Kuinka David Blaine pidätti hengitystä yli 17 minuuttia

Kuinka David Blaine pidätti hengitystä yli 17 minuuttia

David Blaine, jos joku, tietää kuinka saada ihmismielestä ja ruumiista irti äärimmäisiä, lähes uskomattomia suorituksia. Mies on mm. ollut haudattuna maan alle 7 päivää, viettänyt 3 päivää jääpalikan sisällä ja ollut 44 päivää syömättä läpinäkyvän kuution sisällä.

Vuonna 2008 Blaine rikkoi silloisen hengityksen pidättämisen maailmanennätyksen tuloksella 17 minuuttia, 4 sekuntia. Koska hengityksen pidättäminen ja hypoksiaharjoitukset voivat olla hyödyllisiä myös ilman ennätysten rikkomista, otetaan pikainen katsaus siihen miten mies tämän teki.

Ensiksi kuitenkin varoitus: Älä harjoittele seuraavia tekniikoita missään tilanteessa missä et ole valmis menettämään tajuntasi! Tee tätä vain kotona makuuasennossa, ei missään tapauksessa vedessä tai esimerkiksi autolla ajaessa. Harjoitukset eivät sovellu raskaana oleville, astmaatikoille, tai diabeteksesta tai sydänsairauksista kärsiville.

Lisäksi toinen huomio: On olemassa kaksi eri ennätystä hengityksen pidättämisessä. Blainen ennätyksessä on kyse versiosta, jossa keuhkoihin hengitetään puhdasta happea ennen suoritusta. Tämä mahdollistaa noin kaksi kertaa pidempiä aikoja kuin tavallisen ilman hengittäminen.

Ensin pikaversio teoriasta: Kun pidätät hengitystä ja kehosi reagoi kasvavalla halulla saada keuhkoihin ilmaa, et itse asiassa reagoi hapen puutteeseen vaan hiilidioksidin nousuun. Happisaturaatio tuskin edes ehtii isommin muuttua tavallisen yrityksen aikana - tämän voit todistaa vaikka pulssioksimetrillä. Kyse on ainoastaan hiilidioksidista, ja tarkemmin sanottuna:

A: Hiilidioksidin määrän säätelystä
B: Hiilidioksidin määrän sietämisestä

Jälkimmäistä on mahdollista parantaa pitkällä aikavälillä harjoittelemalla. (Lue lisää: Kevyen hengityksen harjoitus BOLT-lukeman nostamiseksi) Ensimmäistä näistä voimme muuttaa suuresti käyttämällä oikeaa tekniikkaa ennen hengityksen pidätystä.

Kokeile vaikka. Vedä syvään henkeä ja ota aikaa kauanko kykenet olemaan hengittämättä. Tämä on pohja-aikasi vertailun vuoksi. Todennäköisimmin aikasi on minuutin jommalla kummalla puolella. Väitän, että voit vähintään kaksin- tai kolminkertaistaa ajan paremmalla tekniikalla.

Esimerkiksi oma pohja-aikani on hieman alle 60 sekuntia, eli suurin piirtein keskivertoluokkaa. Oikealla valmistautumisella pidätän hengitystäni reilusti yli neljä minuuttia! Kyse on siis ennen kaikkea tekniikkalajista, ei luontaisesta kyvystä.

David Blaine -metodi

Blaine käyttää kolmea eri hengitystapaa ennen itse suoritusta. Kerron ensin mitä ne ovat ja sen jälkeen kuinka paljon kutakin tarvitaan:

1. Syvä hengitys. Ota iso sisäänhengitys suun kautta, pidä sekunnin tauko, ja päästä ilma hitaasti ulos 10 sekunnin ajan osittain suljetun suun kautta. Kielenpääsi kuuluu olla kiinni alahampaissa ja uloshengitys pitää suhisevan äänen.

2. Puhdistus (purging). Ota iso sisäänhengitys suun kautta ja puhalla ilma voimakkaasti ulos posket pullistaen.

3. Puolipuhdistus. Kahden edellisen välimaastossa. Voimakkaampi kuin syvä hengitys, mutta ei yhtä voimakas kuin täysi puhdistus.

Kokeile ensin kaikkia hengitystyylejä. Näet tarvittaessa esimerkkejä tällä videolla. Ota sen jälkeen mukava asento, jossa pääsi on tuettu ja turvassa, mikäli menetät tajuntasi (olen tosissani, tämä riski on täysin mahdollinen - esimerkki siihenkin löytyy edellisestä videosta).

