Ketogeeninen ruokavalio ja mielenterveys - metabolinen psykiatria
Kuten blogia lukemalla voi huomata, minä ajattelen hyvän elämän alkavan fyysisestä hyvinvoinnista. Aloitan paremman itseni rakentamisen siitä, koska uskon fyysisen terveyden olevan tarpeellinen perusta kaikelle muulle. Alkaa vaikuttaa siltä, että tämä on jopa tärkeämpää kuin luulin.
Hyväksytään heti alkuun se fakta, että kaikkia ongelmia ei luonnollisesti voi korjata hengitystekniikoilla, paremmalla unenlaadulla, terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla.
Näitä laiminlyömällä saattavat pienemmätkin ongelmat kuitenkin kasvaa ylitsepääsemättömiksi. Ilman hyvän terveyden tarjoamaa tasapainoa ja energiatasoa on vaikeampi käsitellä elämän muiden osa-alueiden vastoinkäymisiä.
Tämä on sinänsä lähes itsestäänselvä toteamus. Mieli ja keho käyttävät samoja resursseja sekä vaikuttavat toisiinsa, joten totta kai fyysinen hyvinvointi parantaa henkistä oloa.
Viime viikolla vastaani tuli termi, joka vie ajatuksen huomattavasti pidemmälle.
Metabolinen psykiatria
Metabolinen psykiatria perustuu siihen teoriaan, että monet mielenterveysongelmat ovat itse asiassa aivojen aineenvaihdunnan häiriöitä. Siten niiden hoitaminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistä ruokavaliosta lähtien.
Eräs tärkeimmistä työkaluista on ketogeeninen ruokavalio. Ketoruokavaliohan on itse asiassa alun perinkin kehitetty hoitomenetelmäksi epilepsiaa varten. Ei siis trendikkääksi painonpudotusdieetiksi, vaan aivojen toiminnan korjaamiseksi.
(Epileptisiä kohtauksia hoidettiin paastoamalla jo Hippokrateen aikaan 2400 vuotta sitten. Koska paastoa ei voi hoitona jatkaa kovin pitkään, 100 vuotta sitten kehitettiin osittaista paastotilaa simuloiva runsasrasvainen ketoruokavalio erityisesti lasten epilepsiakohtausten vähentämiseksi tai parantamiseksi.)
Kuulin metabolisesta psykiatriasta ensimmäistä kertaa allaolevassa podcastissa:
Harvardissa opiskellut psykiatri Chris Palmer tarjoaa haastattelussa useita yllättäviä ja rohkeita näkemyksiä.
Kiteytettynä:
Mielenterveysongelmat ovat yleisin työkyvyttömyyden aiheuttaja.
Mielenterveysdiagnoosit eivät ole erillisiä ongelmia vaan monesti kytköksissä toisiinsa.
Psyykkiset häiriöt ovat yhteydessä myös aineenvaihdunnan ongelmiin, kuten diabetes, sydänsairaudet, halvaukset, liikalihavuus, Alzheimerin tauti.
Teorian mukaan aineenvaihdunnan häiriöillä on vahva yhteys mielenterveydellisiin ongelmiin.
Aivot suosivat ketoaineita energiana enemmän kuin glukoosia, vaikka valtaosa ihmisistä syöttää aivoilleen lähes jatkuvasti vain jälkimmäistä.
Lisäravinteina otetut ketoaineet eivät vaikuta olevan tehokkaita tähän nimenomaiseen tarkoitukseen.
Mitokondrioiden rooli on oleellisessa asemassa:
Rasva-aineenvaihdunta tapahtuu vain mitokondrioissa. Runsas sokerin syöminen sekä liikkumattomuus heikentää mitokondrioiden toimintaa ja metabolismia.
Mitokondrioilla on tärkeä osuus aivojen neurosiirtäjäaineiden tuottamisessa, vapauttamisessa ja säätelyssä (mm. dopamiini, serotoniini ja GABA).
Mitokondriot ovat vastuussa hormonien synteesin ensimmäisestä vaiheesta.
Ketoaineet tuotetaan maksassa mitokondrioiden toimesta. Ketoosissa maksa myös tuottaa uusia mitokondrioita vastatakseen lisääntyneeseen kysyntään.
Ei siten liene yllättävää, että Palmer suosittelee erityisesti Zone 2 -liikuntaa, jolla on mitokondrioiden määrää ja toimintaa tehostava vaikutus.
Palmer ei siis väitä, etteikö mm. stressillä, geneettisillä tekijöillä, traumoilla ja sosiaalisella ympäristöllä olisi oma osansa mielenterveysongelmissa.
