Hyvinvoinnin ja hyvän elämän neljä peruspilaria

Hyvinvoinnin ja hyvän elämän neljä peruspilaria

Parempi Minä -sivusto vietti tällä viikolla 1-vuotissyntymäpäiviään! Juhlan kunniaksi pohdin sivuston tarkoitusta, joka on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. En ole tähän asti täysin määritellyt, mitä tarkoitan sanalla hyvinvointi. On siis aika kiteyttää projektini sekä samalla oman elämäni päämäärä tarkemmin.

Olen puhunut aiemmin fyysisen terveyden neljästä peruspilarista, mutta elämään kuuluu tietysti muitakin osa-alueita. Päädyin lopulta seuraavaan jaotteluun:

Hyvinvoinnin neljä peruspilaria

  1. Fyysinen terveys

  2. Mielen tasapaino

  3. Sosiaaliset suhteet

  4. Työ ja luovuus

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tarvitaan kaikki neljä. Mikäli laiminlyö näistä edes yhtä, elämä on epätasapainossa kuin pöytä, jolla on vain kolme jalkaa. Jos useampi kuin yksi on heikolla tasolla, täytyy pöydän kannatteluun käyttää jatkuvasti voimavaroja.

Mikään peruspilareista ei ole täysin toisistaan erillinen. Esimerkiksi fyysinen terveys vaikuttaa kaikkeen muuhun ja hyvät sosiaaliset yhteydet vahvistavat myös toisia osa-alueita. Merkityksellinen ja syvästi onnellinen elämä edellyttää kuitenkin keskittymistä kaikkiin näistä.

Jokainen kategoria voidaan jakaa edelleen omaan neljään peruspilariinsa.

#1 Fyysinen terveys

Tähän osa-alueeseen olen keskittynyt artikkeleiden aiheissa toistaiseksi eniten. Koin sen mielekkäimmäksi - ehkä myös helpoimmaksi - tavaksi aloittaa paremman itseni rakentamisen.

Fyysisen terveyden neljä peruspilaria:

  1. HENGITYS - Hengitystekniikat ja -harjoitukset ovat suorin ja kenties tehokkain tapa vaikuttaa hermoston toimintaan.

  2. UNI - Äärimmäisen tärkeää ottaa vakavasti. Yksikin heikosti nukuttu yö vie hyvinvoinnin mennessään. Tasainen unirytmi taas tekee kaikesta helpompaa.

  3. RAVINTO - Ruokavalio ja nesteytys ovat luonnollisesti oleellinen osa terveyttä. Hyvä ruokavalio on varsin yksilöllinen asia, mutta parhaat hyödyt saa minimoimalla selvästi vahingollisia raaka-aineita.

  4. LIIKUNTA - Ihmiskeho voi yksiselitteisesti paremmin kun se saa liikkua. Aiheen voisi jakaa vielä edelleen neljään osaan:

    1. Aerobinen suorituskyky: Zone 2 -harjoittelu.

    2. Anaerobinen suorituskyky: Zone 5 -harjoittelu.

    3. Voimaharjoittelu: Grease the Groove on yksi helpoimmista tavoista päästä alkuun.

    4. Liikkuvuus ja tasapaino: Syväkyykky ja roikkuminen ovat hyviä perusliikkeitä. Toimivan kokonaisvaltaisen liikkuvuusjärjestelmän löytäminen on seuraava tavoitteeni liikuntaohjelmani parantamisessa.

Aivan liian moni kohtelee fyysistä terveyttään välinpitämättömästi ja kokee negatiivisia seurauksia päivittäin väsymyksenä ja kipuina.

Hyvinvoinnin ensimmäinen peruspilari ei loppujen lopuksi edes vaadi valtavaa panostusta. Kaikkea ei toki ehdi korjata yhdessä viikossa, mutta pienet muutokset siellä täällä suuntaavat kehityksen kohti parempaa. Epäilemättä jatkan näistä aiheista kirjoittamista vielä pitkään.

#2 Mielen tasapaino

Toistaiseksi melko vähälle huomiolle jäänyt aihe. En käytä termiä “mielenterveys”, koska sanaa käytetään usein liian kapeasti määriteltynä mielenterveysongelmien puutteena. Tasapainoiseen mieleen on yleensä vielä matkaa, vaikka diagnosoitavia sairauksia tai tiloja ei olisikaan.

Mielen tasapainon neljä peruspilaria:

  1. TIETOISUUS - Omien ajatusten ja tunteiden tiedostaminen on ensimmäinen ja välttämätön askel ennen kuin niihin voi vaikuttaa. Meditaatio toimii erinomaisena työkaluna tietoisuuden harjoittamiseksi.

  2. TUNNETYÖSKENTELY - Mielen tasapaino edellyttää, ettei ole jatkuvasti tiettyjen tunteiden, kuten vihan tai pelon ohjaama. En muista tavanneeni ihmistä, jolla ei olisi jonkinlaisia traumoja - isoja tai pieniä, sekä enemmän tai vähemmän piilotettuja. Puhuminen, kirjoittaminen, terapia sekä muut työkalut ovat hyödyllisiä kaikille, joilla asioiden käsittelyn prosessi on vielä kesken. Irti päästämisen taito on tärkeää myös arkisemmissa vastoinkäymisissä.

  3. LUONTOYHTEYS - Ymmärrämme häkissä olevan eläimen voivan huonosti, koska se on poistettu luonnollisesta ympäristöstään. Joskus unohdamme itse olevamme sama eläin. Raitis ilma, metsä, kylmäaltistus luonnonvedessä, päivänvalo, ruoan kerääminen tai kasvattaminen ja muu vuorovaikutus luonnon kanssa on osa DNA:tamme.

