RavintoTomi RantanenComment

Euron ateriat päivä 17: Banaanijäätelö kaakaolla ja maapähkinävoilla

RavintoTomi RantanenComment
Euron ateriat päivä 17: Banaanijäätelö kaakaolla ja maapähkinävoilla

Kaipasin haasteeseen lisää herkkuja, joten tällä kertaa tein alle eurolla supermaukasta sokeritonta vegaanijäätelöä!

(Päivitys on osa syyskuun ruokahaastetta, jossa testaan voiko inflaatiosta huolimatta edelleen syödä alle euron aterioita. Tarkoitus on pikemminkin edullisen ruoan periaatteiden tutkiminen kuin reseptien jakaminen. Lisätietoja: Alle 1€ per ateria? Voiko vielä 2022 syödä edullisesti)

Mikäli tuli ostettua epähuomiossa liikaa banaaneja, ylikypsäksi menossa olevat yksilöt kannattaa aina pakastaa. Samalla kun varmistaa, ettei tule ruokahävikkiä, saa pakastetusta banaanista nimittäin monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella jäätelömäistä ja makeaa herkkua.

Mikä parasta, jälkkäri on vegaaninen eikä siihen tarvitse lisätä yhtään sokeria.

PÄIVÄ 17:

Ostoslista:

Vaihdoin maapähkinämerkkiä, koska tajusin olleeni taas hölmö: Olen taistellut raakojen kuorellisten maapähkinöiden kanssa, tehden niistä maapähkinävoita ensin liottamalla yön yli (antiravinteiden poistamiseksi), sitten kuivattamalla, paahtamalla ja viimein kuorimalla.

Pitkän ja turhauttavan prosessin päätteeksi niitä hemmetin kuoria on koko keittiö täynnä.

Valmiiksi paahdetut, suolatut ja ennen kaikkea kuoritut maapähkinät voi kaataa pussista suoraan monitoimikoneeseen ja kymmenen minuutin jälkeen saa maapähkinävoita, joka kaiken lisäksi maistuu paremmalta kuin aiemman säätämisen tulos.

Hintaero näillä kahdella vaihtoehdolla on hurjat 0,60€ per kilo.

Näin sitä oppii.

Vinkki: Koska alempaa löytyvään banaanijäätelöön tulee myös maapähkinävoita, voi sen pyöräyttää heti perään samassa monitoimikoneessa ilman tiskausta välissä.

Kaakao

Jäätelöreseptissä käytettävän kaakaon ostin Reilun kaupan luomuna. Käytetyt määrät ovat kuitenkin niin pieniä, että ero ei juuri näy annoksen hinnassa.

Ravintosisältöjä vähemmän tarkkailevien kannattaa huomioida kaupassa varsinkin, että kaakaojauhe ja kaakaojuomajauhe ovat täysin eri asioita:

  • Raakakaakaojauhe sisältää vain jauhettuja kaakaopapuja, joista on kylmäpuristettu kaakaovoi pois. Tässä versiossa on selvästi eniten kaakaopavun antioksidantteja sekä mineraaleja.

  • Kaakaojauhe tehdään paahdetuista pavuista, mikä parantaa hieman tuotteen aromia ja makua. Edelleen terveellinen vaihtoehto, vaikka osa ravintoaineista katoaa prosessissa.

  • Kaakaojuomajauhe on pikemminkin kaakaolla maustettua ja värjättyä sokeria. Sokeripitoisuus voi olla jopa törkeät 80%! (Esim. lapsille markkinoitu O’boy…) Tätä en suosittelisi kenellekään.

Kaakaojauhe (100g):

  • Energia 387kcal

  • Rasva 21g

  • Hiilihydraatti 12g (josta 0g sokeria)

  • Proteiini 22g

  • Sisältää runsaasti mm. magnesiumia, rautaa, fosforia, kaliumia, ja sinkkiä. Kaakaossa ja tummassa suklaassa on lisäksi paljon terveellisiä antioksidantteja kuten polyfenoleja - raakakaakaossa vielä enemmän.

Banaanijäätelö maapähkinävoilla ja kaakaolla (1-2 annosta)

Tämänkin artikkelin kuva on Unsplash.com-sivustolta ja ilmeisesti oikeasta jäätelöstä. Reseptin banaanijäätelön väri on sama kuin kuvassa, mutta koostumus hieman pehmeämpi eikä aivan yhtä muotonsa säilyttävä.

  • 2 pakastettua luomubanaania - 0,56€

  • 45g (n. 2rkl) maapähkinävoita - 0,18€

  • 10g (2 tl) luomukaakaojauhetta - 0,16€

  • Ripaus merisuolaa

  • Yht: 0,90€ (526kcal, 27g rasva, 47g hiilihydraatti, 18g proteiini)

Anna banaanin sulaa huoneenlämmössä ainakin muutaman minuutin ja sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa, kunnes koostumus näyttää hyvältä.

Yksinkertainen mutta kielen mukanaan vievä resepti on seurustelukumppanini haastetta varten kehittämä. Suola on tärkeä lisä ja tuo muita makuja herkullisesti esiin.

Valmiin jäätelön voi halutessaan vielä laittaa 10 minuutiksi pakkaseen jäähtymään.

Banaanien koosta ja syöjistä riippuen tästä tulee 1-2 annosta. Luvut on laskettu koko satsille.

Budjetti:

  • Käytetty 84,24€ / 85€

  • Syöty 54,33€ (0,74€ / 73 ateriaa)