Koettelemusten ennakoiminen - Seneca ja stoalaisuus

Koettelemusten ennakoiminen - Seneca ja stoalaisuus

Vastoinkäymiset ovat vääjäämättömiä. Halusimme tai emme, elämä tulee sisältämään vaikeita tapahtumia ja aikoja. Voimme vaikuttaa vain siihen, kuinka reagoimme niihin. Muinainen stoalainen harjoitus auttaa valmistautumaan tuleviin koettelemuksiin.

Stoalaisuus on kreikkalais-roomalainen filosofia, jonka edustajista Seneca lienee yksi tunnetuimmista. Stoalaisuutta kuvastaa mm. hyveellisyys ja mielen tyyneys vastoinkäymisten edessä. Sivusin aihetta aiemmassa artikkelissani pelkojen määrittämisestä, eli harjoituksesta jota käytän ennen uusien projektien aloittamista.

Lue lisää: Määritä pelkosi - harjoitus, joka lisää uskallusta

Artikkeli perustuu erääseen Senecan opeista nimeltä “premeditatio malorum” (the premeditation of evils). Suomenkielinen käännökseni on koettelemusten ennakoiminen.

Koettelemusten ennakointi on henkistä tai konkreettista valmistautumista mahdollisiin vastoinkäymisiin, jotta niiden toteutuessa pysyisimme rauhallisina ja tietäisimme kuinka toimia.

Odottamattomat haasteet ovat vaikeimpia hyväksyä. Siksi Seneca pitää viisaana pohtia tulevaa jo ennalta, jotta emme kärsisi pienistä tai suurista katastrofeista tulemalla yllätetyiksi.

Esimerkiksi usean päivän sähkökatkos voi olla vakava tai joissakin olosuhteissa jopa hengenvaarallinen tilanne, mikäli sellaiseen ei ole varustautunut. Sama tapahtuma kutistuu pelkäksi lieväksi häiriöksi, kun sen varalle on suunnitelma.

Investointien häviäminen pörssiromahduksessa tai töiden menettäminen eivät ole ainoastaan mahdollisia, vaan riittävän pitkällä aikavälillä suorastaan todennäköisiä vastoinkäymisiä. Harva kuitenkaan viitsii harkita etukäteen, kuinka tilanteessa voisi henkisesti ja käytännön tasolla tulla toimeen.

Tulevaisuutta on vaikeampi kohdata maltillisesti, mikäli sille ei uhraa ajatustakaan.

Koettelemusten ennakoimisessa ei ole kysymys stressaamisesta tai huolestuneisuudesta, vaan neutraalista hyväksymisestä ja suunnitelmallisuudesta.

Tulevien skenaarioiden ajattelu itse asiassa vähentää stressiä. Mikäli ymmärtää ennalta vaikkapa seuraavan pandemian tai laman olevan vain ajan kysymys, ei sellaisen saapuminen ole enää shokki.

Kyseessä ei ole negatiivisuutta tai pessimismiä, vaan pikemminkin voimauttavaa luottamista omia selviytymiskykyjä kohtaan.

Kaikkien vastoinkäymisten varalta ei voi luoda toimintasuunnitelmia. Oma tai läheisten sairastuminen, kuolema tai muu pysyvä menetys ovat asioita, joita voi ennakoida pääasiassa tiedostaen ja hyväksyen. Näistä tapahtumista ei saa minkään harjoituksen avulla helppoja, mutta pahimmalta shokilta voi välttyä kun oikeasti ja avoimesti kohtaa elämän väliaikaisuuden. Lisäksi omasta tai yhteisestä ajasta voi nauttia enemmän, jos muistaa sen joskus päättyvän.

Ennakointia ja mielen vahvistamista voi tehdä vain hyvinä aikoina. Seneca käyttää vertauskuvaa sotilaasta, joka harjoittelee ja varustautuu taisteluun rauhan vallitessa. Silloin hän on valmis toimimaan epäröimättä kriisitilanteen syntyessä.

Seneca, joka oli aikansa rikkaimpia ihmisiä, halusi myös varautua köyhyyteen.

Kirjeessä ystävälleen ja oppilaalleen hän suositteli kokeilemaan lähes kerjäläisen elämää - kovalla alustalla nukkuen, rääsyihin pukeutuen ja mahdollisimman vaatimattomasti syöden. Neuvo oli sekä testi että harjoitusta mielen vahvistamiseksi:

“Set aside a certain number of days, during which you shall be content with the scantiest and cheapest fare, with coarse and rough dress, saying to yourself the while: “Is this the condition that I feared?”
— Seneca

Ajattelen kyseistä ohjetta usein. Toki yksinkertainen elämä, kovalla alustalla nukkuminen ja mm. nyrkkipyykkääminen järvivedellä ovat tulleet tutuksi jo niistä vuosista, jolloin vielä harrastin retkipyöräilyä.

Olen kuitenkin pitkään pohtinut minkälaista olisi syödä tietyn ajan vain yhdellä eurolla per ateria - jonkinlaisena haasteena ja mahdollisten koettelemusten ennakointina. Ruoka on tyypillisesti ollut aihe, jossa en ole liiemmin katsonut hintoja, vaan syönyt enemmän tai vähemmän mitä mieli tekee (sen hetkisen ruokavalion ja terveellisyyden rajoissa siis).

Varsinkin nyt, inflaation nostaessa hintoja, kysymys on erityisen ajankohtainen. Otan siis syyskuussa Senecan harjoituksen ainakin osittain kokeilun aiheeksi. Tästä lisää seuraavassa päivityksessä.