Aivan hiljattain keksitystä teoriasta ei kuitenkaan ole kyse. Esimerkiksi E.M. Abrahamson kertoi kirjassaan Body, Mind & Sugar sokerin yhteydestä psyykkisiin ongelmiin jo vuonna 1951.
Mihin metabolista psykiatriaa käytetään?
Lista mielenterveysongelmista, joiden hoitamiseen metabolista psykiatriaa käytetään, on laaja:
Masennus
Ahdistus
Alkoholismi
ADHD
OCD
Kaksisuuntainen mielialahäiriö
Skitsofrenia
Erittäin alustavia positiivisia vaikutuksia on myös pitkässä listassa muita diagnooseja.
Toisin sanoen valtaosa yleisimmistä diagnooseista voi potentiaalisesti hyötyä ketogeenisestä ruokavaliosta. Kyseessä on siten kokonaisvaltainen mielen häiriöitä aiheuttavan mekanismin teoria.
Kuulostaako utopistiselta tai epärealistiselta? Varovaisuus on fiksua ja suosittelen lukemaan erityisesti “Varoitus ja toppuuttelua” -osan alempaa.
Tässä kohtaa on silti ehkä hyvä mainita, että Stanfordin yliopistossa on jo maailman ensimmäinen metaboliseen psykiatriaan erikoistuva klinikka, jossa hoidetaan potilaita.
Selittäviä tekijöitä toimintamekanismille
Millä tavoin ketoruokavalio sitten voisi vaikuttaa aivoihin niin vahvasti, että kaikkiin mainittuihin ongelmiin voisi saada apua?
Palmer listaa ketoosin seuraavia vaikutuksia:
Madaltaa verensokeria ja insuliinitasoa
Tuottaa ketoaineita, jotka toimivat energian lähteinä glukoosin sijasta
Ketoaineet ovat tärkeitä signaalimolekyylejä, joilla on laaja sarja vaikutuksia
Ketoaineilla on kohtauksia vähentävä vaikutus
Muuttaa välittäjäaineiden järjestelmiä, mm. lisäten GABAa ja adenosiinia sekä vähentäen glutamaattia
Parantaa mitokondrioiden toimintaa ja tuotantoa
Lisää PUFA-rasvoja verenkierrossa, joiden on todettu olevan aivoja suojelevia
Madaltaa leptiiniä, vähentäen näläntunnetta
Vähentää tulehdustiloja kehossa ja aivoissa
Muuttaa suoliston mikrobiomia
Lisää autofagiaa eli solujen korjaamista
Monilla yksittäisilläkin mekanismeilla voi olla suuria vaikutuksia mielen toimintaan. Entä kun kaikki tapahtuvat lähes samaan aikaan? No, harva ihminen ei raportoi huomattavista muutoksista ketoosiin siirtyessä.
Varoitus ja toppuuttelua
Ennen kuin lähdet parantamaan itsesi tai läheisesi diagnoosia, on hyvä muistaa pari asiaa:
Kyseessä on teoria, joka aiheuttaa varmasti ristiriitaisia mielipiteitä ammattilaisten keskuudessa. Aiheesta on useita alustavia lupaavia tutkimuksia sekä tapauskertomuksia, mutta tieteellinen prosessi on vielä alussa ja kunnon todisteita puoleen tai toiseen saa odottaa vuosikausia.
Mielenterveys on monimutkainen asia, eikä kaikkea voi selittää tai korjata fyysisillä muutoksilla. Metabolista psykiatriaa käytetään tällä hetkellä “hoitoa vastustavien” diagnoosien ja potilaiden hoitamiseen, eli vasta silloin kun muut perinteiset menetelmät eivät toimi.
Ketogeeninen ruokavalio ei korvaa lääkkeitä. Lääkityksen vähentäminen tai lopettaminen voi olla hyvin vaarallista ja täytyy tehdä aina yhteistyössä lääkärin kanssa. Aiemmin linkkaamassani podcastissa annetaan varoittavia esimerkkejä.
Ketoruokavalio ei sovellu kaikille ja saattaa joillekin yksilöille olla lähinnä haitaksi. Varsinkin psykooseista kärsiville ketoosin aiheuttama vähentynyt unentarve voi olla riskitekijä.
