MuutTomi RantanenComment

Päivitys #100 - parhaat palat vuoden ajalta

MuutTomi RantanenComment
Päivitys #100 - parhaat palat vuoden ajalta

Laskujeni mukaan tämä on sivuston artikkeli numero 100. Sen kunniaksi teen jotain hieman erilaista: Keräsin blogin kaikista aiheista A) Vuoden suosituimmat postaukset B) Mielestäni parhaat elämänparannustyökalut sekä C) Heikommin toimivat menetelmät, joita en enää käytä.

Perustin sivuston vasta aiemmin tänä vuonna maaliskuun lopussa. Sisältöä on ehtinyt siinäkin ajassa tulla jo niin paljon, että kenelläkään ei ole aikaa käydä kaikkea läpi. Tässä siis hieman etuajassa katsaus vuoden 2022 parhaisiin paloihin.

Suosituimmat

  1. Euron ateriat -haaste. Sivuston luetuin päivitys oli otsikolla “Söin kuukauden alle 1€:n aterioita - tässä tulokset”. Budjettiruokahaasteen yhteenveto keräsi 50000 lukukertaa. Lisäksi saman projektin muut päivitykset saivat yhteensä 45000 latausta, joten halparuokailu oli kiinnostavuudessaan selvästi yli muiden.

  2. Smoothiedieetti. Heinäkuussa join kuukauden (lähes) pelkkiä smoothieita - tätäkin kokeilua luki 42000 vierailijaa. Aiheesta lisää alempana.

  3. Oura Gen3 -testini. Huonot kokemukseni Ouran uusimmasta sormuksesta ovat myös kiinnostaneet kovasti. En ole vieläkään keksinyt tilalle toimivaa vaihtoehtoa unen tarkkailuun, mutta en ole toisaalta tarvinnutkaan.

  4. Metabolinen psykiatria. Ilahduksekseni kirjoitus ketoruokavalion vaikutuksesta mielenterveyteen sai myös runsaasti huomiota, päästen mukaan suosituimpien listalle vain muutamassa viikossa.

Parhaat työkalut

Seuraavat Parempi Minä -työkalut, menetelmät ja tietopaketit ovat tuoneet omalla kohdallani parhaita tuloksia kuluneen vuoden aikana.

Kyseenalaisemmat artikkelit

  1. Aiemmin mainittu smoothiekokeilu oli kaksipiippuinen tapaus. Sain monella tapaa hyviä tuloksia, mutta myös näkyvästi lisää rasvaa vatsan ympärille. Fruktoosin juominen (mm. makeutetut virvoitusjuomat, hedelmämehut, smoothiet) on yhteydessä metaboliseen oireyhtymään, rasvamaksaan ja viskeraalirasvan kerääntymiseen.

    Kirjoitan aiheesta joskus vielä lisää, mutta en voi suositella ison hedelmäannoksen nauttimista nimenomaan juoman muodossa. Hedelmien syöminen on edelleen terveellistä. Osa kuukauden positiivisista tuloksista saattoi tulla pikemminkin siitä mitä en syönyt kuin siitä mitä söin. Lisäksi olen viettänyt pitkästä aikaa reilun kuukauden ketoosissa ja saanut vähintään yhtä hyviä tuloksia kuin smoothieista.

  2. Nukahtamista nopeuttava Chóliz-hengitys jäi lopulta hyvin vähäiselle käytölle. Suurin ongelma on tekniikan epämiellyttävyys ja siten kynnys sen aloittamiseksi. Nukkumaan mennessä kun ei todellakaan enää tee mieli suorittaa mitään. Myös tarve tälle väheni jo mainitun unirytmin korjaamisen myötä.

  3. TaDa! -listasta saattaa olla hyötyä joillekin, mutta minulle se ei toimi lainkaan. Saan valtavasti suuremmat hyödyt etukäteen suunnittelusta, kuten itse artikkelissakin jo totesin.

  4. Yhden välilehden selain toimi aikansa, kunnes kyllästyin rajoitukseen tilanteissa, joissa olisin tarvinnut lisää välilehtiä. Nykyään käytän selaimen laajennusta, joka blokkaa kaikki ajantuhlaukseen käyttämäni sivustot, mutta sallii helpomman tiedon keräämisen mm. artikkeleiden taustatyötä tehdessä.

  5. Minitreeni ennen jokaista ateriaa oli sekin omalla tavallaan hyödyllinen tapa liikkua, mutta tuskin optimaalinen. Arvelen esimerkiksi ruokailun jälkeen liikkumisen olevan parempi vaihtoehto - lihasten kuormittaminen lienee hieman järkevämpää silloin, kun ruoasta saadut aminohapot ja glukoosi ovat jo siirtymässä verenkiertoon ja lihasten käytettäviksi. Aihe on tosin vielä opiskelun ja kokeilun alla.

Seuraavat 100 päivitystä?

Viime keväänä päätin kerätä paperille potentiaalisia aiheita, joista voisin kirjoittaa. Sain melko nopeasti listattua 70 minua kiinnostavaa ja jollain tavalla henkilökohtaiseen kehitykseen liittyvää asiaa.

Sen jälkeen olen kirjoittanut noin 80 artikkelia, mutta potentiaalisten toistaiseksi kirjoittamattomien aiheiden listassa on nyt yli 90 riviä… uusia ilmaantuu nopeammin kuin ehdin kirjoittaa.

Tulevien artikkeleiden tarkoitus on pitkälti sama kuin tähänkin mennessä: Kuinka voimme kehittää itsestämme terveempiä ja parempia yksilöitä, sekä miten lisääntynyttä hyvinvointia, energiaa ja suorituskykyä voi kanavoida merkityksellisen elämän rakentamiseen.

Toisin sanoen runsaasti lisää uutta käyttökelpoista tietoa, strategioita ja työkaluja, paljon henkilökohtaisia kokeiluja sekä kenties pari uutta sarjaa tai kategoriaa.

Näiden aiheiden opiskelu ja testaaminen on tällä hetkellä melkein parasta mitä tiedän, joten ainakaan toistaiseksi tahti ei ole hidastumassa.