Toimi näin:

Tee kolme kierrosta ja hengityksen pidättämistä. Kolmannen kierroksen aika on aina huomattavasti parempi, joten ensimmäisillä kierroksilla on turha edes yrittää maksimia. Hengityksen pidättämiset tapahtuvat sisäänhengityksen jälkeen keuhkot täynnä.

Kierros 1:

  • 1min 30sek syvää hengitystä

  • 1min 15sek puhdistusta (jos alkaa pyörryttää, tee tätä hieman vähemmällä voimalla)

  • Pidätä hengitystä tavoitteena ja rajana 90 sekuntia. Vaikka saisit helposti enemmän, lopeta silti 90 sekunnin kohdalla.

  • Tee kolme puolipuhdistusta ja siirry suoraan seuraavaan kierrokseen

Kierros 2:

  • 1min 30sek syvää hengitystä

  • 1min 30sek puhdistusta

  • Pidätä hengitystä tavoitteena ja ylärajana 2:30

  • Tee kolme puolipuhdistusta ja siirry suoraan seuraavaan kierrokseen

Kierros 3:

  • 2min syvää hengitystä

  • 1min 45sek puhdistusta

  • Pidätä hengitystä niin kauan kuin pystyt

  • Ota lopuksi vielä useita puolipuhdistuksia (3-10) kunnes olet toipunut

Viimeisellä kierroksella voi olla parempi olla katsomatta kelloa. Miellyttävät mielikuvaharjoitukset voivat kuulemma auttaa myös - itse en tosin ole tästä havainnut mitään hyötyä, vaan keskityn mieluummin tietoiseen rentoutumiseen. Mitä enemmän rentoudut, sitä vähemmän kulutat happea, joten skannaa kehosi päästä varpaisiin ja rentouta kaikki lihakset. Erityisesti niska, leuka ja kasvojen alue jännittyy helposti huomaamatta.

Paremman tuloksen saat aamulla tyhjällä vatsalla. Oman kokemukseni mukaan myös ketodieetti tai paastoaminen auttaa hengityksen pidättämiseen.

Ennätyksen rikkomista varten Blaine toki myös joutui harjoittelemaan pitkään sekä pudottamaan painoaan - ylimääräinen paino kuluttaa happea ja vaikeuttaa hengityksen pidätystä. Lisäksi mies simuloi korkean paikan treeniä nukkumalla hypoksiateltassa eli alhaisen happitason olosuhteissa, jotka vastaavat Everestin basecampin korkeutta (5000m). Tämä lisää punasolujen määrää veressä.

Onneksi voimme simuloida korkean paikan treeniä myös erityisillä harjoituksilla ilman kallista hypoksiatelttaa.

Lue lisää: Korkean paikan treeni kotona? Jaksottaisen hypoksian hyödyt

Entä sitten?

Mitä hyötyä tästä kaikesta sitten on? Tuskin tulet koskaan tarvitsemaan usean minuutin hengityksen pidättämisen taitoa pelastaaksesi henkesi - ainakaan toivottavasti.

Tärkeintä tässä kokeilussa on oppia kykenevänsä johonkin mitä ei aiemmin pitänyt mahdollisena.

Kun itse pidätin hengitystä ensimmäistä kertaa neljä minuuttia pelkkää tekniikkaa muuttamalla, tajusin jotain mullistavaa: “Tämän täytyy päteä myös muihin asioihin!”

Mikä onkaan oma versionsa David Blaine -metodista vaikkapa juoksemiseen, lihasten kasvattamiseen, nukahtamiseen, syömiseen, töihin keskittymiseen tai vaikka kommunikointiin parisuhteessa? Jos vain löytäisin oikean tekniikan, oikean työkalun, oikean avaimen johonkin ongelmaan, saisin ratkaisun joka ylittää kaikki odotukseni ja toiveeni.

Toisin sanoen voimme kaikki olla parempia versioita itsestämme, kunhan löydämme oikeita toimintatapoja, joilla ylittää rajamme.

Juuri tästä koko sivustossa on kyse. Etsin ja jaan työkaluja helpompaan elämään, itseni ylittämiseen ja joskus “mahdottomien” tavoitteiden saavuttamiseen. Tervetuloa mukaan.

Lähteet:
David Blaine opettaa tekniikkaa julkkiksille (YouTube)
TED Talk - How I held my breath for 17 minutes (YouTube)
Tim Ferrissin muistiinpanot David Blainen opetuksesta (tim.blog)
Hengityksen pidättämisen tuoreimmat maailmanennätykset (Wikipedia)
Tim Ferriss: 4-hour Body (Adlibris)