Euron ateriat päivä 11: Öljyt - oliivi, rapsi vai rypsi?

Euron ateriat päivä 11: Öljyt - oliivi, rapsi vai rypsi?

Jonkinlainen öljy kuuluu lähes jokaiseen ruokavalioon, paria poikkeusta lukuunottamatta. Mutta mikä rasva lopulta on terveellistä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupassa? Öljyn valinta ei ole helppoa, kun tasapainottelee hintaa ja terveellisyyttä.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Vaikka projektini päätavoite on syödä tietyn budjetin rajoissa, olen pyrkinyt painottamaan myös ruoan terveellisyyttä. Olen vahvasti sitä mieltä, että on hölmöä olla ajattelematta mitä suuhumme ja kehoomme laitamme, koska se vääjäämättä vaikuttaa elimistöömme ja siten elämäämme lukemattomilla tavoilla.

On mahdollista syödä halvalla ja hyvin, mutta kaikkein halvin ruoka harvoin on erityisen laadukasta tai hyvinvoinnin kannalta optimaalista. Hinnan ei siis ole hyvä olla ainoa tekijä ostopäätöksessä - mikäli se vain on mahdollista.

Aloitetaan silti siitä hinnasta. Etsin eri öljyjen halvimmat hinnat, sekä omasta suosikistani oliiviöljystä muutaman vaihtoehdon vertailuna:

Öljyt hinnan mukaan jaoteltuna (euroa / 2000 kcal):

  • 0,61€ Auringonkukkaöljy (Rainbow 1L) 2,49€ / l

  • 0,64€ Rapsiöljy (Rainbow 2L) 2,60€ / l

  • 1,04€ Rypsiöljy (Kotimaista 0,9L) 4,21€ / l

  • 1,53€ Halvin oliiviöljy (Xtra 1L) 6,20€ / l

  • 1,94€ Halvin extra-virgin oliiviöljy (Pirkka 1L) 7,85€ / l

  • 2,85€ Kookosöljy (Änglamark 450ml) 11,53€ / l

  • 3,04€ Halvin extra-virgin luomuoliiviöljy (Urtekram 1L) 12,30€ / l

  • 3,45€ Halvin extra-virgin oliiviöljypullo (Borges 250ml) 13,96€ / l

Koska kaikissa puhtaissa öljyissä on sama kaloripitoisuus (900 kcal / 100g), tuotteet ovat järjestyksessä myös litrahinnan mukaan katsottuna. Pitäydyin silti samassa € / 2000kcal -laskelmassa kuin tähänkin asti.

Edullisin vaihtoehto oli siis auringonkukkaöljy, jota en osannut ottaa huomioon halvimmat kalorit -päivityksessäni (päivä 6). Päivitin sittemmin listan. Rapsiöljy on niukasti toisena.

Halvinkin oliiviöljy jää selvästi jälkeen, mutta oliivi on silti oma valintani.

Lamppuöljystä ruokapöytään

Rapsiöljyllä on pitkä käyttöhistoria - paitsi ei ruokana, vaan poltettavana lamppuöljynä. Vasta muutaman vuosikymmenen ajan sitä on osattu prosessoida tavalla, joka poistaa kamalan maun ja tekee tuotteesta käyttökelpoista. Öljy mm. uutetaan heksaani-nimisellä kemikaalilla ja kuumennetaan yli 200 asteeseen.

Rapsiöljy, rypsiöljy, auringonkukkaöljy sekä vastaavat monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät prosessoidut siemenöljyt ovat tutkimusten mukaan terveellisin valinta.

Tämä saattaa hyvin olla totta - minähän en ole tutkija tai ravintoasiantuntija! En silti ymmärrä miksi asia olisi näin. Evolutiivisesta näkökulmasta, josta mielelläni asioita tarkastelen, olisimme tottuneet syömään enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja.

Oliivi ja kookospähkinä suorastaan tirisevät öljyä, joka on ollut helposti ihmisen käytettävissä iät ja ajat ilman teollista prosessointia. Kaikki maailman kulttuurit ovat käyttäneet lihaa ja eläinperäisiä rasvoja ravintona. Ruoansulatusjärjestelmämme olisi maalaisjärjen mukaan täytynyt tottua nimenomaan tyydyttyneisiin rasvahappoihin eikä prosessoituihin siemenöljyihin.

