Tekniikka uuden tavan luomiseksi: Tapojen pinoaminen

Tekniikka uuden tavan luomiseksi: Tapojen pinoaminen

Tapamme määrittelevät suurelta osin minkälaisia ihmisiä olemme. Kyky muokata tapojamme määrittelee sen, minkälaisia ihmisiä meistä tulee. Harva taito elämässä on yhtä tärkeä ja yleishyödyllinen kuin tapojen muokkaaminen. Tällä kertaa käsittelyssä on tapojen pinoamisen taktiikka.

Tapojen pinoaminen (habit stacking) tarkoittaa halutun tavan linkittämistä jonkin olemassaolevan tavan yhteyteen. Joko niin, että uusi tapa liitetään juuri ennen tiettyä rutiinia tai sen jälkeen tapahtuvaksi, tai joissakin tapauksissa yhtäaikaa tehtäväksi.

Esimerkkejä:

  • Jos haluat tehdä yhden sarjan leuanvetoja joka päivä, niin voit ajoittaa tämän heti jokapäiväisen aamulenkin jälkeen tai ennen kahvikupillista.

  • Mikäli tavoitteena on avata jumissa olevaa olkapäätä, venyttelyä voi tehdä vaikka hampaiden pesun yhteydessä.

  • Puristusvoimaa voi harjoittaa tekemällä yhden Grease The Groove -sarjan kunnon puristimella aina kun istuu auton rattiin.

Tapojen pinoaminen on tehokas tapa helpottaa uusien tapojen luomista. Meillä kaikilla on jo olemassaolevia rutiineja, joita toistamme automaattisesti. Rakentamalla säännön, joka linkittää halutun toiminnon johonkin jota ei tarvitse miettiä, luo oikopolun myös uuden tavan automatisoinnille.

Eräs sivuston lukija mainitsi taannoin kommenteissa tekevänsä työmatkat pyörällä ja käyvänsä paluumatkalla ulkokuntosalilla treenaamassa. Tämä on erinomainen taktiikka ja hyödyntää tapojen pinoamista kahdella tavalla:

  1. Työmatka on selvä rutiini, joten siihen on helppo liittää arkiliikuntaa kulkemalla matkat pyörällä.

  2. Jos sali on matkan varrella niin on erityisen viisasta käydä treenaamassa ohikulkiessa. Tällöin tyypillisesti suurin kynnys eli kotoa lähteminen poistuu kokonaan.

Kun taktiikkaan tottuu, pinoamista voi tehdä useamman tavan kanssa kerrallaan. Niitä voi linkittää toisiinsa vaikka pitkiksi ketjuiksi.

Esimerkiksi tämänhetkinen aamurutiinini näyttää tältä: Vaa’alla käynti, hampaiden pesu, leposykkeen ja BOLT-lukeman tarkistaminen, aamun muistiinpanojen kirjoittaminen, vesilasin tai proteiinipirtelön juominen, sängyn petaaminen, meditointi sekä aamulenkki tai muu urheilu - josta palattuani istun kirjoittamaan ainakin pariksi tunniksi.

Viimeisin lisäys eli meditointi oli helppo pinota mukaan valitsemalla sille sopivin kohta - sängyn petaamisen ja aamulenkin välissä - sekä toimimalla aina samassa järjestyksessä. Käytin tavan luomiseen myös joitakin muita taktiikoita, joista kirjoitin omassa artikkelissaan:

Lue lisää: Kuinka aloittaa meditointi - 3 minuutin sääntö

Yhteenveto

Tapojen pinoaminen ei ole mullistava työkalu - pikemminkin itsestäänselvä.

Näiden pienten yksityiskohtien huomioiminen on kuitenkin oman kokemukseni mukaan kaikki kaikessa rutiineja muokatessa. Pysyvien tulosten saamiseksi ne voittavat aivan mennen tullen itsekurin tai YouTuben motivaatiovideot.

Seuraavan kerran kun haluat aloittaa uuden tavan, liitä se jonkin nykyisen rutiinin yhteyteen. Parhaat tulokset saat vielä kirjoittamalla säännön paperille.