Oletko tulevaisuuteen vai nykyhetkeen keskittyvä ihminen?

Oletko tulevaisuuteen vai nykyhetkeen keskittyvä ihminen?

Introvertti/ekstrovertti -akseli on kaikille tuttu, mutta on olemassa vielä tärkeämpi muuttuja, joka auttaa ymmärtämään paremmin omaa tai kanssaihmisten toimintaa.

Tämäkin artikkeli perustuu Derek Siversin kirjaan Hell Yeah or No, joka on pullollaan erinomaisia vinkkejä ja viisauksia. Kirjoitin jo aiemmassa artikkelissa periaatteesta, josta kirja sai nimensä:

Lue lisää: Derek Sivers: “Totta hitossa” tai “Ei”

Tällä kertaa aiheena on tulevaisuuteen vai nykyhetkeen keskittyminen.

Jotkut ihmiset elävät hetkessä ja keskittyvät hakemaan merkitystä ja onnellisuutta siitä, mitä ympärillä tapahtuu juuri nyt. Toiset elävät enemmän tulevaisuudessa ja etsivät onnea tavoitteistaan sekä rakentamistaan suunnitelmista.

Itse kuulun vahvasti jälkimmäiseen ryhmään.

Tavallista suuremmalla todennäköisyydellä myös sinä sivuston lukijana olet tulevaisuuteen keskittyvä! Parempaa terveyttä tai parempaa versiota itsestään tavoittelevat ihmiset nimittäin lähtökohtaisesti suuntaavat huomiotaan tulevaan ja siihen mitä itseltään tai elämältään haluavat pitkällä tähtäimellä. Usein tällöin tarvitaan kompromisseja tai uhrauksia nykyhetken kanssa.

Konsepti auttoi minua ymmärtämään monia ihmissuhteitani. Varsinkin muutamia sellaisia, joissa on vaikea löytää yhteistä säveltä.

Nykyhetkeen keskittyvät ihmiset:

  • Etsivät mielihyvään ja aisteihin perustuvia kokemuksia

  • Arvostavat erityisesti ruokaa, taidetta, luontoa ja toisten ihmisten seuraa

  • Ovat impulsiivisia ja leikkisiä

  • Välttävät tylsiä, vaikeita ja toistavia asioita

  • Kärsivät useammin heikosta itsekontrollista ja addiktioista

Tulevaisuuteen keskittyvät ihmiset:

  • Viivyttävät tyydytystä ja mielihyvää

  • Elävät päänsä sisällä, kuvitellen mahdollisia skenaarioita ja tulevaisuuksia

  • Nauttivat useammin työstään

  • Menestyvät helpommin urallaan kuin ihmissuhteissaan

  • Urheilevat, säästävät ja investoivat enemmän

  • Omaavat paremman itsekontrollin

Päiväretkellä kansallispuistossa hetkessä elävä hihkaisee: “Upeat maisemat!” Tulevaisuuteen keskittyvä vastaa: “Joo, tänne täytyy tulla joskus teltan kanssa.”

Miksi jotkut elävät tulevaisuudessa ja jotkut nykyhetkessä?

Ympäristön ja kulttuurin vaikutus on suuri.

Suomen kaltaisessa maassa, jossa kylmään talveen on ollut pakko valmistautua etukäteen, tulevaisuuteen keskittyvät ovat pärjänneet huomattavasti paremmin. Siksi kulttuurimme on keskimääräistä vakavampi ja työntekoa arvostava. Epäsuotuisa ympäristö on suodattanut hetkessä elämistä pois.

Nykymaailmassa tosin ruokaa saa kaupasta ympäri vuoden ja kodin lämmitys toimii tyypillisesti ilman polttopuuvarastoa, joten erot voivat olla tasaantumassa.

Myös lapsuuden kokemukset sekä elämäntilanne vaikuttavat taipumuksen kehittymiseen. Turvallisessa kodissa kasvaminen mahdollistaa tulevaisuuden ajattelemisen, kun taas jatkuva epävarmuus siirtää huomiota nykyhetkessä selviytymiseen.

Onko parempi keskittyä tulevaisuuteen vai nykyhetkeen?

Kukaan vähänkään järjissään oleva ihminen ei elä 100% ajasta joko nykyhetkessä tai tulevaisuudessa. Tarvitsemme molempia selviytyäksemme elämästä ja huomiomme vaihtuu vaivatta niiden välillä lukemattomia kertoja päivässä.

Tulevaisuuden huono puoli on se, että tulevaisuus ei lopu koskaan. Sen suunnittelua ja rakentamista voi jatkaa vaikka elämänsä loppuun saakka. Vielä kuollessaankin voi viimeisenä ajatuksena pohtia, “mitäköhän tämän jälkeen tapahtuu?”

Elämä ja siitä nauttiminen tapahtuu aina nykyhetkessä. On mahdotonta olla onnellinen, ellei edes välillä pysähdy nauttimaan siitä tulevaisuudesta, jonka itselleen on jo rakentanut.

Nykyhetken huono puoli taas piilee myös siinä, ettei nykyhetki lopu koskaan. Aistikokemuksia ja mielihyvää voi jahdata loputtomiin miljoonalla eri tavalla.

Valitettavasti pelkkä hetkessä eläminen johtaa siihen, että tulevaisuus tuo tullessaan vääjäämättä huonompia nykyhetkiä sitä mukaa, kun terveys ja rahatilanne heikkenevät. Syvällisemmän onnen ja merkityksen etsiminen on vaikeaa ilman katsetta tulevaan.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, tärkeintä on tasapaino.

Omalla kohdallani pyrin tietoisesti nauttimaan useammin nykyhetkestä, koska taipumukseni on keskittyä liikaa rakentamaan parempaa minää ja merkityksellisempää elämää joskus tulevaisuudessa.

Elävätkö läheisesi hetkessä vai tulevaisuudessa?

Erilainen keskittyminen aikaan saattaa olla yksi suurimpia syitä sille, miksi joidenkin ihmisten kanssa ei vain millään tunnu synkkaavan.

Kun on sisäistänyt periaatteen, on helpompi ymmärtää ihmisiä janan toisessa päässä.

Tulevaisuuteen keskittyvä voi oppia nauttimaan hetkessä eläjän leipoman herkullisen hillomunkin mausta sen sijaan, että lähtisi rakentamaan päässään leipomoyritystä tuotteen ympärille.

Nykyhetkessä elävä taas voi yrittää löytää jotain kiinnostavaa tulevaisuuteen keskittyjän suunnitelmista, eikä vain haukotella tai pyöritellä silmiään, koska toinen ei edes yritä olla hauska ja viihdyttävä niistä puhuessaan.

Aiheen ymmärtäminen on luultavasti vielä tärkeämpää kuin introverttiuden ja ekstroverttiuden tiedostaminen. Ainakin minua se on auttanut paljon.

Ainoa ryhmä, joka on minulle edelleen mysteeri, ovat menneisyydessä elävät. Ihmiset, jotka aloittavat tarinoita lähinnä sanoilla “Muistatko silloin, kun…”.

Heitä en taida käsittää koskaan.