Muuta To Do -listasi Ta Da! -listaksi

Muuta To Do -listasi Ta Da! -listaksi

Klassinen To Do -lista on hyödyllinen työkalu monille ihmisille. Joillekin se kuitenkin soveltuu heikosti, aiheuttaen lähinnä stressiä ja epäonnistumisen tunnetta. Heille suosittelen tilalle Ta Da! -listaa.

To Do -listan ongelmat

Kirjoitin hiljattain päivittäisestä tehtävälistastani, jonka ansiosta saan tehtyä enemmän itselleni tärkeitä ja tyytyväisyyttä lisääviä asioita. (Lue lisää: Kuinka luon hyvän ja onnistuneen päivän)

Vaikka vanha kunnon To Do -lista on oletettavasti kaikista produktiivisuustyökaluista eniten käytetty ja suosin sitä myös itse, ei sekään ole työkaluna täydellinen.

Ensinnäkin pitkä rimpsu tekemättömiä asioita paperille kirjoitettuna saattaa aiheuttaa joillekin stressiä.

Lisäksi vääjäämättä tulee päiviä, jolloin kaikki To Do -listan tehtävät eivät toteudukaan. Elämä ei aina kulje yhtä matkaa omien odotusten kanssa - joskus aika tai jaksaminen ei riitäkään. Saavuttamattomista tavoitteista voi seurata epäonnistumisen tunnetta.

Silloinkin kun kaikki päivän tavoitteet saa tehtyä, ei välttämättä saa varsinaista onnistumisen tunnetta, koska on suoriutunut vain siitä, mitä aikoikin tehdä. Toisin sanoen pelkkä minimitavoite täyttyy, mikä ei välttämättä ole erityisen riemun aihe.

Vaihtoehto To Do -listalle

Mitä jos To Do -listan sijasta käyttäisikin tyhjää paperia, jolla luettelee päivän aikaansaannoksia sitä mukaa, kun ne tulevat tehdyksi?

Taktiikka on nimetty nokkelasti Ta Da! -listaksi.

Ta Da -listan etuja:

  • Lista itsessään ei ole epäonnistumisen aiheuttaja, koska se ei aseta odotuksia

  • Jokaisesta lisäyksestä tulee hyvän olon tunne, eli päivän aikana voi kokea useita pieniä voittoja

  • Riman ylittäminen saattaa olla helpompaa, koska minimitavoitteen täyttymisen jälkeen ei välttämättä tee mieli lopettaa, vaan lisätä rivejä (tämä voi olla huonokin puoli, jos on taipumusta ylisuorittamiseen)

  • Onnistumislistoja voi kerätä talteen itseluottamuksen lisäämiseksi

To Do -listaa käytetään tyypillisesti tehtyjä asioita yliviivaamalla ja ruttaamalla koko paperi päivän päätteeksi. Huomio on siinä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

To Do -lista sopii siis luontaisesti tulevaisuuteen keskittyville ihmisille, kun taas Ta Da -lista enemmän nykyhetkestä tai menneisyydestä iloa etsiville.

Lue lisää: Oletko tulevaisuuteen vai nykyhetkeen keskittyvä ihminen?

Oma kokemukseni Ta Da! -listasta

Huomasin käyttäväni taktiikkaa itse asiassa automaattisesti sellaisina päivinä, kun pidän vapaata, olen tien päällä tai priorisoin ajanviettoa pääasiassa ystävien tai seurustelukumppanin kanssa. Näinä päivinä To Do -listani voi olla osittain tai kokonaan tyhjä ja lisään tehtyjä asioita vain jos niille jää aikaa.

Kokeilin Ta Da! -listaa myös oikeina työpäivinä, mutta huomasin selvästi kaipaavani suunnitelmallisia päämääriä ja tavoitteita. Ilman niitä ohjaamassa tekemistäni eteenpäin päädyn huomattavasti helpommin harhailemaan kohti merkityksettömämpiä ja vähemmän onnellisuutta lisääviä asioita.

Kaltaiselleni tulevaisuuteen keskittyvälle ihmiselle To Do -lista on siis paljon luontaisempi vaihtoehto silloin, kun on aika kääriä hihat ja ryhtyä töihin. Seuraava askel motivoi ja innostaa minua paljon enemmän kuin asiat, jotka olen jo saanut aikaan.

Mikäli To Do -listojen kirjoittaminen ja noudattaminen tuntuu kuitenkin sinusta ankealta ajatukselta, Ta Da -lista saattaa olla sopivampi ratkaisu.