Kysy ensin miksi - kuinka löydät motivaatiosi

Kysy ensin miksi - kuinka löydät motivaatiosi

Simon Sinekin Kysy ensin MIKSI on ollut yksi elämääni eniten vaikuttaneista kirjoista.

Simon Sinek on mm. yrityskonsultti ja järkkymätön optimisti, jonka TED-puhetta Start With Why’n konseptista on katsottu eri lähteistä yhteensä yli 40 miljoonaa kertaa. Kysy ensin MIKSI (eng. Start With Why, Adlibris) on yksi eniten suosittelemiani kirjoja.

”People don’t buy WHAT you do. They buy WHY you do it.”
-- Simon Sinek

Teoksen tarkoitus on kertoa, kuinka ihmisiä inspiroidaan ja motivoidaan. Sinekin tapaan kirjassa käsitellään aihetta pääasiassa tunnettujen yritysten ja suurten johtajien näkökulmasta. Elämää muuttava osuus tulee kuitenkin vasta aivan kirjan lopussa. Muutaman sivun kappale kertoo hänen oman elämänsä esimerkistä ja siitä, kuinka MIKSI on tärkeä myös yksilötasolla.

Sinek kertoo, kuinka hän muutaman vuoden yrittäjänä olemisen jälkeen koki suuria motivaatio-ongelmia. Hän tiesi täsmälleen MITÄ pitäisi tehdä, mutta ei saanut sitä tehtyä. Tilanne vain paheni ja syöksykierre johti masennukseen. Vaikka hän kuinka etsi menestyneiltä ihmisiltä neuvoja sille, MITEN asioita saadaan tehtyä suosta nousemiseksi, mistään ei ollut apua.

Vihdoin hän tajusi, että puuttuva palanen oli MIKSI. Hän oli unohtanut intohimonsa ja motivaationsa lähteen. Sinek kävi elämäänsä läpi ja löysi yhteisen tekijän, joka oli muiden inspirointi. Hän oli aina ollut se, joka valoi toisiin uskoa suunnitelmien ja haaveiden toteuttamiseen.

Simon Sinekin MIKSI oli “inspiroida ihmisiä tekemään asioita, jotka inspiroivat heitä”.

Oivalluksen jälkeen hän motivoitui heti omassa elämässään ja yrityksensä kasvattamisessa. MITÄ ja MITEN tulivat yhtäkkiä automaattisesti, kun MIKSI kirkastui. Pian hänestä tuli myös menestynyt puheenpitäjä ja suunnannäyttäjä. Koska Sinek kuulutti MIKSInsä myös koko maailmalle, hän inspiroi oman elämänsä lisäksi muita ihmisiä.

Inspiroivat johtajat ovat inspiroivia ainoastaan, jos tiedämme miksi he tekevät mitä tekevät.

Oma kokemukseni MIKSIn löytämisestä

Samastuin kirjoittajan kokemukseen motivaation puutteesta. Olen aina saanut kaikenlaisia ideoita, joista innostun herkästi, mutta menetin myös nopeasti haluni toteuttaa suunnitelmia. Tiesin MITÄ pitäisi tehdä ja usein myös MITEN, mutten saanut tehtyä niitä.

Tämä johtui siitä, että en ollut koskaan aloittanut kysymällä MIKSI.

Aloin siis pohtimaan kysymystä. Käytin prosessiin useita päiviä. Kävin läpi paperille kirjoittaen lapsuudesta asti, mitkä ovat elämäni aikana olleet niitä asioita, jotka eniten sytyttävät minua ja saavat minut onnelliseksi. Minkälaisia asioita teen, vaikka niistä ei saisi rahaa? Mikä on näitä asioita yhdistävä MIKSI?

Löysin lopulta vastauksen. Kaikkia - usein varsin kirjavia - elämänvaiheitani on yhdistänyt halu löytää uusia tapoja elää onnellisempaa elämää. Sekä kokea vähemmän masennusta, ahdistusta ja kärsimystä, että tavoitella varsinaista onnellisuutta ja merkityksellisyyttä.

Siksi olen aina ollut kiinnostunut oppimaan lisää terveydestä, ruokavaliosta, liikunnasta, mielen ja tunteiden kesyttämisestä sekä lukemattomista työkaluista ja strategioista, joilla elämää voi tavalla tai toisella helpottaa. Tämä on minun MIKSIni: Haluan vähemmän kärsimystä ja enemmän onnellisuutta - sekä itselleni että muille.

MIKSIn löytämisen seuraukset

Tajuttuani miksi teen mitä teen, moni asia muuttui kuin itsestään.

Ensinnäkin, oli paljon helpompi sanoa EI ulkopuolelta tuleville työtarjouksille ja ehdotuksille, jotka eivät olleet yhteensopivia MIKSIni kanssa. Vaikka jokin ajatus kuulostaisi sinänsä mielenkiintoiselta, tiedän jo kokemuksesta alkuinnostuksen hiipuvan nopeasti, mikäli projekti ei ole syvimmän tarkoitukseni ja arvojeni mukainen.

Erityisen hyödyllisenä havaintona sama pätee omiin ideoihini. Saan edelleen paljon ideoita, jotka ovat jollain tasolla kiinnostavia - esimerkiksi potentiaalisena tulovirtana. Kykenen kuitenkin kieltäytymään myös omista ideoistani, silloin kun ne eivät ole yhteensopivia MIKSIni kanssa. Näitä ideoita - sekä työtarjouksia - yritän nykyään tyrkyttää mieluummin muille ystäville ja tutuille.

Prosessista tuli lähes automaattinen ja se on säästänyt nopeasti valtavia määriä aikaa. Enää en tuhlaa resurssejani velvollisuuksiin ja projekteihin, joista en nauti tai jotka jäävät kesken.

Lisäksi ne suunnitelmat, jotka läpäisevät seulani ovat paljon helpompia toteuttaa. Kamppailen motivaatio-ongelmien kanssa vain murto-osan aiemmasta, koska tiedän yleensä täsmälleen MIKSI olen tekemässä sitä mitä teen.

Aivan kuten Simon Sinek tarinassaan, löysin inspiraationi lähteen koska aloitin kysymällä MIKSI.

Aivan erityisesti haluan paremmaksi versioksi itsestäni, löytää työkaluja helpompaan elämään sekä jakaa niitä myös muiden käytettäväksi.

Lähteet:

Start with why -- how great leaders inspire action (TEDx - YouTube.com)
Simon Sinek: Kysy ensin MIKSI (Adlibris)