RavintoTomi RantanenComment

Euron ateriat päivä 3: Peruna

RavintoTomi RantanenComment
Euron ateriat päivä 3: Peruna

Mikä olisi perinteisempi raaka-aine suomalaisessa ruokapöydässä kuin peruna?

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Ostoslista:

(*) Kokeilun max 5€:n kauppabudjetti päivässä on luonnollisesti kumulatiivinen. Muutenhan “menettäisin” vitosen jos en kävisi kaupassa jonain päivänä, enkä voisi koskaan ostaa mitään mikä maksaa yli viisi euroa.

Peruna lienee yksi lähes jokaisen halparuokailijan perusaineksista. Nyt kun suola ja voi löytyvät haasteen kahden ensimmäisen päivän jälkeen kaapista, kävin ostamassa kaupasta vielä syyskuun puolellakin ilokseni löytyvää varhaisperunaa.

Peruna (100g):

  • Energia 78kcal

  • Rasva 0,2g

  • Hiilihydraatti 16g

  • Proteiini 1,7g

  • 1,39€ / kg

  • 3,56€ / 2000 kcal (päivän minimikulutukseni)

  • Sisältää runsaasti B6-vitamiinia, sekä annoskokoon nähden hyvin myös mm. C-vitamiinia, tiamiinia (B1), kuparia ja kaliumia.

Kun lukuja katsoo tarkemmin, energian määrä on itse asiassa melko vähäinen. Perunasta voisi teoriassa saada verrattain edullisesti koko päivän kalorit, mutta sitä pitäisi syödä mahdottomat 2,5kg.

Haasteen alussahan mainitsin jakavani ruoka-aineet pääasiassa joko energian tai ravintoaineiden lähteiksi. Peruna kuuluu jonnekin näiden välimaastoon. Ei yhtä halpaa ja tuhtia energiaa kuin monessa muussa aineksessa, mutta silti hyvä lisä ravintoaineiden ja täyttävyyden kannalta. Sekä tietysti maun - varhaisperunat eivät muuta päälle tarvitsekaan kuin voita ja hyvin paistetut potut ovat aina yhtä herkullisia.

Monipuolisuus onkin yksi perunan valtti - siitä saa hyvää keitettynä, paistettuna, uunissa tai muussattuna. Haasteen myöhemmässä vaiheessa uusien reseptien ja kokkaustapojen löytäminen tuleekin olemaan tärkeässä osassa, jos tai kun itse raaka-aineet alkavat tuntua toistavilta.

Proteiini täytyy kuitenkin saada jostakin toisesta lähteestä perunaa syödessä. Tällä budjetilla on hyvin vaikea syödä laadukasta lihaa, joten pyrin siirtymään pian maitotuotteiden kautta kohti kasviproteiineja.

Vielä tällä kertaa kaupasta kuitenkin tarttui mukaan tietääkseni edullisin eläinproteiinin lähde eli koipireisi. 3€ per 2000kcal sekä 2,07€ per 100g proteiinia tarkoittaa, että kyseinen kanapaketti täyttää sekä energian että proteiinin tarpeen helposti alle eurolla per ateria.

PÄIVÄ 3:

Heitin kanat heti aamulla haudutuspataan kypsymään. Uuni miedolla lämmöllä sekä kannellinen astia toimii mehevän lopputuloksen kannalta yhtä hyvin, mikäli keittiöstä ei Crock Potia satu löytymään.

Nykyisen aamurutiinini eli tunnin kävelyn jälkeen söin eilen mainitun aamupuuron (0,43€) ja kun nälkä myöhemmin päivällä alkoi nousta, laitoin perunat kiehumaan.

  • 210g varhaisperunaa (0,29€)

  • 20g voita (0,20€)

  • 175g kanaa (0,47€)

  • Yht: 0,96€ (640kcal, 27g proteiinia)

Näinkin vähillä aineksilla siis ollaan jo kovin lähellä euron rajaa. Hintaa voi kuitenkin pudottaa halvemmalla perunalla ja ei-luomuvoilla. Tai vähemmällä kanalla - projektin tavoitteenahan oli keskimäärin 400-500 kilokalorin aterioita. Halusin kuitenkin tällä kertaa syödä hieman tuhdimmin, koska tein päivän aikana myös 250 kahvakuulaheilautusta kymmenen sarjoina.

Perunoiden tai kanan määrää olisi toki helpompi pudottaa, jos mukana olisi jotain muuta lisuketta. Kokeilen saanko rakennettua samojen ainesten päälle monipuolisemman reseptin alle eurolla myöhemmin, kun kaikkea ei enää tarvitse ostaa alusta.

Varteenotettava vaihtoehto on myös käyttää perunan sijasta halvempia energian lähteitä. Tästä lisää huomenna.

Joka tapauksessa perunat voilla ja kana maistuivat varsin hyvältä maapähkinöiden ja puuron jälkeen. Kanan maustan yleensä mieluummin itse, mutta marinoitu vaihtoehto oli tervetullut haasteen maustehyllyn täyttymistä odottaessa.

Budjetti:

  • Käytetty 14,28€ / 15€

  • Syöty 6,23€ (0,48€ / ateria)