Vietin kuukauden ilman sosiaalista mediaa

Vietin kuukauden ilman sosiaalista mediaa

Olisiko elämäsi parempaa ilman sosiaalista mediaa? Olisiko maailma parempi, jos sosiaalista mediaa ei olisi koskaan keksitty? Oma vastaukseni molempiin kysymyksiin on selvä kyllä. Paremman minän ja paremman elämän rakentaminen siis tarkoittaa, että on aika minimoida tai lopettaa somekanavien käyttö.

Olen jo pitkään pyrkinyt vähentämään sosiaalisen median kuluttamistani.

Lopetin Instagramin käytön vuosia sitten. Poistin vähällä käytöllä olleen Twitter-tilini Elon Muskin ostettua koko palvelun narsisminsa leikkikentäksi. TikTok-tiliä en ole edes avannut - en muista koskaan nähneeni ainuttakaan TikTok-videota, joka olisi herättänyt kiinnostusta katsomaan lisää.

Ongelmiksi ovat jääneet Reddit ja Facebook. Reddit voi parhaimmillaan olla varsin opettavainen tiedonlähde, mutta on myös tuhlannut valtavan määrän aikaani turhaan. Jälkimmäisestä ei ole oikeastaan edes sen vertaa hyvää sanottavaa.

Facebook-tilin poistamista olen pohtinut kauan. Päädyn kuitenkin aina siihen tulokseen, että yhteys muutamiin ihmisiin sekä mahdollisuus käyttää kirppisryhmiä, paikallisia tiedotuskanavia ja muita vastaavia työkaluja tulisi joskus tarpeen. Ja koska tili on olemassa, tavan vuoksi käyn päivittäin katsomassa olenko saanut viestejä (en) tai olisiko tarjolla jotain muuta kuin tyhjänpäiväistä keskustelua (hyvin harvoin).

Viime kuun vaihteessa päätin vihdoin kokeilla, tulisiko kumpaakaan palvelua ikävä, jos en käyttäisi niitä lainkaan.

Facebookin osalla tein yksinkertaisen ratkaisun ja kirjauduin vain ulos. Aina kun uutta välilehteä avatessa sormet ehtivät autopilotilla näppäillä FB:n sivuille (en kai ole ainoa, jolle tätä tapahtuu?), törmäsin kirjautumissivulle, muistin kokeiluni ja suljin ikkunan. Myös salasanan esille kaivamisen vaiva olisi jo riittävän iso kynnys pysymään poissa, vaikka en pyrkisikään rajoittamaan käyttöä.

Näitä automaattisia osoitteen kirjoittamisia tapahtui ensimmäisten viikkojen aikana 1-5 kertaa päivässä. Kuukauden loppupuolella harvemmin.

Redditiä voi lukea myös ilman kirjautumista, joten otin taktiikaksi katkaista yhteyden saittiin koneeni hosts-tiedoston avulla. Mikäli et ole kuullutkaan moisesta, selaimen lisäosa tai joku muu vähemmän tekninen ratkaisu toimii aivan yhtä hyvin.

Puhelinta ei tarvinnut rajoittaa, koska en käytä somea sovellusten kautta. Ruutuaikani kohdistuu lähes täysin läppärille, puhelimen podcasteja lukuunottamatta. Whatsappia käytän edelleen, mutta lasken sen pelkäksi viestipalveluksi.

Myöskään YouTubea en lopettanut tässä kokeilussa. Teknisesti ottaen kyseessä on sosiaalinen media, jota voi käyttää tyhjänpäiväisiin tai vahingollisiin asioihin. Minulle se on oppimiskanava, jossa seuraan podcasteja, tiedettä, analyyseja maailman tapahtumista, treenivinkkejä ja muuta mielenkiintoista. Uskon YouTubesta olevan elämääni selvästi enemmän hyötyä kuin haittaa, joten en laske sitä ongelmaksi samalla tavalla kuin somea yleisesti. Ainakaan tällä hetkellä.

Kokeilun tulokset

Kuukausi meni pitkälti aivan kuten odotettua. Ensinnäkin olin tuotteliaampi kuin yleensä, koska huomio harhaili vähemmän ja palasi paljon nopeammin (törmättyään mainitsemiini rajoituksiin).

Elämänlaatuni ei ainakaan heikentynyt siitä, että vietin neljä viikkoa ilman Facebook-“keskustelujen” näkemistä mainosten lomassa.

Myöskään Reddit ei jättänyt elämääni aukkoa, vaan luin kirjoja ja opin asioita muita kautta - ilman kissavideoita, USA:n politiikkaa ja muuta ajantuhlausta.

Kaiken kaikkiaan olen täysin valmis jatkamaan ilman sosiaalista mediaa myös tästä eteenpäin.

Kirjauduin kyllä Facebookiin kuukauden jälkeen. Tarkistin olinko saanut viestejä (en) tai olisiko tarjolla muuta kuin tyhjänpäiväistä keskustelua (ei).

Kukaan ei ollut huomannut poissaoloani. Enkä juuri minäkään.

Kirjauduin takaisin ulos.

PS: Mikäli kaipaat motivaatiota somesta poistumiselle, suosittelen vahvasti Netflix-dokumenttia The Social Dilemma (suom. Valvontakapitalismin vaarat) yhtenä viime aikojen tärkeimmistä elokuvista lähes kaikille ihmisille - erityisesti nuorille.