Täytin 42 - sainko parannettua elämääni kuluneen vuoden aikana?

Täytin 42 - sainko parannettua elämääni kuluneen vuoden aikana?

Toinen vuosi Parempi Minä -projektiani täyttyi. Loin sivuston, koska halusin parantaa omaa elämääni sen jokaisella osa-alueella. On aika katsoa kuluneen vuoden tulokset. Mitä kaikkea sain tällä kertaa vuodessa aikaan?

Jatkan viime vuonna aloittamaani perinnettä, jossa käyn läpi edellisen vuoden saldoa henkilökohtaisen kehityksen saralla.

Liikunta

Yksi tärkeimpiä projektejani on koko ajan ollut liikunta ja paremman kunnon kehittäminen. Voin sanoa onnistuneeni tässä melko hyvin:

  • Tein (lähes) päivittäin Zone 2 -harjoittelua. Ensin kävelynä, sitten rinkkakävelynä. Välillä hyppynarutreeninä, joskus hölkkänä. Loppua kohden tosin vähensin Zone 2 -treeniä vaativamman liikunnan alta.

  • Opettelin kesällä myös juoksemaan - sekä sprinttimatkoja että paikoitellen Cooperin testejä. En vieläkään suuresti nauti juoksusta, mutta joskus tätäkin on hyvä tehdä.

  • Voimaharjoittelu kehittyi vuoden aikana runsaasti. Talven ja kevään tein kahvakuulatreeniä, paikoitellen kehonpainoharjoittelua. Kesällä aloin vihdoin käymään salilla ja aloitin suunnitelmallisemman voimaharjoittelun levytangoilla.

  • Reilu vuosi sitten juuri ennen edellisiä synttäreitä toteutin Kilometri askelkyykkyjä -haasteen. Jatkoin itseni haastamista tekemällä 1000 jalkakyykkyä sekä 20000kg kahvakuulaheilautuksia sekä palasin suosimiini askelkyykkyihin tekemällä tällä kertaa kilometrin 10kg kahvakuulan kanssa.

  • Välillä treenaan tai opettelen uusia taitoja hyppynarulla sekä harjoittelen tiettyjä voimisteluliikkeitä. Käsilläseisonta ei tosin edelleenkään suju kunnolla.

Kehitystä liikunnan suhteen on tapahtunut kaikilla osa-alueilla: Aerobinen ja anaerobinen kunto, voima sekä liikkuvuus ja tasapaino. Leposykkeeni on pudonnut vuodessa 7-8 lyöntiä - nykyinen taso on 50 minuutissa.

VO2maxia en mittaa riittävällä tarkkuudella voidakseni kertoa kuinka paljon olen parantanut tulosta, mutta sekin on noussut merkittävästi viime vuodesta.

Voin siis helposti sanoa olevani huomattavasti paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten. Koen silti edelleen päässeeni vasta alkuun.

Työ ja produktiivisuus

Vuosi oli verrattain tuottelias:

  • Kirjoitin sivustolle 90 artikkelia hyvinvoinnin eri aiheista. Nautin edelleen kirjoittamisesta ja päivitysten aiheita on helppo keksiä loputtomasti, joten en näe lähitulevaisuudessa syytä muutoksille.

  • Perustin uuden yrityksen ja aloitin hengitys- ja hyvinvointivalmennukset.

  • Kirjoitin ja kuvasin yhden videokurssikokonaisuuden tilaustyönä suomeksi ja englanniksi.

  • Kirjoitan parhaillani myös toista kattavaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää videokurssia tällä sivustolla julkaistavaksi. Kuulette lisää myöhemmin.

Näiden lisäksi käytin aikaani kahteen muuhun kirjoitusprojektiin. Tajusin kuitenkin ajankohdan olevan molemmille väärä, joten hyllytin ne toistaiseksi keskeneräisinä.

Keskittymiskyvyn kehittäminen ja “syvän työn” periaatteiden hyödyntäminen paransivat produktiivisuuttani matkan varrella. Kirjoitan aiheista todennäköisesti tarkemmin tulevaisuudessa.

Erinäiset kokeilut

Kuten tiedätte, minulla on tapana tehdä kaiken sortin ihmiskokeita itselläni. Monista näistä kirjoitan raportteja artikkeleiden muodossa, mutta vähintään yhtä moni testi jää jakamatta riittävän mielenkiintoisten tulosten puutteessa.

Kulunut vuosi oli täynnä kokeiluja:

  • Muutin unirytmini ja itseni aamuihmiseksi.

  • Vietin viikon täysin ilman puhelinta tai tietokonetta.

  • Testasin kylmiä suihkuja kahden kuukauden ajan.

  • Tein kiitollisuusharjoituksia, optimismin opettelua sekä meditaatiota - vaihtelevilla tuloksilla.

  • Vietin kuukauden ilman sosiaalista mediaa, jonka jälkeen käytännössä lopetin niiden käytön kokonaan.

  • Yritin opiskella ukrainan kielen yhdessä kuukaudessa.

  • Luin 49 kirjaa puolen vuoden aikana (mutta informaatioähkyn vuoksi luovuin ajatuksesta lukea 100 vuodessa).

  • Olin ketoosissa neljännesosan vuodesta, kokeilin parin kuukauden ajan paleoruokavaliota - josta pääasiassa pidin - sekä lyhyemmän ajan 20/4-pätkäpaastoa - josta pääasiassa en.

Opettelin myös huvikseni tuohitöitä ja pajupunontaa vastapainoksi tietokoneen ääressä istumiselle. Lisäksi opin ratkomaan Rubikin kuution.

Elokuussa olin kuvattavana (toistaiseksi julkaisematonta) TV-ohjelmaa varten.

Monet kokeiluista ja projekteista olivat vaikuttavia ja elämääni suuresti parantavia - erityisesti somen lopettaminen ja unirytmin muuttaminen.

Nautin näiden tekemisestä niin paljon, että lisää on luvassa myös jatkossa.

Muuta

Kehitystä tapahtui myös mm. mielen tasapainon, tunnetyöskentelyn ja kommunikoinnin saralla. Vaikkakin pienempiä harppauksia kuin edellisissä aiheissa.

Näistä kirjoitin kourallisen artikkeleita, mutta kuluneen vuoden tärkeimmät prioriteetit olivat toistaiseksi muualla. Vaikka haluan parannusta kaikille osa-alueille, ei jokaista voi realistisesti työstää yhdellä kertaa.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan annan vuodelle erinomaisen arvosanan.

Entä tästä eteenpäin? Jatkan samaan suuntaan: Oppiminen, kehitys ja hyvinvoinnin parantaminen.

Oikeastaan tuskin maltan odottaa mitä seuraava vuosi tuo tullessaan. Tämä onkin yksi elämän parantamisen parhaita puolia: Tulevaisuus näyttää koko ajan aurinkoisemmalta.

Kun aktiivisesti oppii uusia tietoja ja taitoja, sekä muokkaa rutiineja terveellisemmiksi, tulee vanhenemisesta vain iloinen asia, joka vie lähemmäs kohti omia tavoitteita.