Euron ateriat päivä 5: Maitotuotteet ja proteiini

Euron ateriat päivä 5: Maitotuotteet ja proteiini

Maitotuotteet ovat melko edullinen ja vaivaton tapa saada lisää proteiinia, mikäli ne sopivat omaan ruokavalioon. Mutta missä muodossa maitotuotteita kannattaa syödä hinnan kannalta? Vertailen parhaat vaihtoehdot.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Halusin aamupuuron (Päivä 2) kaveriksi lisää proteiinia ja maitotuotteet olivat yksi mahdollinen vaihtoehto sen lähteeksi. Piti siis vain laskea missä muodossa proteiinia ja energiaa saa edullisimmin.

Käytin laskutoimituksissa edelleen päiväkulutukseni minimitavoitteita 2000 kcal ja 100g proteiinia.

Käytin myös haasteen aikana rakentamaani Excel-taulukkoa. Koska tällä tavalla minä teen asioita.

(Hinnat valittu kahden lähikaupan valikoimista ja saattavat vaihdella sijainnin ja saatavuuden mukaan.)

Proteiini maitotuotteissa (€ / 100g):

  1. Arkijuusto - 2,04€

  2. Kevytmaito - 2,23€

  3. Maitorahka - 2,58€

  4. Oltermanni - 2,88€

  5. Jugurtti - 3,17€

  6. Piimä - 3,30€

  7. Luomumaito - 3,91€

  8. Raejuusto - 4,38€

Kaikista vaihtoehdoista pyrin löytämään halvimman. Luomu kevytmaito on mukana vertailuna, sekä Oltermanni maun kannalta. Arkijuusto muistuttaa hieman liikaa opiskeluajoistani…

Järjestetään vielä sama lista uudestaan energiana mitattuna:

Energia maitotuotteissa (€ / 2000 kcal):

  1. Kevytmaito - 3,32€

  2. Arkijuusto - 3,35€

  3. Oltermanni - 3,95€

  4. Jugurtti - 4,73€

  5. Luomumaito - 5,61€

  6. Piimä - 6,61€

  7. Maitorahka - 8,46€

  8. Raejuusto 16,52€

Mitä tästä opimme?

Raejuusto on selvästi huonoin valinta halparuokavalioon. Ei jatkoon.

Piimä ja luomumaito ovat valitettavasti myös aika hännillä vertailussa, joten eivät voi juuri tämän haasteen budjetin rajoissa olla mukana ainakaan perusaineksina. Silloin tällöin ostettavina ekstratuotteina ehkä.

Maitorahkassa on verrattain halpoja proteiineja, mutta niukasti energiaa rasvattomuuden vuoksi. Tämä voi joissakin tapauksissa olla hyväkin asia, mikäli haluan vaikka aamupalaan vain lisäproteiinia ilman suurta muutosta kaloreissa. Jostain ne kalorit täytyy kuitenkin käytännössä saada, mikä taas nostaa annoksen hintaa muissa aineksissa. Omiin tarkoituksiini rahka ei siten sovellu, koska suosin tuotteita, joista energian ja proteiinin saa yhdellä kertaa.

Jugurtti on jo hyvää keskiluokkaa ja molemmat luvut ovat alle 5€. Se tarkoittaa, että jugurtilla en voi ylittää päiväbudjettiani tai euron aterian rajaa, ainakaan syömättä yli tarpeideni. Tästä saan siis ainakin yhden välipala-aineksen projektia varten.

Maito oli yllättävänkin edullista. 2,5dl:n lasi maksaa 0,19€ ja sisältää 117 kcal ja 8,75g proteiinia, mikä on juuri sopiva määrä esimerkiksi aamupuuron makroravinteiden tasapainottamiseen.

