RavintoTomi RantanenComment

Euron ateriat päivä 29: Rääppiäiset

RavintoTomi RantanenComment
Euron ateriat päivä 29: Rääppiäiset

Ruokahävikin minimointi on luonnollisesti tärkeä osa budjettiruokailua. Halvatkaan ainekset eivät auta, mikäli ne vain päätyvät jätteeksi. Haaste lähenee loppuaan, joten kävin läpi kaappien sisältöä ja koitin käyttää pois olemassaolevia aineksia.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Juhlistan projektin onnistumista heti lokakuun alussa viikon reissulla, joten on parempi alkaa syödä pilaantuvia aineksia pois.

PÄIVÄ 29

Jauhelihahernekeitto (4 annosta)

Kuivatuista herneistä oli vielä puolet jäljellä, jääkaapissa oli porkkanaa sekä puolikas sipuli ja pakkasessa loput nauta-sika-jauhelihasta, joten kokeilin kommenteissa suositeltua jauhelihahernekeittoa:

  • Kuivatut herneet 250g - 0,50€

  • Porkkana 90g - 0,13€

  • Voi 5g (paistamiseen) - 0,05€

  • Sipuli 50g - 0,08€

  • Jauheliha nauta-sika 350g - 2,26€

  • Mausteet (suola, mustapippuri, paprika, meirami) - n. 0,25€

  • Sinappi 48g (12g per annos) - 0,42€

  • Yht: 3,69

  • 0,92€ / annos (478kcal, 20g rasva, 45g hiilihydraatti, 28g proteiini)

Jauheliha toimi paremmin kuin odotin, vaikka ei olekaan perinteinen lihavaihtoehto hernekeittoon. Söin yhden annoksen, säästin toisen huomista varten ja laitoin kaksi muuta pakkaseen.

Tuon määrän jauhelihaa voisi hyvin käyttää tupla-annokseen herneitä ja tehdä kerralla esim. kuusi annosta neljän sijasta. Olisin tehnytkin näin, mikäli herneitä olisi ollut koko puolen kilon pussi.

Juuressalaatti (2-3 annosta)

Viimeiset juurekset (peruna, punajuuri ja kolme porkkanaa) saivat mennä uuniin kypsymään Räväkkä juures -kirjan tyyliin (päivä 21). Annoin niiden sekä yön yli liotettujen ja kiehautettujen kikherneiden jäähtyä ennen kuin sekoitin niistä juuressalaatin:

  • Punajuuri 140g - 0,25€

  • Peruna 160g - 0,14€

  • Porkkana 180g - 0,27€

  • Kuivattu kikherne 60g - 0,30€

  • Suolakurkku 80g - 0,23€

  • Oliiviöljy 15g - 0,21€

  • Sitruunamehu 7g - 0,06€

  • Jugurtti 25g - 0,04€

  • Suola, mustapippuri, sitruunapippuri - 0,05€

  • Yht: 1,55€ (557kcal, 14g rasva, 77g hiilihydraatti, 20g proteiini)

Ihan “euron ateriaksi” tästä ei tosin ole kokonaan syötynä, eikä toisaalta “ateriaksi” pelkkänä puolikkaana. Toimii kuitenkin lisukkeena. Erityisen helppo tehdä silloin, kun on joka tapauksessa jo tekemässä uunijuureksia.

Jaoin koko satsin kolmeen osaan (0,52€ / annos) ja söin tällä kertaa yhden kanssa pienen maksamakkara-juusto-kurkku-kauraleivän (0,42€).

Kaikin puolin puhtaana kokeiluna tehty salaatti maistui itse asiassa yllättävän hyvältä oliiviöljyn, sitruunamehun ja muiden mausteiden kanssa. Jugurtti (tai kermaviili) ei ole pakollinen, mutta pieni tilkka paransi koostumusta.

Ostoslista

Vasta tätä listaa kirjoittaessa huomasin, että kurkun hinta oli noussut eilisten salaattilaskemien jälkeen lähes eurolla (2,98€ -> 3,89€ / kg). Näin nopeasti vihannesten hinnat kipuavat ylös kesän jälkeen, kun tuotanto siirtyy auringonvalon sijaan lampuilla kasvatettavaksi.

Huomenna onkin sitten haasteen viimeinen päivä!

Budjetti:

  • Käytetty 142,06€ / 145€

  • Syöty 97,31€ (0,77€ / 127 ateriaa)