Miksi uuden kielen opiskelu kannattaa aloittaa numeroista

Miksi uuden kielen opiskelu kannattaa aloittaa numeroista

Minulla on jokseenkin poikkeuksellinen taktiikka kielten oppimiseen: Suosittelen aloittamaan numeroista. Ne ovat vasta-alkajalle hyödyllisempiä kuin mikään muu osa kielestä.

En muista koskaan nähneeni kielikurssia joka ei alkaisi aina niillä samoilla lauseilla. Hei / Päivää / Mitä kuuluu? / Minun nimeni on… ja niin edelleen. Kuolestuttavan tylsää, eikä edes erityisen hyödyllistä.

Elämäni aikana paljon matkustaneena voin kertoa kokemuksesta, että näiden yleisimpien lauseiden opettelusta on useammin haittaa kuin hyötyä. Kun tapaan uuden ihmisen vieraassa maassa ja aloitan keskustelun alkeiskurssin alussa oppimillani lauseilla, täytyy viimeistään toisen tai kolmannen kysymyksen kohdalla laittaa hätäjarrut päälle ja alkaa selittämään, että en minä oikeasti osaa tätä kieltä yhtään tämän pidemmälle, teeskentelin vain, ja puhutaanko sittenkin englantia.

Tämä tuntuu aina siltä, kuin aloittaisi keskustelun valheella. Vieläpä sellaisella, jonka paljastumisessa ei kestä montaakaan sekuntia. Keskustelukumppani ensin ilahtuu ja sitten yleensä pettyy.

En enää aloita opiskelua näistä lauseista, koska ne tarjoavat alkuvaiheessa vain väärän kuvan osaamisestani.

Miksi numerot ovat hyödyllisemmät

Uuden kielen numerot oppii helposti päivässä, ja niistä on apua monessa tilanteessa:

  • Kaupassa tai ravintolassa voi osoittaa haluamansa asiaa ja sanoa kuinka monta niitä haluaa.

  • Numeroiden avulla ymmärtää kaikkien asioiden hintoja ja voi tarvittaessa myös tinkiä mikäli se on pakollinen osa paikallista kulttuuria.

  • Numeroilla voi selittää kellonaikoja karkeasti.

  • Päivämäärät ja vuosiluvut ovat ymmärrettäviä (kuukaudetkin ovat monesti tuttuja sanoja muista kielistä).

Numeroista on valtavasti enemmän käytännön hyötyä kuin siitä, miten sanotaan “minun nimeni on”. Koko lauseen voi sitä paitsi ohittaa pelkällä elekielellä osoittamalla itseään samalla kun kertoo nimensä.

Ensimmäinen askeleeni uuden kielen kanssa on siis numeroiden opetteleminen. Tai toinen askel, mikäli täytyy aloittaa aakkosista kuten ukrainan kielessä.

Päivä 2

Opi ukraina kuukaudessa -haasteen toisen päivän ohjelma oli siten tiedossa jo ennalta. Hain lukujen sanaston Omniglot-sivustolta, kirjoitin ne paperille ja aloitin opiskelun. Saman lähteen lopussa oli vielä hyödyllisiä videoita ääntämiseen sekä puuttuvat sataluvut, joten materiaalia ei tarvinnut etsiä tämän enempää.

Ukrainan numerot ovat melko suoraviivaiset ja käyttävät pääasiassa samaa kaavaa kuin kotimaisetkin, joitakin yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Ei siis mitään erityistä raportoitavaa.

Lähinnä oudot aakkoset sekä konsonanttiviljelmien saaminen suusta ulos hidastavat vielä menoa. Tässä vaiheessa katsoin parhaaksi käyttää varmuuden vuoksi tutuilla kirjaimilla esitettyjä lausumisohjeita, jotta voin tarkistaa menikö oikein:

Ukrainan kieliset numerot paperilla.

Veikkaan että noin viikon sisällä tekstin lukeminen nopeutuu riittävästi, jotta ääntämisohjeita ei tarvitse varasuunnitelmana.

Opittuja sanoja: 40