Voiko uuden kielen oppia kuukaudessa?

Voiko uuden kielen oppia kuukaudessa?

Sain hullun idean: Mitä jos yrittäisin opiskella uuden kielen yhdessä kuukaudessa? Ja mitä jos kyseinen kieli olisi niinkin vaikea kuin ukraina?

Kuten olette saattaneet huomata, minä nautin oppimisesta. Silloin tällöin pidän myös itseni haastamisesta. Tällä kertaa päätin haastaa itseni opiskelemaan täysin uuden kielen, eli ukrainan. Annan projektille aikaa seuraavat 31 päivää.

Miksi juuri ukrainan kieli?

Hyvä kysymys. Jos olisin fiksu, olisin valinnut norjan kielen. Norja on maa, jossa olen jo kertaalleen ollut töissä ja jonne saatan milloin tahansa palata asumaan. Siitä olisi siis epäilemättä enemmän käytännön hyötyä. Tämä ei kuitenkaan toimisi haasteena yhtä hyvin, koska osaan kieltä jo jonkin verran, ja muutenkin oppimista helpottaa samankaltaisuus ruotsin kanssa.

Suomen, ruotsin, norjan ja englannin lisäksi olen aikoinani opiskellut enemmän tai vähemmän vaatimattomia määriä ainakin saksaa, ranskaa, italiaa, espanjaa, thain kieltä sekä sinhalia. Valtaosan näistä olen kylläkin ehtinyt jo unohtaa käyttämättömänä.

Kyrillisiä aakkosia sisältäviin kieliin en ole koskaan tutustunut, joten uudet kirjaimet tarjoaisivat tuoreen haasteen. Ukrainan osaamisesta myös on tullut aiempaa hyödyllisempi taito, vaikka ei olisikaan aikeita matkustaa maahan. Ja samalla voin osoittaa pienimuotoista tukea sodasta kärsivälle kansalle - Slava Ukraini!

Ylläolevan lausahduksen myötä olenkin jo esittänyt kaiken pohjatietoni kyseisestä kielestä. Tästä ei tule helppoa.

Mikä on tavoitteena ja kuinka “kielen oppiminen” määritellään?

On selvää, että kuukaudessa ei ehdi sujuvaksi puhujaksi.

Aion hyödyntää projektissa vahvasti 80/20-sääntöä. Tähän tarkoitukseen riittää, että kykenen kommunikoimaan ymmärrettävästi ukrainaksi ihmisen kanssa, joka ei osaa englantia. Mitä se vaatii käytännössä? Minimisanavarasto, jolla voi todistettavasti selittää lähes mitä tahansa vaikkapa avaruusraketista lähtien, on tuhat yleisintä sanaa.

Otan siis lähtötavoitteeksi opiskella vähintään 1000 sanaa kuukaudessa. Lukeminen, kirjoittaminen ja ääntäminen ovat myös osa projektia. Ääntämisessä ja kieliopissa tulee vääjäämättä virheitä ja saakin tulla, koska niiden osaamisessa ei tarvitse olla täydellinen tullakseen ymmärretyksi.

Mitä taktiikkaa ja resursseja aion käyttää?

Kokemukseni mukaan erinäisissä sovelluksissa opiskelu jättää heikot muistijäljet uusien sanojen muistamisessa. Osasin kyllä vastata esimerkiksi Duolingossa kysymyksiin oikein, mutta kummasti samat tiedot eivät olleetkaan saatavilla oikean elämän tilanteissa.

Käytän siis appien ohella pitkälti kynää ja paperia tehokkaampana vaihtoehtona. Sanojen muistamiseen ja kielten opiskeluun yleisesti minulla on toimivaksi toteamiani strategioita, joista kerron tarkemmin kuukauden aikana. Pyrin matkan varrella jakamaan menetelmiä, joita voi käyttää periaatteessa minkä tahansa kielen oppimiseen.

Olen melko varma, että oppimateriaalia löytyy runsaasti ilman tarvetta maksaa mistään. Hyödynnän netistä löytyviä ilmaisia saitteja. Oikein hyvällä tuurilla kirjastostakin saattaa olla apua.

Onko tässä mitään järkeä?

Missään ei ole järkeä, jos alkaa liikaa miettimään.

Mainittakoon kuitenkin, että asun Lapissa, jossa heinäkuu on tyypillisesti ulkoilun kannalta aivan ylivoimaisesti koko vuoden ikävin kuukausi hyttysten ja helteiden takia, joten haasteelle on ylimääräistä aikaa.

Yhdistän projektin samalla keskittymiskykyni parantamisen tavoitteeseen. Ilman uusia taktiikoita ja toimintamalleja tehtävästä tulisi entistäkin vaikeampi, joten ukrainan opiskelu saa toimia jonkinlaisena testinä sille, saanko parannettua keskittymistäni.

Sitä paitsi täytyyhän sitä olla tavoitteita.