Join kuukauden pelkkiä smoothieita ja tulokset häkellyttivät

Join kuukauden pelkkiä smoothieita ja tulokset häkellyttivät

Minulla on teoria: Kaikille ihmisille on olemassa joku tietty optimaalinen ruokavalio. Sellainen, joka tarjoaa heille valtavasti enemmän energiaa, keskittymiskykyä ja yleistä hyvinvointia kuin normaalisti.

Teoriaani testatakseni olen kokeillut vuosien varrella erilaisia ruokavalioita ketosta ja karnivoresta vegaanidieettiin ja paastoihin sekä kaikkea siltä väliltä. Näitä kokeiluja on niin usein, että lähipiiri tietää suoraan kysyä “mikäs ruokavalio tällä kertaa on menossa?” ennen kuin tarjoaa mitään vieraillessani…

Kaikista kokeiluista olen oppinut yleensä jotain hyödyllistä. Kuten sen, että entiset suosikkini pasta ja ruisleipä eivät oikeasti sovi minulle lainkaan. Gluteeni ja monet hiilarit aiheuttavat itselleni lähinnä vatsaongelmia, aivosumua ja väsymystä.

Tieto on parantanut elämänlaatuani huomattavasti, mutta mikään kokeiluista ei ole kuitenkaan toistaiseksi tuntunut niin hyvältä, että olisin halunnut siitä pysyvän elämäntavan.

Kunnes heinäkuussa söin (lähes) pelkkiä smoothieita ja seuraukset olivat paremmat kuin millään aiemmalla ruokavaliolla!

  • Energiatasoni olivat tasaisen korkealla käytännössä joka päivä aamusta iltaan (ERITTÄIN harvinainen kokemus minulle, vaikka yleinen suunta onkin ollut kohti parempaa viime aikoina)

  • Ei aivosumua, ei päänsärkyjä, ei vatsaongelmia

  • Keskittyminen töihin oli parempaa kuin vuosikausiin

  • Jaksoin vieläpä liikkua monta kertaa päivässä (treeniohjelmasta lisää seuraavassa artikkelissa)

Vietin siis pääasiassa juuri sitä elämää, jota Parempi Minä -projektista ja itseni kehittämisestä yleisesti etsinkin. Huikeaa.

Mitä smoothieni sisältää?

Jo ennen tätä kokeilua aamupalani on monesti melko tuhti smoothie, joka sisältää noin puolet päivän kaloreistani. Päivästä ja tavoitteista riippuen saatan juoda sen kerralla tai nauttia puolet aamupalaksi ja loput lounaalla.

Viime kuun kokeilun aikana tein yksinkertaisesti kaksi tällaista smoothieta, jotka join molemmat puolikkaina. Söin siis säännöllisesti neljä kertaa päivässä.

Pääasiassa ruokavalioni sisälsi hedelmiä, marjoja sekä pähkinöitä. Tässä tehosekoittimen tyypillinen sisältö ennen puolittamista:

  • 1 banaani

  • 40g macadamiapähkinöitä

  • 30g maapähkinävoita

  • 25g manteleita

  • 25g cashewpähkinöitä

  • 10g parapähkinöitä (3-4 pähkinää)

  • 10g saksanpähkinöitä

  • 50g mustikoita

  • 40g avokadoa (pakastekuutioina)

  • 20g puolukkaa

  • 10g MCT-öljyä

  • 30g heraproteiinijauhetta (vanilja)

  • 10g raakakaakaojauhetta

  • 3g kreatiinia

  • Ripaukset merisuolaa, Ceylon-kanelia ja kardemummaa

  • Vettä (tai joskus harvoin kookosvettä)

(Hinta: 6,84€ eli 3,42€ per annos luomuaineksilla. Energiaa n. 1350kcal eli 675kcal per annos.)

En toistanut orjallisesti aina täysin samaa reseptiä. Määrät vaihtelivat välillä, sekä osittain sisältökin - banaanin ohella saattoi mukana olla omenaa tai punajuurta. Mustikkaa kyllä oli jokaisessa smoothiessa, mutta puolukan korvasi usein vadelma, mansikka tai granaattiomenansiemen - mitä nyt pakkasessa sattui olemaan.

MCT-öljy jäi puolessa välissä kuukautta pois enkä ostanut uutta tilalle, koska en huomannut mitään eroa olossani. Kreatiini oli mukana vain aamusmoothiessa, kuin myös parapähkinät. Illalla parapähkinöiden tilalla olivat chia-siemenet (molemmat paikkaavat hieman muiden pähkinöiden epätasapainoista aminohappoprofiilia).

Muut poikkeukset:

Heti kuun alussa tuli parin päivän tauko ruokavaliosta pienestä Norjan retkestä johtuen. Tehosekoitin sopii melko huonosti mukaan automatkailuun. Seurauksena koko kuukauden heikoin fyysinen olo ja alhaisin energiataso tulikin juuri tämän reissun yhteyteen.

Smoothien ulkopuolelta söin aamulla yleensä muutaman palan tummaa suklaata. (Aamuisin sen vuoksi, että suklaassa on pieni määrä kofeiinia, jolle olen melko herkkä.) Täyttääkseni oman proteiinin tarpeeni join vielä elektrolyytti-aminohappojuomaa ennen liikuntaa.

