Euron ateriat päivä 12-13: Punajuuri sekä uunijuurekset jugurttikastikkeella

Euron ateriat päivä 12-13: Punajuuri sekä uunijuurekset jugurttikastikkeella

Punajuuri on yksi halvimpia mutta silti terveyshyödyiltään parhaita juureksia. Pääaineeksi se ei aivan sovellu euron aterioihin, mutta mikroravinteita punajuuresta löytyy roppakaupalla.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Punajuuri (100g):

  • Energia 44kcal

  • Rasva 0,1g

  • Hiilihydraatti 8g

  • Proteiini 1,4g

  • 1,79€ / kg

  • 8,14€ / 2000 kcal

  • Sisältää runsaasti folaattia (B9-vitamiini), flavonoideja sekä seleeniä. Lisäksi mm. kaliumia, kuparia ja pienempiä määriä monia muita ravintoaineita.

Kuten porkkana (päivä 10), punajuurikaan ei ole erityisen hyvä perusraaka-aine halparuokabudjetilla ainakaan kaloreiden lähteeksi. Mikroravinteita siinä kuitenkin on niin reilusti, että edullisen kilohinnan huomioiden sen sisällyttäminen ruokavalioon on kannattavaa.

Punajuuri mm. madaltaa verenpainetta ja vahvistaa fyysistä suorituskykyä. Urheilijat käyttävät lisääntyvässä määrin punajuurimehua parantaakseen tuloksiaan.

Joissakin resepteissä näkee raastetun punajuuren käyttämistä raakana, mutta satunnaisten ruokamyrkytysten jälkeen Ruokavirasto suosittelee punajuurta hyödynnettäväksi vain huolellisesti kypsennettynä.

Kypsentäminen myös vähentää punajuuren sisältämiä oksalaatteja, jotka kuuluvat aiemmin mainittuihin antiravinteisiin.

PÄIVÄ 12

Eilinen jäi ilman päivitystä valmennushommien vuoksi. Lähinnä söin jääkaapista pois viimeisen riisi-linssi-papusekoituksen (päivä 7) sekä muita jo aiemmin käsiteltyjä annoksia.

PÄIVÄ 13

Ostoslista:

Punajuurta olisi saanut irtotuotteena halvemmallakin (1,59€/kg), mutta tämä näytti olevan loppu kaupassa.

Totta puhuen aikomukseni ei ollut ostaa tai syödä enää kanan koipireittä kokeilun aikana. Hinta on houkutteleva, mutta pistää kovasti epäilemään kyseisen tuotteen eettisyyttä. Valitettavasti - kuten niin usein käy - muut kiireet veivät aikaa ja energiaa, enkä ehtinyt tai jaksanut miettiä parempia kasvisvaihtoehtoja, vaan päädyin vielä kerran helppoon valintaan:

Uunijuurekset kanalla (6 annosta)

  • 1,1kg kanaa - 2,38€

  • 435g perunaa - 0,60€

  • 565g porkkanaa - 0,56€

  • 630g punajuurta - 1,13€

  • Oliiviöljy 25g - 0,39€

  • Mausteet (suola, mustapippuri, sitruunapippuri, paprika, sitruunamehu) - 0,33€

  • Yht: 5,39€

Ohjeet: Kaikki uuniin. (Mikäli ette vielä arvanneet siitä, että söin kuukauden pelkkiä smoothieita, tästä ei tule ruoanlaittoblogia.)

Kana on hitain kypsymään, joten aloita sillä. Punajuuri pehmenee hitaammin kuin peruna ja porkkana, joten kannattaa pilkkoa ne pienemmiksi paloiksi niin voit silti laittaa kaikki kolme uuniin yhtäaikaa.

Sivuhuomio: ekstraneitsyt oliiviöljyn savuamispiste on 200 asteen paikkeilla, joten mikäli pyöräyttää lohkotut juurekset oliiviöljyssä, kannattaa uuni pitää pienemmillä asteilla. Suosin kokatessa muutenkin pidempiä aikoja miedommalla lämmöllä, koska liian korkeat lämpötilat vahingoittavat ruokaa.

Jugurttikastike uunijuureksille

Uunijuurekset maistuvat myös sellaisenaan, mutta esim. tällä kastikkeella saa superhelpon lisän:

  • Jugurttia 200g - 0,30€

  • Valkopippuria ja sitruunapippuria - 0,10€

  • Yht: 0,40€

Ohjeet: Sekoita.

Yhdistettynä 0,97€ / annos (471 kcal, 27g rasvaa, 25g hiilihydraattia, 30g proteiinia)

Hinta meni taas hyvin lähelle euroa, mikä ei sinänsä ole yllättävää. Juurekset eivät ole lähelläkään halvimpien kaloreiden listan kärkeä, joten nostavat hieman annoksen hintaa runsaasti käytettyinä. Esimerkiksi riisipohjainen ruoka olisi huomattavasti helpompi pitää alle euron.

Pakko myöntää, että ensimmäistä kertaa annoskoko ei miellyttänyt, vaan jätti nälän tunteen. Ihmettelen myös laskennallisia proteiinin ja kaloreiden määriä. 1,1kg:n kanapaketista tulee loppujen lopuksi melko vähän syötävää lihaa, kun niiden vesipaino pääsee valumaan pois sekä luut ja rusto poistetaan. Jäljelle jääneestä kanasta ei voi mitenkään tulla 25 grammaa proteiinia per annos (loput 5g ovat muita aineksia).

Söin siis aamupuuron ja jugurttivälipalan jälkeen pari annosta tätä päivälliseksi ja illalliseksi ja silti piti vielä kiukkunälkäisenä syödä iltapalaksi viides ruoka eli toinen maapähkinävoijugurtti.

Jatkossa jätän koipireidet kauppaan. Seuraavaksi etsin ja luettelen halvimmat proteiinin lähteet, jonka jälkeen pyrin keskittymään enemmän kasvisruokaan ja reseptivalikoiman laajentamiseen.

Budjetti:

  • Käytetty 63,19€ / 65€

  • Syöty 39,07€ (0,72€ / 54 ateriaa)