Euron ateriat päivä 10: Porkkana

Euron ateriat päivä 10: Porkkana

Porkkana on perinteinen osa suomalaista ruokapöytää. Se on Suomen suosituin juures, jota syödään vuodessa keskimäärin jopa 9 kiloa henkilöä kohden.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Porkkana (100g):

  • Energia 33kcal

  • Rasva 0,2g

  • Hiilihydraatti 5,6g

  • Proteiini 0,6g

  • 1,05€ / kg (Toivoniemen 2kg)

  • 6,36€ / 2000 kcal (päivän minimikulutukseni)

  • Sisältää ruhtinaallisesti A-vitamiinia sekä sen esiastetta beetakaroteenia. Lisäksi pienempiä mutta hyödyllisiä määriä valtaosasta tärkeimpiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita (kilokalori.net)

Porkkana ei lukuja tarkastellessa sovellu haasteessa energian saati proteiinin lähteeksi, mutta sopii silti halparuokabudjettiin hintansa ja mikroravinnesisältönsä vuoksi.


Olet saattanut kuulla porkkanan parantavan näkökykyä tai hämäränäköä. Tämä myytti perustuu osittain toisen maailmansodan aikaiseen propagandaan. Englannin Royal Air Force käytti uutta tutkateknologiaa, jolla havaittiin viholliskoneet yöllä. Piilottaakseen totuuden etuaseman tarjoavasta keksinnöstä, ilmavoimat levittivät huhua, jonka mukaan lentäjät söivät suuria määriä porkkanaa nähdäkseen jopa pimeässä.

Sama valhe on jäänyt sitkeästi elämään vielä 80 vuotta myöhemmin.

A-vitamiinin puutostila voi kyllä aiheuttaa silmien kuivuutta tai jopa sokeutta, mutta tätä tapahtuu länsimaissa hyvin harvoin. Porkkana voi siis estää näön heikkenemistä jos A-vitamiinin saanti on poikkeuksellisen heikkoa, mutta ei varsinaisesti paranna näköä normaalista tasosta.


Porkkanan valtti on sen monipuolisuus - höyryttäminen, keittäminen, paistaminen, paahtaminen, ja raastaminen ovat kaikki hyviä tapoja käyttää tätä juuresta.

Toki porkkanaa voi napostella raakanakin, mutta ruoansulatusta ja ravintoaineiden hyödyntämistä voi parantaa dramaattisesti, mikäli sen ohella syö rasvaa. Tutkimusten mukaan ilman rasvaa syötynä vain mitätön murto-osa* karoteeneista imeytyy ruoansulatuksessa. Esimerkiksi oliiviöljy tai voi höyrytettyjen kasvisten päällä tai rasvaa sisältävä dippikastike raa’alle porkkanalle ovat hyviä yhdistelmiä.

Sama pätee moniin muihinkin kasviksiin, ei vain porkkanaan. Oliiviöljyn käyttö salaatinkastikkeen pohjana on siten perusteltua ja suositeltavaa.

(*) “Essentially no absorption of carotenoids was observed when salads with fat-free salad dressing were consumed.” (Pubmed)

PÄIVÄ 10:

Ostoslista:

Kyllä, ostin inkivääriä viidellä sentillä! Allaoleva resepti kaipasi “peukalonpään kokoista” palaa ja kaupan laarissa oli sattumalta juuri sopivan kokoinen nykäre. Itse porkkanaa oli jääkaapissa jo päivältä 4.

Maustettu porkkanaraaste (2 annosta)

Porkkanaraaste on halpa, mutta omasta mielestäni harvinaisen tylsä lisuke. Hain ideoita sen parantamiseksi ja tässä reseptissä (satukoivisto.fi) käytetty inkivääri sekä etikka vaikuttivat hyvältä alulta.

Vaihdoin tosin etikan sitruunatäysmehuun, joka sopii paremmin haasteeseen ja omaan käyttööni monikäyttöisempänä vaihtoehtona. Niin paljon kuin tuoreesta sitruunasta normaalisti nautinkin, en saanut sitä mahdutettua budjettiin, vaan päädyin valmiiksi pullotettuun vaihtoehtoon. Sokerin jätin pois turhakkeena.

  • 1 porkkana (120g) - 0,12€

  • Pieni pala inkivääriä - 0,05€

  • Loraus sitruunamehua (ja sama määrä vettä) - 0,08€

  • Ripaus suolaa

  • Yht: 0,25€ (23kcal ja 0,13€ / annos pienenä lisukkeena)

Mukaan kannattaa tosiaan lisätä joko öljyä tai syödä raaste lisukkeena jonkun rasvaa sisältävän ruoan kanssa.

Inkivääri oli piristävä lisä ja sitruunamehu antaa raasteelle mehukkaamman koostumuksen. Silti jäin pohtimaan, miksi en valinnut jotain kiinnostavampaa tapaa käyttää porkkanaa monista tähänkin haasteeseen sopivista vaihtoehdoista…

Ainakin sivuroolissa porkkana tulee olemaan monessa ruoassa jatkossakin.

Budjetti:

  • Käytetty 45,60€ / 50€

  • Syöty 29,08€ (0,69€ / 42 ateriaa)