Mikäli kaipasin esimerkiksi kurkkua, keitettyä kananmunaa tai kylmäsavulohta, söin myös sellaista silloin tällöin.

“Mutta sehän on huijausta!” Ei varsinaisesti - siitä yksinkertaisesta syystä, että “smoothie” ei ole ruokavalio. Olisin voinut tehdä kurkusta vihersmoothien, rikkoa raa’an kananmunan tavallisen smoothien sekaan tai vaikka blendata halutessani perunoita, lohta ja raakaa sipulia mössöksi (yäk!) ja silti syödä “smoothieita”. En siis asettanut tiukkoja rajoituksia, koska päämääränä ei ollut alun perinkään syödä vain tiettyjä aineita.

Lopputuloksena oli silti erittäin kerääjäpainotteinen metsästäjä-kerääjädieetti:

  • Valtaosa energiasta pähkinöistä

  • Valtaosa ravinteista marjoista, hedelmistä ja pähkinöistä

  • Valtaosin raakaruokaa

  • Ei maitotuotteita (paitsi heraproteiini)

  • Vain vähän kalaa ja lihaa

  • Rajoitetusti hiilareita, ei lainkaan viljoja tai valkoista sokeria

  • Marjat suomalaisia ja metsistä kerättyjä (poikkeuksena granaattiomenansiemenet), sekä loput tuotteet luomua (ainoa poikkeus taisi olla avokado)

Kovin paleomainen dieetti siis, paitsi ei lihapainoitteinen ja ketogeeninen versio - toisin kuin paleota monesti näkee toteutettavan. Näillä periaatteilla sain siis parhaat tulokset kaikkiin aiempiin ruokavalioihin verrattuna.

Tarkemmat tulokset

Paino: Eräs merkittävä hyöty näin yksinkertaisella ruokavaliolla on se, että voin arvioida helposti noin 100 kilokalorin tarkkuudella syömäni energian määrän tarvitsematta laskea ja syöttää aineksia sekä niiden määriä joka päivä erikseen kalorilaskuriin.

Tavoitteeni oli ja on yleisesti painon nostaminen, mikä onnistui huomattavasti tavallista helpommin. Kuukauden aikana paino nousi 2kg. Vauhti oli hieman liiankin suuri ja tuossa on jo mukana lihaksen lisäksi myös rasvaa, joten tätä on parempi hieman hidastaa jatkossa.

Ottaen huomioon, että tyypillisesti painon lisääminen on ollut minulle haastavaa, olen oikein tyytyväinen tähän tulokseen sekä edistykseen treeniohjelmassa.

Mikäli tavoitteena olisi painon ylläpito tai pudotus, se onnistuisi helposti vähentämällä pähkinöitä ja lisäämällä marjoja.

Ruoansulatus: Vatsa toimi kuin junan ves- tai siis, hm… Vatsa toimi erinomaisesti, eikä ruoansulatusongelmia ollut lainkaan koko kuukautena. Asiaan auttoi varmasti sekä ruoan sisältö, että sen valmiiksi pieneen pilkottu muoto.

Tässä kohtaa joku ehkä nostaa sormen pystyyn sanoakseen, että “eikös pureskelu ja syljen sekoittaminen ruokaan ole tärkeä osa syömistä ja ruoansulatusprosessia”. Totta sinänsä. Paitsi eihän mikään estä “pureskelemasta” myös smoothieta.

Kardemumma, jälkikäteen lisätty pistaasirouhe tai vaikka paleogranola auttavat tuomaan jotain rouskutettavaa hampaille, mikäli ei tee tätä jo automaattisesti. Itse en edes pysty juomaan smoothieta saman tien nieltynä kuin vettä, joten tämä ei ollut ongelmana.

Ajankäyttö: Sen lisäksi, että energiatasot olivat korkealla, pystyin myös hyödyntämään niitä paremmin. Kaupassa käyntiin ja ruoanlaittoon käytettyä aikaa kului vain murto-osa tyypillisestä. Kaikki syömiseen liittyvä oli niin yksinkertaista ja helppoa, että tuttua ruokaan liittyvää päätösväsymystä ei ilmennyt lainkaan - mikä olikin itse asiassa yksi koko kokeilun päämotivaatioista.

Lue lisää: Kuinka vähennän päätösväsymystä

Yhteenveto

Kaikki tämä on vain pitkä tapa sanoa, että heinäkuu oli yksi terveyden ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta parhaita kuukausia mitä minulla on elämäni aikana ollut.

Tarkemmin ajatellen jopa tuo lause saattaa olla vähättelyä. Ei ehkä “yksi parhaista” vaan paras koskaan.

Lopputulos oli siis kerrassaan huikea!

Tämä ei tarkoita, että tulen syömään tästä eteenpäin pelkkiä smoothieita. Aion jatkossakin kokeilla uusia asioita. Nyt tiedän kuitenkin taas entistä paremmin, miltä hyvän olon kuuluu tuntua ja minkälaisista aineksista ideaaliruokavalioni rakentamista kannattaa jatkaa.

Se on kultaakin kalliimpi tieto matkalla kohti parempaa minää.