (Xtra)

  • 4,43€ / 100g proteiinia - Kvinoa (Risella)

Pasta ja riisi toimivat hyvin salaatin jatkeena ja herneet sopivat molempien kanssa. Muilta ominaisuuksiltaan erinomainen kvinoa ei ole halvimmasta päästä, mutta kelpo vaihtoehto sekin, mikäli ei tarvitse ihan alle eurolla syödä.

Maapähkinöitä, siemeniä tai pellavansiemenrouhetta voi ripotella monien salaattien päälle. Linssit ja kikherneet toimivat yhtä hyvin kylmänä salaatissa kuin pataruoissakin.

4. Muut

Hedelmistä saa helposti salaattiin raikkautta ja makeutta. Omena, päärynä ja haasteen budjettiin huonommin sopiva viinirypäle ovat omia suosikkejani, mutta monet muutkin hedelmät voivat tarjota raikkautta vihannesten joukkoon.

  • Omena 1,29€ / kg (Jonagold)

  • Päärynä 1,69€ / kg (Conference)

  • Punasipuli 1,89€ / kg (En suuresti fanita raakaa sipulia, mutta pieni määrä punasipulirenkaita tai -raastetta joissakin salaateissa tuo piristystä makuun.)

Oliiviöljy (päivä 11) ja sitruunamehu ovat myös lähes pakollisia lisiä salaatteihin. Jälkimmäistä saa edullisemmin pullosta kuin tuoreena, mutta palaan mielelläni käyttämään itse puristettua sitruunaa ja limeä tämän projektin päätyttyä.

PÄIVÄ 28

Kaupat ehtivät mennä kiinni ennen kuin pääsin kaikelta laskemiselta itse salaatin tekoon asti. Täytynee siis jatkaa huomenna.

Budjetti:

  • Käytetty 131,07€ / 140€

  • Syöty 93,51€ (0,77€ / 122 ateriaa)