Kiitollisuusharjoitus: Kolme hyvää asiaa
Sulje silmäsi ja ajattele jotain väriä. Punainen, vihreä, keltainen - mikä tahansa - keskity yhteen väriin muutaman sekunnin ajan. Kun avaat silmäsi ja katsot ympärillesi, havaitset valitsemaasi väriä paljon helpommin kuin muita. Toista koe uudella värillä ja tällä kertaa sen väriset esineet ja asiat ympärilläsi nousevat esiin näkökentässäsi.
Koe on esimerkki siitä, kuinka huomaamme enemmän niitä asioita, joihin keskitymme. Ilmiö ei rajoitu väreihin:
Ihminen joka keskittyy negatiivisiin asioihin näkee negatiivisia asioita ja on sokeampi hyville asioille.
Ihminen joka keskittyy positiivisiin asioihin alkaa nähdä elämässään enemmän positiivista ja on siten onnellisempi.
Mikäli ehdit jo huolestua, tämän artikkelin neuvo ei tule olemaan “ajattele positiviisesti”. Kyseinen sananparsi aiheuttaa minussa lähinnä ällötyksen tunteita. (Kyllä, voit ehkä arvata kumpaan edellisistä ryhmistä kuulun luontaisesti.)
Oman kokemukseni mukaan ajatuksia ei voi tuosta vain muuttaa, vaikka kuinka yrittäisi. Neuvoista muuttaa ajatuksiaan ei ole siten mitään hyötyä. Sen sijaan tulen tapani mukaan tarjoamaan käytännön työkalun, jolla huomiota ja havaintoja voi siirtää kohti positiivisempaa.
Tetris-vaikutus
Artikkelin aihe on Shawn Achorin kirjan Onnellisuusetu inspiroima. “Positiivisen psykologian“ asiantuntija Achor tarjoaa kirjassa tapoja lisätä onnellisuutta ja tyytyväisyyttä - melko amerikkalaiseen tapaan työelämässä menestymisen näkökulmasta.
Yksi kirjan seitsemästä periaatteesta on ns. Tetris-vaikutus. Nimi tulee kokeesta, jossa ihmisille maksettiin Tetriksen pelaamisesta. Pian he alkoivat nähdä Tetris-palikoita kaikkialla myös pelin ulkopuolella: kaupunkimaisemassa, ruokakaupan hyllyillä ja jopa unissaan.
Aivot tottuvat näkemään asioita, joihin ne ovat ehdollistuneet.
Jos on tottunut näkemään pelkkiä rajoituksia, ei huomioi mahdollisuuksia.
Jos on tottunut näkemään epäonnistumisia, ei huomioi menestystä.
Jos on tottunut näkemään ilkeyttä, ei huomioi hyvyyttä.
Tetris-vaikutus ei välttämättä vaadi tuntikausien pelaamista tai harjoittelua päivässä. Mikäli teit alun väritestin, koit sen jo muutamassa sekunnissa.
Kuinka siis voimme käyttää efektiä hyödyksi ja suunnata huomiomme kohti positiivisia asioita?
Kolme hyvää asiaa -tekniikka
Tehtävä on hyvin yksinkertainen. Kirjoita joka ilta ylös kolme päivän aikana tapahtunutta positiivista asiaa. Onnistumisia töissä, edistysaskelia muussa elämässä, kauniita hetkiä toisten ihmisten kanssa, aistinautintoja, mitä tahansa.
Halutessasi voit tehdä harjoituksen vain päässäsi, mutta kynällä ja paperilla kirjoittamisen vaikutukset ovat yleensä vahvempia. Bonuksena saat kivoja asioita luettavaksi, jos sellaiselle on joskus tarvetta huonompana aikana.
Parhaan hyödyn saat kun kiinnität huomiotasi erityisesti asioihin, jossa ajatuksesi ovat tyypillisesti negatiivisempia. Mikäli tapanasi on sättiä itseäsi töiden suhteen, valitse ainakin yksi hyvin mennyt asia töissä. Mikäli tietty ihmissuhde hiertää, yritä löytää siitä jotain positiivista.
Joka tapauksessa pääasia on, että kelaat mielessäsi läpi päivän tapahtumia etsien hyviä asioita listallesi. Näin mieli tottuu käytännön kautta kääntämään huomiota pois negatiivisesta.
Lopuksi
Jopa minun kaltainen liiallisesta positiivisuudesta allergiaoireita saava hyötyy tekniikasta.
Reilu vuosi sitten tein vastaavanlaista kiitollisuusharjoitusta. Listasin aamulla ja illalla yhden asian, josta olin kiitollinen. Muutaman kuukauden päästä tapa siirtyi syrjään muiden rutiinien alta - en enää edes muista miksi lopetin.
Kuten monesti käy, tajusin vasta jälkikäteen, että tämähän oli kannattavaa. Päiväkirjani oli tuolloin täynnä positiivisuutta verrattuna vuotta myöhempään, vaikka elämä on siinä ajassa vain parantunut entisestään.
Onnellisuusedun innoittamana otin siis Kolme hyvää asiaa -harjoituksen käyttöön. Kirjoitan nukkumaan mennessä joka tapauksessa muistiinpanoja päivästä, joten tämä ei vaadi juurikaan ylimääräistä aikaa. Keskitän vain huomiotani edes hetkeksi enemmän kivoihin tapahtumiin.