Juusto myös näyttäisi olevan oikein suotuisa aines pieneenkin budjettiin. Lisään tämänkin ostoslistalle. Jää nähtäväksi kumpi vaihtoehto kaupasta tulee mukaan… (Itseäni kiusatakseni laskin myös erään herkkuni eli Kuusamon Vuoristojuuston luvut: 16,51€ / 2000kcal sekä 21,96€ / 100g proteiinia.)

Kertokaa kommenteissa mikäli unohdin jonkun oleellisen maitotuotteen, niin lisään sen listalle.

PÄIVÄ 5:

Ostoslista:

(*) Kokeilun max 5€:n kauppabudjetti päivässä on luonnollisesti kumulatiivinen. Muutenhan “menettäisin” vitosen jos en kävisi kaupassa jonain päivänä, enkä voisi koskaan ostaa mitään mikä maksaa yli viisi euroa.

Ylläolevista laskuista huolimatta ostin kaikesta huolimatta lopulta luomumaitoa. Tajusin nimittäin, että jos kerran maitotuotteen tarkoitus on tuoda proteiinilisää nimenomaan aamupalaan, niin onhan siinä 0,43€:n puuron hinnassa aivan hyvin tilaa eettisemmälle valinnalle ja silti pysyä alle euron rajan. Joten:

Muokattu aamupuuro

  • 1,25dl / 50g luomukaurahiutaleita - 0,094€

  • 3dl vettä

  • Ripaus suolaa - 0,01€

  • Puolikas luomubanaani - 0,15€

  • 20g maapähkinävoita 0,07€

  • 20g paahdettuja maapähkinöitä - 0,07€

  • 10g luomuvoita - 0,10€

  • 2,5dl lasillinen luomumaitoa - 0,32€

  • Yht: 0,81€ / aamupala (647 kcal, 26g proteiinia)

Hinta pomppasi heti ylemmäs ja kaloreita on runsaahkosti. Asia olisi korjattavissa määriä vähentämällä - varsinkin voin ja maapähkinöiden. Tai vaihtamalla rasvattomaan maitoon. Itse syön aamukävelyn jälkeen mieluummin kunnolla energiaa.

Saatan vielä muokata tästä maidottoman version, mutta ainakin jonkun aikaa aamupala tulee pysymään samana.

Maapähkinävoijugurtti mustikoilla

Kuten ennen haasteen alkua kerroin, luokittelen raaka-aineiden tarkoitukset neljään kategoriaan:

  1. Energian tarve

  2. Makroravinteet (lähinnä proteiinin saanti)

  3. Ravintoaineet

  4. Maku

Kun kaksi ensimmäistä päämäärää on täyttynyt tietyn annoksen suhteen, lopuilla rahoilla voi keskittyä jälkimmäiset kategoriat täyttäviin aineksiin ja ostoksiin.

Esimerkiksi mustikka ei halparuokavaliolla selvästi kuulu energian tai proteiinin lähteeksi, vaan kahteen jälkimmäiseen luokkaan. Mikäli muut ainekset tuovat riittävästi kaloreita ja proteiinia, jää silti budjettia myös pakastemarjoille (tai muille omille suosikkiaineksille):

Maapähkinävoijugurtti mustikoilla

  • Jugurtti 200g - 0,30€

  • Maapähkinävoi (Päivä 1) 40g - 0,16€

  • Mustikka 30g - 0,28€

  • Yht: 0,74€ (366kcal, 20g proteiinia)

Luulin ennen projektin aloittamista, että marjat pitäisi poimia itse jos niitä haluaa syödä. Kotimaiselle mustikalle olikin varsin helppo rakentaa tilaa budjettiin. Myös aamupuuroa voisi piristää marjoilla.

Erittäin helppo ja nopea jugurttivälipala on muutenkin tervetullut lisä kokeiluun.

Ylläolevien lisäksi söin myös pois yhden eilisen riisikana-annoksen. Poikkeuksellisesti päivä sisälsi vain kolme ateriaa.

Budjetti:

  • Käytetty 24,31€ / 25€

  • Syöty 11,89€ (0,59€ / 20 ateriaa)