Oura Gen3 -kokemukseni ja miksi palautin sormuksen

Oura Gen3 -kokemukseni ja miksi palautin sormuksen

Oura on nerokas keksintö - ainakin teoriassa. Vain noin viisi grammaa painava sormus, joka antaa tietoa mm. unen laadusta sekä sydämen toiminnasta oli ideana lähinnä scifiä vielä joitakin vuosia sitten. Käytäntö osoittautui kuitenkin edelleen niin suureksi pettymykseksi, että palautin omani kuukauden sisällä.

Tilasin uuden Gen3-ouran alkutalvesta 2021 melkein heti sen ilmestyttyä. Olin haaveillut erityisesti unen laadun parantamisesta seurantalaitteen avulla jo pitkään.

Olen vahvasti sitä mieltä, että erinäiset mittatikut ovat tärkeitä työkaluja itsensä kehittämisen tiellä. Mistä tietää tapahtuuko kehitystä, ellei sitä voi mitata?

Oura tarjoaa paljon dataa ja kaiken lisäksi lähes passiivisesti - sormuksen lataamista ja sovelluksen käyttöä lukuunottamatta - mikä säästää aikaa manuaaliseen tiedon keräämiseen verrattuna. Ostopäätös vaikutti helpolta.

Kunnes ainakin omalla kohdallani valmistajan lupaukset aiheuttivat pääasiassa pettymyksiä.

Unen seuranta

Yksi tärkeä sormuksen mittaama asia on unen latenssi, eli aika joka nukahtamisessa kestää. Kuten olen jo maininnut, minulta vierähtää monesti yli tunti saada unta. Tämän ajan vähentäminen hyödyttäisi monella tapaa.

Latenssin tarkka mittaaminen oli yksi tärkeimpiä tietoja, jonka Ouralta halusin. On vaikea tietää auttaako vaikka illalla juotu valeriaanatee tai meditointi unen saantiin, jos täytyy luottaa pelkkään omaan arvioon nukahtamisajasta. Valitettavasti sormuksella ei oikeasti ollut aavistustakaan, koska nukahdin.

Heti kun sammutin valon ja lakkasin liikkumasta, laite oletti minun nukahtaneen alle 10 minuutissa. Riippumatta siitä, pysyinkö hereillä oikeasti 20 vai 120 minuuttia.

Joinakin öinä kuuntelin erilaisia nukahtamista auttavia uniääniä Ouran sovelluksen avulla - yleensä useita eri vaihtoehtoja, koska 20-30 minuuttia kestävät tallenteet harvemmin riittivät. Pahimmillaan Ouran sovellus luuli minun nukkuvan samaan aikaan, kun käytin koko hemmetin appia vaihtaakseni äänimaisemaa.

Heräämisajan mittaus sentään toimi kuten pitikin. Kun aloin taas aamulla liikkumaan, Ouran liikkeentunnistin tajusi minun heränneen. Yksi toimiva ominaisuus, siis. Tästä tiedosta tosin ei ole mitään mainittavaa hyötyä, koska voin yhtä hyvin vain vilkaista kelloa kun avaan silmäni.

Unen vaiheet oli toinen itselleni oleellinen tieto. Nukkuessamme vaihtelemme syvän unen, REM-unen ja kevyen unen välillä n. 90 minuutin jaksoissa. Syvä uni on erityisen palauttavaa ja energisoivaa, sekä REM-uni auttaa monia aivojen toimintoja kuten muistia ja luovuutta.

Parantaakseni unenlaatuani halusin löytää tapoja saada enemmän syvää unta. Ensin täytyi tietysti selvittää kauanko tämä unen vaihe minulla kestää.

Statistiikan mukaan olin syvässä unessa kymmenistä minuuteista reiluun tuntiin per yö. Tämä vaikutti aluksi hyödylliseltä tiedolta, vaikka nukahtamisen ajankohta olikin väärä.

Kunnes eräänä iltana kuuntelin podcasteja nukkumaan mennessä (tämäkin taustaääni monesti auttaa nukahtamiseen). Oura tyypillisesti luuli minun nukahtaneen jo minuuteissa, vaikka oikeasti kuuntelin kokonaisen tunnin jakson loppuun asti ja nukahdin vasta seuraavan alussa.