Pelkkä hiilihydraattien minimointi ei riitä, vaan rasvaa on saatava tietty määrä oikean vaikutuksen aikaansaamiseksi. Suurin osa ihmisistä toteuttaisi ruokavalion todennäköisesti väärin ilman apua. (Lisätietoja mm. tässä esityksessä)
Vaikka hoitomuoto on minusta äärimmäisen mielenkiintoinen, pohjatietoni eivät riitä arvioimaan sen toimivuutta tai tieteellisiä perusteita.
En siis todellakaan toivo, että kukaan käyttäisi tätä vakaviin oireisiin ammattiavun sijasta ja ilman valvontaa.
Onko ketoruokavalio ainoa vaihtoehto?
Mainitsin alussa, että ketodieetti on vain yksi työkalu. Myös pelkkä sokerin, valkoisen jauhon ja ultraprosessoidun ruoan poistaminen voi riittää, mikäli ajatus ketoruoasta kuulostaa mahdottomalta.
Liikunta on eräs parhaita tapoja korjata aineenvaihduntaa, madaltaa verensokeria sekä parantaa mitokondrioiden toimintaa. Varsinkin Zone 2 -liikunta.
Lue lisää: Zone 2 -harjoittelu: Mitä, miksi ja miten
Ihmissuhteet ovat tärkeä osa mielen hyvinvointia, kuten tiedetään. Liikunnasta saa siis tuplahyödyn mikäli sitä harrastaa muiden ihmisten seurassa.
Mielen toimintaa voi lisäksi auttaa vähentämällä stressiä, nukkumalla riittävästi tai parantamalla unenlaatua sekä välttämällä ympäristömyrkkyjä (esim. hometta tai haitallisia raskasmetalleja).
Palmer käy näitäkin läpi kirjassaan Brain Energy - jota en ole vielä saanut käsiini. Ketogeenisen ruoan vaikutus on kuitenkin vähemmän yleisessä tiedossa oleva, joten siten kiinnostavampi osa aihetta.
Kokemukseni ketoruokavaliosta
Palataan mielen häiriöistä artikkelin alkuun, eli arkipäiväisempään onnellisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen ilman erityisiä diagnooseja.
Oma kokemukseni ketogeenisestä ruokavaliosta oli nimittäin vaikuttava heti ensimmäisellä kerralla reilu kaksi vuotta sitten.
Toteutustapani oli kaukana optimaalisesta, mutta sain vihdoin vilauksen siitä, minkälaista elämä voisi olla ilman väsymystä ja aivosumua. Ajatus toimi kirkkaammin, keskittymiskyky parani sekä mielialani kohosi selvästi. Mutta miksi?
Tätä ennen olin vuosikausia syönyt hirvittäviä määriä sokeria ja viljaa sekä elänyt aivan liian vähällä liikunnalla. Sellaisella historialla mitokondrioiden toiminta ei käytännössä voi olla optimaalista, eikä olisi millään tavalla yllättävää, mikäli aivojeni glukoosiaineenvaihdunta olisi seurauksena ehtinyt heikentyä ajan myötä.
Ketoosiin siirtyessä aivoni saivat glukoosin sijasta ketoaineita energian lähteeksi (kohta #2 aiemmassa mahdollisten toimintamekanismien listassa). Aivoni saivat siis pitkästä aikaa polttoainetta, jota ne pystyivät hyödyntämään kunnolla. Ei ihme, että mieli kirkastui.
Ylläoleva on toki vain oma selitykseni vaikutuksen suurimmasta aiheuttajasta. Todennäköisesti tarina on monimutkaisempi ja usean mekanismin yhteisvaikutuksen seurausta.
Johtui mistä johtui, ero oli joka tapauksessa päivänselvä. Mieleni voi huomattavasti paremmin ketoosissa. Tästä syystä voin helposti hyväksyä sen potentiaalin parantamistarkoituksessa.
Toivon hartaasti, että aihe saa tulevaisuudessa paljon huomiota ja tutkimusrahoitusta.
Lähteitä ja lisätietoa:
Christopher M. Palmer - Brain Energy (Adlibris)
Metabolic Mind (YouTube)
Stanford Medicine - Metabolic Psychiatry (metabolicpsychiatry.com)
Tim Ferriss Show: Chris Palmer, MD — Brain Energy for Mental Health, The Potential of Metabolic Psychiatry, and More (youtube.com)
Dr. Chris Palmer: Diet & Nutrition for Mental Health (hubermanlab.com)
Dr. Chris Palmer - 'The Ketogenic Diet in Neurology and Psychiatry' (youtube.com)
Significance of Brain Glucose Hypometabolism, Altered Insulin Signal Transduction, and Insulin Resistance in Several Neurological Diseases (frontiersin.org)