Silti yleinen tutkimustieto väittää kovasti rypsiä paremmaksi. Asiasta on nykyään jonkin verran vääntöä puolin ja toisin, mutta en ole käynyt tutkimuksia itse läpi nähdäkseni mihin metodeihin ne perustuvat. Tuskin siitä olisi omalla asiantuntemuksella hyötyäkään.

Voisin toki esittää tässä perusteluja ja linkkejä vain niiltä tutkijoilta, jotka ovat samaa mieltä kanssani. Mutta totta puhuen valitsen oliiviöljyn ja muut luonnollisemmat vaihtoehdot pitkälti mutuilun perusteella. Tässä tapauksessa en siis tarjoa ajatuksiani tai mielipiteitäni suosituksina.

Oliiviöljy ja Italian mafia

Valitettavasti oliiviöljykään ei ole ongelmaton vaihtoehto. Ruokaan liittyvät huijaukset ovat niin yleisiä, että “Extra Virgin” pullon kyljessä ei lainkaan takaa öljyn olevan oikeasti kylmäpuristettua. Jopa etiketin “oliiviöljy” voi olla valetta ja pullo saattaa sisältää aivan muita prosessoituja kasviöljyjä sekä väriaineita.

Suurin syy tähän on Italian mafia, jonka vuoksi yli puolet - joidenkin arvioiden mukaan jopa kolme neljäsosaa - maan oliiviöljyistä ovat jotain muuta kuin etiketissä lukee.

Kaikkein halvimpia merkkejä on siis syytä välttää - jos ekstraneitsytöljyä myydään lähes puolet halvemmalla kuin muita vaihtoehtoja, sille on joku syy.

Itse vältän italialaisia oliiviöljyjä kokonaan, kunnes tilanteeseen tulee joku tolkku. Normaalisti ostan laadukasta kreetalaista öljyä, mutta halparuokabudjetilla valinta olikin vaikeampi.

PÄIVÄ 11:

Ostoslista

Vitospäivän jugurtista tuli maun ja helppoudensa vuoksi kuukauden kestosuosikki, joten ostin lisää aineksia sitä varten.

Oliiviöljyn kohdalla päädyin ehkä kummalliselta näyttävään päätökseen. Ostin nimittäin litrahinnaltaan aiemman listan kalleinta tavaraa. Tähän on syynsä.

Ensinnäkään Borges ei näyttänyt googlaamisen perusteella olevan ainakaan tiettävästi valeöljyjä luovien valmistajien listoilla ja tuote on Espanjasta eikä Italiasta, joten siten ainakin hieman luotettavampaa.

Pääsyy oli itse pullon hinta. Vaikka halvemmalla litrahinnalla saisi jopa Urtekramin luomua, ongelma siinä ja monissa muissa vaihtoehdoissa oli neljä kertaa isompi pullo. Haasteen 5€:n päiväbudjettiin ei juuri nyt mahtunut ostaa kallista litran pulloa.

Päädyin siis pidemmällä aikavälillä kuluttamaan enemmän rahaa mahdollisesti hieman heikompilaatuiseen tuotteeseen, koska juuri sillä hetkellä muuhun ei ollut varaa.

Tämä on yksi pienen budjetin seurauksista ja köyhyyttä ylläpitävistä ongelmista.

Monesti edullisinta olisi ostaa kerralla isompi määrä, tai kalliimpi mutta kestävämpi vaihtoehto kahdesta tuotteesta. Mutta mikäli ei ole varaa valita, joutuu ostamaan sen halvemman, jota täytyy sitten korvata useammin.

(Mestarillisen nokkelaa Terry Pratchettiä ja Discworldia lukeneet saattavat tuntea periaatteen kapteeni Vimesin sosioekonomisen epäreiluuden teoriana.)

Päivän laskuja hieman sekoittaa ilmainen illallinen ystävien luona, jonne tein vietäväksi tupla-annoksen aiempaa hedelmäsalaattia. Huomioin poikkeuksen parhaani mukaan:

Budjetti:

  • Käytetty 52,43€ / 55€

  • Syöty 32,02€ (0,71€ / 45 ateriaa)