Euron ateriat päivä 6: Halvimmat kalorit ja ruoka-aineet

Euron ateriat päivä 6: Halvimmat kalorit ja ruoka-aineet

Arvaatko mikä raaka-aine tai tuote täyttää päivän energian tarpeen edullisimmin? Kokosin listan halvimmista kaloreiden lähteistä halparuokahaastetta varten.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Pakollinen muistutus: Pelkän hinnan tuijottaminen ei ole fiksua terveyden kannalta niinkin tärkeässä asiassa kuin ruoka. Halvimman raaka-aineen halvin versio ei ehkä ole tuotettu tai käsitelty kestävästi ja eettisesti. Eikä se välttämättä muutenkaan ole paras vaihtoehto omalle ruoansulatukselle.

Laskin silti halvimmat ruoka-aineet energian saannin kannalta, jotta voisin vertailla eri raaka-aineiden hintoja helposti.

  • Koska kaivoin tiedot tätä haastettani varten, listassa on mukana vain paikallisen K-Supermarketin sekä S-Marketin valikoimat ja hinnat. Lähimpään Lidliin on yli 150km matkaa ja Prisma on vielä kauempana. Hinnat siis pakostakin vaihtelevat sijainnin mukaan - sekä muuttuvat ajan myötä - mutta ovat silti yleisesti vertailukelpoisia.

  • Hinta on ilmoitettu euroina per 2000 kcal.

  • Alennuksia ei ole otettu huomioon.

Edullisimmat raaka-aineet

  1. 0,38€ Vehnäjauho (K-Menu erikoisvehnäjauho 1,35€ / 2kg)

  2. 0,43€ Sokeri (Aito Hienosokeri 0,85€ / 1kg)

  3. 0,45€ Margariini (K-Menu 0,49€ / 400g)

  4. 0,48€ Makaroni (Myllyn Paras 0,33€ / 400g)

  5. 0,61€ Ruisjauho (Rainbow 0,99€ / 1kg)

  6. 0,61€ Auringonkukkaöljy (Rainbow 2,49€ / 1L)

  7. 0,63€ Riisi (K-Menu pitkäjyväinen 1,15€ / 1kg)

  8. 0,70€ Kaurahiutale (Xtra pikakaurahiutale 0,65€ / 500g)

Vertailun vuoksi:

Vehnäjauho vie siis voiton. Pelkästä jauhosta on toki vaikea tehdä mitään, joten esimerkiksi leivän lopullinen hinta riippuu muista aineksista, mutta itse leivottu leipä olisi joka tapauksessa yksi halvimpia ruokia mitä voi tehdä.

Listan ulkopuolelta 1,00 - 1,20€ tuloksella mainittakoon ainakin perunajauhot, kuivattu herne sekä maapähkinät (päivä 1).

Olen jostain syystä aina luullut perunan olevan kaloripitoisempaa ja yllätyin hieman heikosta tuloksesta jo kolmannen päivän laskuissa. Tosin 2,78€ on silti vielä käyttökelpoinen tulos jopa tähän haasteeseen - ei tämä vielä tee perunasta kallista.

Toinen yllätys oli K-Menun margariini. En tiedä mihin hinta perustuu, mutta muut vastaavat tuotteet eivät yleisesti päässeet lähellekään tuota tulosta. Siitä huolimatta paketissa lukee levitteen sisältävän rypsiöljyn lisäksi “vastuullisesti tuotettua” palmuöljyä. Tuntuu kummalta yhtälöltä, mutta kukapa minä olen epäilemään. Palmuöljyä sisältämättömän Oivariinin luku oli 2,07€ ja voin 2,13€.

Koska pyrin välttämään gluteenia ja sokeria, enkä oikein luota teollisesti prosessoituihin kasvirasvojen terveellisyyteen (öljyistä kirjoitan lisää myöhemmin), listalta jää jäljelle vain jo aiemmissa päivityksissä esiintyneet riisi ja kaurahiutaleet.

Alle euron ateria -haaste olisi siis huomattavasti helpompi ilman näitä rajoituksia.

PÄIVÄ 6:

En käynyt kaupassa, vaan söin samoja aterioita edellisiltä päiviltä ja säästin kauppabudjetin huomiselle.

Jokainen yksittäinen ateria on edelleen pysynyt selvästi alle euron! Totta puhuen luulin ennen aloittamista, että tavoite “jokainen ateria alle 1€” pitäisi muuttaa “aterioiden hinnan keskiarvo alle 1€” -haasteeksi matkan varrella - varsinkin omilla ruokavalio- ja terveysvaatimuksilla.

Nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että haaste saattaa jopa toteutua alkuperäisessä muodossaan.

Budjetti:

  • Käytetty 24,31€ / 30€

  • Syöty 15,10€ (0,63€ / 24 ateriaa)