RavintoTomi RantanenComment

Euron ateriat päivä 16: Soijarouhe

RavintoTomi RantanenComment
Euron ateriat päivä 16: Soijarouhe

Soijarouhe on helppo ja budjettiystävällinen tapa lisätä ruokaan proteiinia.

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

PÄIVÄ 16:

Eilisten proteiinilaskujen jälkeen menin kauppaan ostamaan kuivattuja herneitä. Ne olivatkin ehtineet loppua, joten suunnitelma uudesta ruokalajista vaihtui taas lennosta. Päädyin toiseen halpaan proteiinin lähteeseen eli soijarouheeseen.

Soijarouhe (100g):

  • Energia 350kcal

  • Rasva 0,8g

  • Hiilihydraatit 33g

  • Proteiini 53g (!)

  • 3,05€ / 500g (VegeSun)

  • 3,49€ / 2000 kcal

  • 1,15€ / 100g proteiinia

  • Täynnä kuparia, rautaa, fosforia, folaattia (B9-vitamiini), magnesiumia ja kaliumia. Lisäksi mm. runsaasti sinkkiä, B1, B2 ja B6-vitamiineja sekä kalsiumia. (kilokalori.net)

Tumman ja vaalean soijarouheen ainoa ero on se, että tummaan on lisätty väriaineena sokerikulööriä.

Soijarouhe ja soijapapurouhe ovat eri asioita. Soijarouheesta on prosessoitu rasva lähes kokonaan, joten se säilyy paremmin. Soijapapurouheessa on jäljellä 21% rasvaa sekä vielä enemmän soijapavun ravintoaineita. Valitettavasti soijapapurouhetta näyttää olevan huomattavasti vaikeampi löytää kaupoista. Oletan tämän johtuvan sen heikommasta säilyvyydestä, sekä pitkästä liotusajasta.

Tässä päivityksessä puhun siis vähärasvaisemmasta ja prosessoidummasta soijarouheesta.

Siltä varalta, että yhdistät soijan automaattisesti Brasiliaan ja Amazonin sademetsien tuhoutumiseen, ainakin ostamani soijarouhe tulee Ranskasta.

Tai ehkä muistelet kuulleesi soijan aiheuttavan hormoniongelmia, kuten estrogeenin lisääntymistä miehillä. Kyseinen huhu perustui rottakokeisiin ja suuriin annostuksiin, eikä vastaavaa ole todettu ihmisillä. (lähde)

Toisaalta monet lähteet mystisesti väittävät soijarouheen valmistuksen tapahtuvan “kylmäpuristamalla”. Tämä saattaa toki olla tarinan alku, mutta ihan jo tuotetta silmäilemällä voi arvella prosessissa olevan muitakin askeleita. Wikipedia kertoo seuraavaa:

“Soijarouhe valmistetaan leikkaamalla soijapavut hiutaleiksi, joista poistetaan öljy uuttamalla maaöljystä valmistettavan heksaaniliuottimen avulla. Kun liuotin on poistettu haihduttamalla, rasvattomista hiutaleista saadaan käyttökelpoista soijaproteiinia.”

Kerroin projektin alussa aikovani välttää prosessoitua ruokaa. Soijarouhe on siten kieltämättä kyseenalainen osto tällä periaatteella. Päätin silti ottaa tuotteen kokeiluun, koska se on yksi halvimpia tapoja korvata lihaa proteiinin lähteenä.

Ja koska ne herneet olivat loppu.

Ostoslista:

Uunijuureskokemuksen (päivä 13) jälkeen halusin lisää täyttäviä riisiannoksia lämmitystä vaille valmiiksi, joten tein muokatun version aiemmasta linssi-papukastikkeesta (päivä 7). Lisäsin riisiä, porkkanaa ja sipulia sekä korvasin osan pavuista soijarouheella.

Riisi-tomaatti-linssi-papu-soijarouhepata (7 annosta)

  • Riisi keitetty 600g - 0,70€

  • Voi (paistamiseen) 22g - 0,22€

  • Porkkana 300g - 0,45€

  • 2 punasipulia 275g - 0,63€

  • Puolikas valkosipuli (7 kynttä) - 0,30€

  • Tomaattimurska 1kg - 1,10€

  • Punaisia linssejä 200g - 1,00€

  • Pirkka papusekoitus 380/230g - 0,99€

  • Soijarouhe 125g - 0,76€

  • Mausteet (paprikajauhe, suola, mustapippuri, kasvisliemikuutio) - n. 0,30€

  • Yht: 6,45€ (0,92€ / annos, 589kcal, 4g rasvaa, 103g hiilihydraattia, 29g proteiinia)

Ruoasta tuli hyvää! Soijarouhe toki maistuu lähinnä siltä, miten sen maustaa ja mitä makuja se ympäriltään imee sisäänsä. En huomannut mainittavaa eroa aiempaan papuvaihtoehtoon. Proteiinia ainakin oli selvästi helpompi sisällyttää ruokaan menemättä budjetin yli, kuten oli odotettavissakin.

Vatsassa tai olotilassa en huomannut haittavaikutuksia itselleni uudesta ainesosasta.

(Päivitys: Vedän ylläolevan takaisin - ruoka on sittenkin itse asiassa melko vatsaa turvottava… en tiedä onko syyllinen soijarouhe, pavut, linssit vai jokin muu.)

Annostelen muuten tällaiset ruoat valmiiksi lasivuokiin, jotka on helppo ottaa suoraan kylmästä uuniin (tai mikroon, mikäli sellaista käyttää). Nyt söin yhden annoksen heti ja laitoin kolme jääkaappiin ja kolme pakkaseen.

Käytännössä lisään vielä lämmityksen jälkeen tilkan sitruunamehua maun vuoksi ja/tai lorauksen oliiviöljyä tuomaan hieman lisää rasvaa, joten oikea hinta on muutaman sentin korkeampi. Käytän siis laskuissa varmuuden vuoksi annoshintaa 0,99€.

Budjetti:

  • Käytetty 78,34€ / 80€

  • Syöty 50,28€ (0,74€ / 68 ateriaa)