Euron ateriat päivä 9: Hedelmät

Euron ateriat päivä 9: Hedelmät

Hedelmät ovat osa monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, mutta sopivatko ne osaksi Alle euron ateriat -haastetta ja budjettiruokailua?

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Hedelmät eivät kuulu halvimpien ruoka-aineiden listalle (päivä 6), eikä niistä juuri saa proteiinia, joten luokittelen ne haasteessa lähinnä ravintoaineiden lähteiksi. Toisin sanoen, kun energian ja makroravinteiden saanti on varmistettu käyttämällä edullisia raaka-aineita, jäljelle jääneellä budjetilla voi ostaa mahdollisimman ravintorikasta ruokaa. Kuten hedelmiä.

Tällä kertaa en aio luetella eri hedelmien sisältämiä ravintoaineita. Edes minä en jaksa laskea jokaisen yksittäisen vitamiinin halvinta lähdettä. Tyydyn siis arvioimaan hedelmien sopivuutta pelkän kilohinnan perusteella. Hinnat lähikaupoistani:

  • Omena Jonagold 1,19€ / kg

  • Banaani 1,59€ / kg (Luomu Reilun kaupan 1,98€ / kg)

  • Luumu 1,59€ / kg

  • Päärynä 1,69€ / kg

  • Appelsiini 1,89€ / kg

  • Mandariini 2,29€ /kg

Ananaksen kilohinta on 1,78€, mutta sisuksen osuus on suhteessa verrattain pieni, joten sitä en laske mukaan.

Hedelmät tietysti sisältävät fruktoosia, jota muutamat ihmiset välttävät jopa kokonaan tietäen sen olevan yhteydessä metaboliseen oireyhtymään (laakarilehti.fi).

Oikeasti fruktoosin ongelmat johtuvat kuitenkin sen keinotekoisesta käytöstä juomissa, makeisissa ja prosessoidussa ruoassa. Tuoreista (ei kuivatuista) hedelmistä saatava fruktoosin määrä on niin pientä ja hitaammin imeytyvää, että se ei pääse aiheuttamaan ongelmia.

Aihe lienee liian laaja käsiteltäväksi tarkemmin tässä päivityksessä. Riittäköön siis todeta, että kunhan hedelmiä syö alkuperäisessä muodossaan ja pieniä määriä kerrallaan, ne ovat täysin terveellisiä.

PÄIVÄ 9:

Tämän päivän aiheen oli itse asiassa tarkoitus tulla hieman myöhemmässä vaihessa haasteetta, mutta K-Supermarketissa oli sattumalta hedelmäsäkkejä alennuksessa, joten muutin kauppasuunnitelmaa ja ostin hedelmiä. Vaikka alennusten jahtaaminen ei ole haasteen pääpointti, ei niistä kannata kieltäytyäkään:

Ostoslista:

  • 12 satsumaa (1kg) 1€ - 0,08€ / kpl

  • 8 omenaa (1kg) 1€ - 0,13€ / kpl

  • 4 kiiviä (340g) 1€ - 0,25€ / kpl

  • 4 banaania (860g) 0,86€ - 0,22€ / kpl

  • Yht: 3,86€

Koska maapähkinävoijugurtti mustikoilla (päivä 5) teki yhteensä 0,74€, samaan välipalaan voisin lisätä joko yhden kiivin, kaksi omenaa, kolme satsumaa tai yhden banaanin ja pysyä silti alle euron.

Tai voisin tehdä hedelmäsalaatin:

Hedelmäsalaatti (2 annosta)

  • 1 banaani - 0,22€

  • 1 kiivi - 0,25€

  • 1 omena - 0,13€

  • 1 satsuma mehuksi puristettuna - 0,08€

  • Yht: 0,68€ (0,34€ ja n. 220kcal / annos)

Hedelmäsalaatin voi lisätä vaikka aamupuuron (päivä 5) kaveriksi maidon sijasta ja silti pysyä alle euron per ateria. Tämän haasteen rajoissa taidan silti tehdä tästä vain ylimääräisen välipalan.

Tavoitteenihan oli 4-5 ateriaa päivässä, suurin piirtein 400-500kcal ja 20-30g proteiinia per ateria. Olen kuitenkin syönyt lähes joka päivä vain neljä ateriaa, joten voin lisätä hedelmäsalaatin ruokien väliin vitamiinien lähteeksi menemättä yli rajojen tai budjetin.

Viisi ateriaa päivässä on enemmän kuin yleensä syön. Ennen aloittamista luulin silti tämän olevan tarpeen, koska arvelin etteivät annoskoot välttämättä olisi alle eurolla kovin täyttäviä. Arvelin väärin. Olen parin ensimmäisen päivän jälkeen saanut mässäillä vatsan täyteen tälläkin budjetilla.

En voi siis enää pokkana ehdottaa, että alkuperäinen ajatukseni stoalaisesta harjoituksesta ja “mahdollisimman vaatimattomasti” syömisestä millään muotoa toteutuisi haasteessa. Alle euron aterioilla nimittäin näyttää saavan sekä maistuvaa että monipuolista ja terveellistä ruokaa - verrattain pienellä vaivalla.

On projekti ollut välillä työläskin, mutta johtuen lähinnä tiiviistä päivitystahdista ja kirjoittamisesta sekä toteutustavasta.

Päätösväsymys jokaisen raaka-aineen sisällön ja hinnan tutkimisesta ja vertailusta on ollut huomattavaa. Tosielämässä kaikkea muutosta ostotottumuksiin ei toki yleensä tarvitsisi toteuttaa samalla kertaryminällä kuin olen tämän haasteen aikana tehnyt.

Itse ruoanlaittoon ei mene juuri sen enempää aikaa kuin normaalisti, sitten kun tarvittava tieto on kerätty ja järjestetty.

Budjetti:

  • Käytetty 43,56€ / 45€

  • Syöty 25,07€ (0,68€ / 37 ateriaa)