Yhden välilehden selain

Yhden välilehden selain

Montako välilehteä selaimessasi on auki juuri nyt? Kuvailisitko netin käyttöäsi sanalla “tehokas” vai pikemminkin “eräänlainen produktiivisuuden musta aukko, josta aika, valo ja toivo eivät voi paeta”? Mikäli olet lähempänä jälkimmäistä, suosittelen selaimen lisäosaa, joka rajoittaa liiallisten välilehtien avaamisen.

Keskittymiskyvyn ja tuottavuuden parantaminen on yksi tämän blogin kantavia teemoja.

Ei siksi, että päivän jokaisen minuutin pitäisi olla tuotteliasta. Sellainen elämäntyyli ei houkuttele ainakaan minua. Haluan vain saada merkityksellisiä asioita tehtyä tarpeeksi tehokkaasti, jotta aikaa jäisi myös muulle elämälle.

Ongelma

Tietokoneen käyttöni on tyypillisesti ollut lievästi sanottuna tavoitteideni vastaista. Selaimen avattuani, päädyn automaattisesti tuhlaamaan aikaa somea skrollaten ja uutisia lukien.

Kun luen artikkelia, katson videota tai kirjoitan tekstiä, sormeni painavat Cmd-T -näppäinyhdistelmää uuden välilehden avaamiseksi ja kirjoittavat jo jonkun suosikkisivuston osoitetta ennen kuin edes kunnolla tajuan mitä on tapahtumassa. Välilehtiä kerääntyy niin paljon, etten enää edes muista mitä on missäkin.

Pidän tällaista keskittymiskykyä huolestuttavan heikkona. Samankaltaisia raportteja puhelimen sovellusten automaattisesta avaamisesta voi nykyään kuulla joka suunnasta.

Syy kaikkeen tähän on aivojen halu tehdä asioita, joista se saa dopamiinia. Dopamiini on ollut erittäin hyödyllinen työkalu miljoonien vuosien ajan saadakseen meidät mm. syömään ruokaa ja lisääntymään.

Nyt järjestelmää käytetään tietoisesti meitä vastaan, jotta kuluttaisimme mahdollisimman paljon aikaa teknologiajättien sivustoilla ja näkisimme siten mahdollisimman paljon mainoksia.

Voimme joko hyväksyä Silicon Valleyn yhtiöiden hakkeroivan aivojamme, tai koittaa tehdä asialle jotain.

Ratkaisu

Okei, paasaaminen ohi. Mitä asialle voi tehdä?

Kirjoitin tapojen muokkauksesta aiemmin artikkelin, jonka oppeja käytän tässäkin. Erityisesti tapakierteen kolmas osa ja taktiikka “tee toiminnasta vaikeampaa”.

(Lue lisää: Tapojen anatomia - työkaluja rutiinien muokkaamiseen)

Sormeni avaavat uuden välilehden, koska aivoni haluavat uusia dopamiinisyöksyjä, joita työnteko ja keskittyminen eivät tarjoa. Tapahtumaketju menee näin:

  • Ärsyke: Minulla on tylsää tai koen vastustusta keskittymiseen

  • Halu: Haluan uusia virikkeitä

  • Toiminto: Avaan Redditin

  • Palkinto: Saan informaatiota ja viihdytystä

Ketju täytyy rikkoa jostakin näistä neljästä kohdasta, jotta voin tehdä kissavideoiden katsomista merkityksellisempiä asioita elämälläni.

Ärsyke ja halu ovat tässä tapauksessa työläitä muokattavia, mutta jos teen toiminnasta tarpeeksi vaikeaa, prosessi keskeytyy.

Voin toteuttaa tämän esimerkiksi olemalla offline-tilassa, jolloin en pääse haittasivustoille. (Lue lisää: Puhelimeni paras ominaisuus on lentotila)

Tästä ei tietenkään ole apua, jos tekeminen vaatii netin käyttöä. Siksi käytän myös selaimen lisäosaa:

Tab Limiter

Nimensä mukaisesti Tab Limiter rajaa selaimen välilehtien määrää. Itse asetin rajaksi vain yhden. Yksi välilehti per ikkuna ja maksimissaan kaksi auki olevaa ikkunaa.

Kokeilin aluksi vain yhtä välilehteä yhdessä ikkunassa, mutta joskus on pakko mm. kopioida tekstiä yhdestä ikkunasta toiseen, joten rajoitus täytyi pian nostaa kahteen ikkunaan käytettävyyden säilymiseksi.

Nykyään kun yritän vääjäämättä tapojeni mukaisesti avata uutta välilehteä, lisäosa antaa virheilmoituksen ja sulkee sen. Tämä rikkoo tapaketjun ja palauttaa keskittymiseni siihen mitä olin tekemässä.

Netin käyttöni on tämän ansiosta muuttunut täysin erilaiseksi:

  • Jos olen lukemassa artikkelia, luen sen kerralla loppuun ennen kuin siirryn seuraavalle sivulle.

  • Jos katson YouTube-videota, katson sen loppuun tekemättä samalla muita asioita.

  • Jos haluan siirtää jonkin asian myöhemmäksi, käytän selaimen kirjanmerkkiä tai fyysistä muistilistaani sen sijaan, että keräisin sekavan kokoelman välilehtiä, joihin en välttämättä koskaan palaa.

Onko strategiassa huonoja puolia?

Kyllä - mikään järjestelmä ei ole täydellinen. Joskus haluaisin pitää useampaa ikkunaa auki yhtäaikaa. Pärjään silti aivan hyvin kahdella ja saan palkintona enemmän aikaan.

Ehkä huonoin puoli tulee siitä, että monien sivustojen linkit aukeavat uuteen välilehteen - Tab Limiter blokkaa nekin. Tällöin linkki täytyy avata esim. Shift-nappi pohjassa uuteen ikkunaan tai kopioida linkki käytössä olevan välilehden osoitekenttään. (Tässä muuten yksi syy, miksi Parempi Minä -sivuston linkit aukeavat samassa ikkunassa.)

Prosessissa voi mennä aikaa hukkaan sekunti tai kaksi.

Toisaalta kissavideokierroksella ja uutistulvassa saattaa vierähtää vaikka 40 minuuttia. Olen oikein tyytyväinen vaihtokauppaan.

Kuten monet muutkin suosittelemani työkalut, selaimen välilehtiä rajoittava lisäosa on yksinkertainen, mutta silti toimiva ja tehokas tapa parantaa produktiivisuutta ja toteuttaa siten enemmän merkityksellisiä asioita.