Tänä aikana Ouran mukaan siirryin kevyestä unesta syvään uneen ja takaisin kevyeen. Jos podcastien kuunteleminen voidaan tulkita syväksi uneksi, algoritmi on käytännössä kertakaikkisen hyödytön.

En keksi mitään syytä luottaa tuloksiin myöskään siltä ajalta, kun oikeasti nukun.

PÄIVITYS: Artikkelin kirjoittamisen jälkeen löysin onneksi luonnollisempia tapoja parantaa unirytmiä ja unen laatua myös ilman tarvetta seurantalaitteelle:

Unirytmi sekaisin? 4 oikeasti toimivaa tapaa helpottaa nukahtamista

HRV

Heart Rate Variability eli sykevälivaihtelu mittaa sydämenlyönnin vaihtelevuutta millisekunteina. Sisään hengittäessä sydän lyö tiheämmin ja uloshengityksen aikana hitaammin. Yleisesti suurempi vaihtelu kertoo tasapainoisemmasta kehon tilasta ja hyvästä fyysisestä kunnosta.

Oura ilmoittaa keskimääräisen HRV-tuloksen yön ajalta. En voi varmistaa, mittaako sormus tätäkään oikein, mutta huomasin tiedon korreloivan kahden muun luvun kanssa:

  • A) BOLT-lukemani lyhyen ajan vaihtelu kulki yhdessä HRV:n kanssa. Tavallista heikompi BOLT tarkoitti aina tavallista heikompaa HRV:tä ja päinvastoin.

  • B) Ouran tarjoama leposykkeen graafi oli täsmälleen käänteinen HRV-graafin kanssa. Kun leposyke oli alhainen, HRV oli korkeampi. Kun leposykkeeni oli korkeampi, HRV oli matalampi. Toisen graafin kääntäminen ylösalaisin näytti lähes siltä kuin olisi katsonut vain yhtä viivaa.

Jälkimmäinen havainto on sinänsä järkeenkäypä. Kun syke on korkealla, ei vaihtelevuudelle yksinkertaisesti jää paljoa aikaa lyöntien välissä, joten HRV ei voi olla kovin suuri. Korkeampi HRV vaatii hitaamman sykkeen, joten tulokset kulkevat ainakin suurelta osin käsi kädessä. Minusta tämä fakta tekee sykevälivaihtelusta huomattavasti vähemmän tärkeän tiedon kuin yleisesti väitetään.

Koska voin mitata BOLT-lukeman ja leposykkeen pelkän kellon avulla tai olemassaolevilla laitteilla, ei Ourasta ole tässäkään tapauksessa juuri hyötyä.

Ouran asiakaskokemus

Yrityksen toiminnassa ei ikävä kyllä ole muutenkaan kehumista. Gen3-julkaisua päivänselvästi kiirehdittiin joulumarkkinoille ennen kuin itse tuote oli valmis. Monet algoritmit ja ominaisuudet eivät ole vieläkään käytettävissä, yli puoli vuotta myöhemmin.

Aktiviteettien automaattinen havaitseminen ei ollut vielä vuoden vaihteessa mukana Android-versiossa ja “edistyneempi unialgoritmi” - mitä se sitten tarkoittaakaan - luvattiin myös vasta tälle vuodelle.

Happisaturaation mittaus minua ainakin kiinnostaisi (sekin luvattu tulevaksi jossakin vaiheessa vuotta 2022), mutta en jaksa uskoa että sormuksen koko ja laskentateho riittää luotettaviin lukemiin tai riittävän tiheään mittaukseen. Pulssioksimetrini hoitaa tämän luonnollisesti paljon paremmin, koska se on kyseisen laitteen ainoa tarkoitus.

Oura-sormuksen kokeiluni seuraus oli luottamuksen romahtaminen yritystä kohtaan. Enkä ole ainoa tuotteeseen ja firman toimintaan pettynyt. Samanlaisia kokemuksia toimimattomista ominaisuuksista ja hitaasta tai muuten heikosta asiakaspalvelusta löytyy netistä suuri määrä.

Ouran neljännen version täytyisi olla valtava parannus edelliseen, jotta edes harkitsisin sellaisen hankkimista.

Halpojen tai ilmaisten työkalujen suosiminen on lopulta tälläkin kertaa parempi vaihtoehto.

PS: Whoop 4.0 oli jopa vielä huonompi.