Sovellus ohjatuille hengitysharjoituksille: Breathe-Hold-Be

Sovellus ohjatuille hengitysharjoituksille: Breathe-Hold-Be

Saatan käyttää viikon aikana yli kymmentä eri hengitysharjoitusta. Osa näistä tapahtuu muun tekemisen ohessa tai kävellessä ja jotkut sekuntikellon kanssa. Vaikka hengitystekniikat ovat siitä erinomaisia, että ne eivät tarvitse lisälaitteita tai teknologiaa, voi tietyissä tapauksissa erillisestä sovelluksesta olla hyötyä. Tässä pikavinkki niille, jotka sellaista kaipaavat.

Tietyt harjoitukset ovat helpompia, kun ei tarvitse itse laskea tai arvioida kulunutta aikaa. Erityisesti meille, joiden mieli harhailee helposti on joskus parempi kuunnella ohjattuja sekä valmiiksi ajastettuja harjoituksia. Onneksi näihin on olemassa runsaasti vaihtoehtoja mm. Youtube-videoina ja sovelluksina.

Itse käytän Breathe-Hold-Be -nimistä appia - nykyiseltä nimeltään vain BHB. Siitä löytyy valmiina suuri osa tunnetuista hengitysharjoituksista, kuten Box Breathing eli laatikkohengitys, sukeltajien CO2 ja O2 -harjoitukset, Wim Hof -metodi sekä monia muita.

Suurin apu ohjelmasta tulee sen kautta, että harjoitellessa ei tarvitse katsoa puhelinta tai kelloa. Ääni kertoo ohjelmoidun sisään- ja uloshengityksen keston, sekä tarvittaessa sanoo, koska on aika pidättää hengitystä. Tällöin on helpompi keskittyä pelkkään hengitykseen - tai vaihtoehtoisesti työntekoon, lukemiseen, juoksemiseen tai mitä ikinä onkaan tekemässä samaan aikaan.

Ilmaista versiota voi käyttää ilman aikarajoituksia. Omia kustomoituja harjoituksia voi lisätä muutaman ennen kuin neljän euron maksuseinä tulee vastaan. (Varmasti myös mainosten avulla rahoitettuja ilmaisohjelmia tai muita vaihtoehtoja löytyy. Suosittele kommenteissa mikäli tiedät hyvän ja toimivan. Minulla ei ole BHB:n kanssa kaupallista tai mitään muutakaan yhteyttä.)

Mikäli siis haluaa pysytellä maksuttomassa versiossa, kannattaa harkita tarkasti mitä harjoituksia lisää. Esimerkiksi 2:1-hengityksestä tulee äkkiä ilmaiset lisäykset täyteen, eikä kyseinen harjoitus ole vaikea tavallisen sekuntikellon tai -viisarin avullakaan.

Appi on pääasiassa yksinkertainen ja helppo käyttää. Jotkut ominaisuudet tosin ovat hankalammin löydettävissä ja epäloogisia. Äänimaailmaa saa muokattua haluamansa mukaan, kunhan tajuaa asetuksia olevan tarjolla enemmän kuin kaksi.

Itselleni yksi hyödyllisimmistä ominaisuuksista on pylväsgraafi harjoituksille, joihin sisältyy hengityksen pidättämistä. Tällöin tulosten pitkän ajan kehitystä ja päivittäistä heilahtelua voi seurata visuaalisesti, sekä vertailla eri ennakkovalmistelujen toimivuutta hengitysjärjestelmään, hiilidioksidin sietävyyteen ja kehon rauhoittumiskykyyn.

Sovellukseen voi yhdistää myös sydänmonitorin, mutta tätä vaihtoehtoa en ole kokeillut. En siksi, ettenkö olisi tarpeeksi kiinnostunut hengityksestä halutakseni tietää harjoitusten vaikutuksia myös sykkeeseen, vaan koska pulssioksimetrini ei ole yhteensopiva puhelimeni kanssa.

Valtaosalle ihmisistä riittää toki vähempikin hifistely ja pelkät perusharjoitukset. Mutta jos tuntuu siltä, että kaipaat sovellusta helpottamaan hengitystekniikoiden ajastusta ja tarjoamaan ohjaavaa ääntä, BHB on minun suositukseni.