Uusi kieli kuukaudessa päivä 1: Oppimateriaalin keruu ja kyrilliset aakkoset
Uusi kieli kuukaudessa -projekti alkoi siis eilen! Päivä 1: Ensimmäinen tehtävä on etsiä ilmaisia resursseja, joiden avulla kieltä voi opiskella. Ukrainan tapauksessa täytyy aloittaa aakkosista.
Google-haku tuotti ainakin seuraavat tulokset, joita tulen käyttämään tämän kuukauden aikana:
Ukrainiancourse.com - Ensi vilkaisulla ammattimaisen näköinen sivusto, joka sisältää melko hyvin opetusmateriaalia sekä tekstinä että äänenä.
Learn-ukrainian.com - Varsin hyödyllinen kokoelma linkkejä eri sivustoille. Vastaa nimenomaan kysymykseen “missä voin opiskella ukrainaa ilmaiseksi”, joten olisi periaatteessa ainoa tarvittava linkki.
Loecsen.com - Näyttää opettavan ainakin yleisiä lauseita, mutta hieman eri tyyliin kuin itse opin parhaiten. Omista taktiikoista lisää myöhemmin.
Memrise.com - 1000 yleisintä ukrainan sanaa. Tuhannen sanan oppiminenhan oli kuukauden minimitavoite, joten lista tullee tutuksi.
Quizlet.com - Toinen 1000 yleisintä sanaa -lista muistikortteina. Valitsen näistä kahdesta joko paremman käyttöliittymän, tai sen jossa on vähemmän virheitä. (Edit: Quizlet osoittautui maksulliseksi.)
Ukrainianlessons.com - Hyvä sivusto alkuun pääsemiseksi. Erityisesti YouTube-kanava vaikutti mainiolta juuri aakkosten opiskeluun, mitä tässä vaiheessa hainkin.
Lisäksi kirjastosta löytyi Ukraina-Suomi -sanakirja. Itse tosin ajattelen pitkälti englanniksi ja opiskelen siten uudet kielet yleensä englannin kautta, mutta eiköhän tätäkin tule käytettyä.
Joitakin appeja löytyi myös, mutta jää nähtäväksi jaksanko asentaa puhelimelle mitään. Pyrin välttämään pieniä ruutuja sekä pelkillä peukaloilla kirjoittamista.
Kielten opiskeluun yleisesti muistelin lukeneeni hyvän artikkelin joskus vuosia sitten Tim Ferrissin vinkkaamana. Ferriss on jo itsekin pätevä kielten opiskelija. Hän taas kehui Gabriel Wynerin artikkelia “How to Learn Any Language in Record Time and Never Forget It” ja sen sisältämää järjestelmää erinomaiseksi.
Lukaisin tekstin uudestaan.
Opiskelu alkaa: Kyrilliset aakkoset
Ukrainianlessons-saitilla mainittiin pahaenteisesti, että “suurin osa opiskelijoista hallitsee ukrainan aakkoset viikon tai parin jälkeen”. Minä kun olin budjetoinut tehtävään vain yhden päivän.
Toisella saitilla onneksi puhuttiin parista päivästä, joten eiköhän motivoitunut ihminen onnistu puolittamaan tuon.
Yllä mainittua YouTube-kanavaa sekä Wikipediaa käyttäen kirjoitin aakkoset ja ääntämisohjeet paperille ja aloin painamaan kirjaimia vastaavia äänteitä muistiini yksinkertaisen toiston kautta.
Ukrainan aakkosiin kuuluu 33 kirjainta, joiden äänteistä suurin osa löytyy englannin kielestä. Esimerkiksi äänteet z, zh, ts, ch, sh sekä shch (!) ovat jokainen omia kirjaimiaan. En vielä tiedä miten saan näitä kirjaimia ulos näppäimistöstä.
Jotkut kirjaimet ovat sentään tuttuja - M on ‘m’ ja K on ‘k’. Jotkut tutut merkit äännetään hämäävästi täysin toisella tavalla - P on ‘r’ ja H on ’n’. Sitten on kasa hieroglyfejä, joita meidän aakkosistamme ei löydy.
I lausutaan “ii”, ja I jonka päällä on kaksi pistettä lausutaan “ji”. Okei, nämä ovat helppoja. Mutta käänteinen N jonka päällä on koukero on tavallinen “j”, joten järjestelmästä lienee turha etsiä logiikkaa.
Kolmanneksi viimeinen merkki on täysin äänetön ja vaikuttaa vain kielen asentoon edellisen kirjaimen lausumisessa.
Aakkosten opiskelun jälkeen käytin tätä ja tätä videota osaamisen testaamiseksi. Jokaisen sanan kohdalla painoin pausea ja yritin lukea ja lausua sen itse ennen videon tekijää. Kesti yllättävän vähän aikaa, kun merkit alkoivat vastaamaan päässä oikeita äänteitä.
Lopuksi
Onnistuin oppimaan aakkoset tasolla, jolla kykenen lukemaan (hitaasti) ja ääntämään (ontuvasti) tekstiä ukrainaksi. Tämä riittää siihen, että huomenna - tai siis tänään päivityksen julkaisupäivänä - voin aloittaa kokonaisista sanoista.
Minun oli tarkoitus laskea montako pomodoroa käytän kunakin päivänä opiskeluun. Tehtävä sai minut kuitenkin sellaiseen flow-tilaan, että kirjanpidosta ei tullut mitään.
Yhdessä vaiheessa nimittäin havahduin siihen, että pomodoro-kello oli soinut jo kauan sitten. Toisessa kohtaa tajusin, etten ollut syönyt mitään viiteen tuntiin.
Kuten aiemmin sanoin, nautin oppimisesta ja haasteista.