Oikotie uusien tapojen luomiseen
Hyvien tapojen ja rutiinien luominen on suorin reitti tulla paremmaksi versioksi itsestämme. Tehokkain työkalu näiden rutiinien muokkaamiseen on hämmästyttävän yksinkertainen.
Käytännössä jokainen henkilökohtaisen kehityksen prosessi tapahtuu tapoja muokkaamalla. Oli kyseessä sitten terveyden neljä peruspilaria (hengitys, uni, ravinto, liikunta) tai mikä tahansa muu asia, lähes aina kyseessä on joko epäterveellisten rutiinien lopettaminen tai terveellisten rutiinien kehittäminen.
Me kaikki tiedämme, että uusien tapojen aloittaminen ei ole yksinkertaista. Yli 90% uuden vuoden lupauksista epäonnistuvat, eikä vuoden muistakaan päätöksistä ole helppo pitää kiinni. Oman elämän muuttamisprosessi kannattaa aloittaa etsimällä ensin oikeita strategioita tapojen muokkaamiseen.
Anna minulle kuusi tuntia aikaa kaataa puu ja käytän ensimmäiset neljä kirveen teroittamiseen.
-- Abraham Lincoln
Tapojen muuttaminen pelkällä itsekurilla on kuin puun kaataminen tylsällä kirveellä. Tai lapiolla.
Paras tapa luoda uusia rutiineja
Englannissa tehdyssä tutkimuksessa jaettiin 248 henkilöä kolmeen ryhmään. Tavoitteena oli selvittää mitkä taktiikat saavat ihmisiä liikkumaan säännöllisesti.
Ryhmä A oli kontrolliryhmä, jolle annettiin vain ohjeeksi kirjata kuinka usein he urheilivat seuraavan kahden viikon aikana. Sama tehtävä annettiin kaikille muillekin ryhmille.
Ryhmä B oli motivaatioryhmä, joka sai lisäksi luettavakseen lehtisen liikunnan terveyshyödyistä.
Ryhmä C sai motivaatiolehtisen sekä pienen lisätehtävän. Heidän piti täyttää paperille yhden lauseen suunnitelma: MITÄ, KOSKA ja MISSÄ he liikkuisivat.
Tulokset olivat vähintäänkin mielenkiintoisia. Ryhmä A (38%) ja ryhmä B (35%) liikkuivat yhtä vähän, joten lisämotivaatiosta ei ollut lainkaan hyötyä.
Ryhmässä C tapahtui huikea muutos. Jopa 91% ihmisistä onnistui urheilutavoitteissaan!
Yksi pieni lause aiheutti 2,5 kertaa paremmat tulokset. Ero on kerrassaan huikea. Tekniikasta on niin paljon hyötyä niin pienellä vaivalla, että sen käyttämättä jättäminen olisi suorastaan hölmöä.
Tässä vielä mallina tarkka muotoilu tutkimuksessa käytetystä lauseesta:
During next week I will partake in at least 20 minutes of vigorous exercise on (day or days)__________ at __________(time of day) at/or in (place)__________.
Esimerkkiä kannattaa toki muuttaa itselle sopivaksi, mutta mainittakoon viimeisellä kohdalla eli sijainnilla olleen tutkijoiden tulkinnan mukaan erityisen tärkeä osuus. Vaikka muutamien osallistujien liikunta tapahtui eri aikaan tai toisena päivänä kuin suunniteltua, kukaan ei vaihtanut ennalta valitsemaansa paikkaa. Teoriana siis tila-ajattelu auttoi oleellisesti suunnitelman toteutumista.
Oli miten oli, tekniikka on kuin oikotie uuden tavan luomiseen. Käytän sitä itse joka päivä ja olen todennut sen toimivan erinomaisesti. Tehtäville, joiden tekemiseen on jo valmiiksi vain yksi looginen paikka (kuten työpisteellä tietokoneen ääressä, tai sängyssä heti heräämisen jälkeen), en ole huomannut mitään haittaa paikan pois jättämisestä.
Oman kokemukseni mukaan suurin hyöty tuntuu tulevan siitä, että kirjoitan ylös MITÄ aion tehdä. KOSKA ja MISSÄ olevat lisäbonuksia. Päivittäinen tehtävälistani käyttää samaa periaatetta ja on moninkertaistanut produktiivisuuteni.
Lue lisää: Suunnittele huominen tänään
Taikasauvaa uusien hyvien tapojen aloittamiselle ei ole olemassa, mutta tämä tekniikka on jo melko lähellä sellaista. Parempaa oikotietä hyvien rutiinien luomiseen en ole löytänyt, joten suosittelen lämpimästi että uhraat minuutin aikaa yhden lauseen kirjoittamiseen seuraavalla kerralla, kun aiot tehdä muutoksia.
Lue lisää: Tapojen anatomia - työkaluja rutiinien muokkaamiseen
Lähteet:
Alkuperäinen tutkimus (bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com)
James Clear: Pura rutiinit atomeiksi (Adlibris)