  4. MIELENLAATU - Moniulotteinen asia, joka rakentuu omista arvoista, uskomuksista ja toimintatavoista. Enemmän kuin mikään muu tekijä, mielenlaatumme määrittää sen, keitä oikeasti olemme ihmisinä. Mm. omanarvontunne, rehellisyys, moraalisuus, sinnikkyys, rohkeus sekä mahdollinen hengellisyys ovat kaikki mielenlaatuun sisältyviä asioita.

Mielen tasapainon kehittäminen ja vaaliminen on koko eliniän kestävä prosessi. Metabolista psykiatriaa lukuunottamatta (joka sekin voidaan nähdä enemmän fyysisen terveyden pilariin kuuluvana) en ole vielä juuri kirjoittanut mielen työkaluista, mutta jatkossa pureudun aiheeseen enemmän.

Mielen tasapaino helpottaa valtavasti myös kolmatta peruspilaria:

#3 Sosiaaliset suhteet

Ihminen on heimoeläin. Yksikään meistä koko lajin historiassa ei ole koskaan pärjännyt täysin ilman apua. Hyvät sosiaaliset suhteet ovat edelleen eräs pitkän iän kanssa vahvimmin korreloivista asioista.

Perhe, parisuhde ja ystävät antavat parhaimmillaan toki jo paljon. Mutta geeniperimämme on syntynyt pitkälti osana jotain laajempaa yhteisöä. Monilta yhteisöllisyydentunne on ymmärrettävästi kateissa, koska nykymaailma ei enää rakennu sellaisten ympärille.

Kategorian voisi siis jakaa neljään osaan näin: Perhe, ystävät, parisuhde (tai ehkä laajemmin ilmaistuna rakkaus ja seksuaalisuus) sekä yhteisö.

Koska minusta on hyödyllisempää keskittyä konkreettisiin työkaluihin ja siihen mihin voi itse eniten vaikuttaa, jaottelen nämä kuitenkin erillisten taitojen mukaan.

Sosiaalisten suhteiden neljä peruspilaria:

  1. KOMMUNIKOINTI - Hyvää kommunikointitaitoa ei ole olemassa ilman kuuntelemista ja läsnäoloa. Siinä missä mielen tasapaino alkaa tietoisuudella, sosiaalisten suhteiden ensimmäinen osuus on kuuntelemisen taito. Kehonkieli ja oma ilmaisu tulee seuraavana.

  2. EMPATIA - Kyky nähdä asioita toisen ihmisen näkökulmasta. Empatia johtaa toisten kunnioittamiseen ja hyväksymiseen sekä mahdollistaa mm. paremman kritiikin vastaanottamisen ja rakentavan konfliktien ratkomisen.

  3. AVOIMUUS - On vaikea saada yhteyttä ihmiseen, joka ei ole koskaan haavoittuvainen. Olemme kaikki epätäydellisiä ja teemme hallaa vain itsellemme yrittämällä ylläpitää vahingoittumatonta kulissia. Avoimuus vaatii uskallusta.

  4. PALVELU - Muiden auttaminen on osa hyvää elämää. Varsinkin yhteisöön kuuluminen auttaa näkemään itsensä osana jotain suurempaa. Palvelu on vahvasti yhteydessä viimeiseen kategoriaan alla. Jotta liika auttaminen ja itsensä unohtaminen ei aiheuta epätasapainoa, rajojen asettaminen on oleellinen taito tässä osa-alueessa.

Nämä neljä taitoa auttavat kaikkia ihmissuhteita työyhteisöstä parisuhteeseen.

Sosiaalisten suhteiden rakentamisessa ja vaalimisessa minulla on todennäköisesti eniten parantamisen varaa kaikista neljästä peruspilarista.

#4 Työ ja luovuus

Kaiken työn ei tarvitse olla luovaa, mutta usein työn kautta voi toteuttaa samalla omaa luovuutta tai luova tekeminen voi tuoda elannon ja lukeutua työksi. Luokittelen nämä siten samaan kategoriaan, joka vastaa kysymykseen: Mitä haluat elämälläsi tehdä tai rakentaa?

Työn ja luovuuden neljä peruspilaria:

  1. MERKITYKSELLISYYS - Mikäli työllä on omien arvojen mukainen syvällinen tarkoitus, se ei tunnu kuluttavalta, vaan ruokkii mieltä. Eli kysy ensin MIKSI.

  2. KESKITTYMINEN - Kun suunta on selvä, voimien ja huomion keskittäminen työn alla olevaan tehtävään on kaiken perusta. Ilman tätä taitoa ei mistään tule mitään. Aivan ensiksi kannattaa aloittaa keskittymiskykyä tuhoavien laitteiden käytön rajoittamisesta sekä lainata työkaluja ADHD:n hoitamisesta.

  3. AJANHALLINTA - Elämässämme ei ole mitään tärkeämpää resurssia kuin aika. Erityisesti työn suhteen on kannattavaa oppia olemaan tuhlaamatta aikaa ja saada haluttu tulos mahdollisimman pienellä panostuksella. Tavoitteena on jättää kunnolla aikaa levolle sekä hyvinvoinnin ja elämän muille osa-alueille.

  4. TALOUS - Raha on tietysti myös osa kokonaisuutta. Se estää hyvinvointia kun sitä on liian vähän tai koko elämä pyörii rahan ympärillä. Paras raha tulee merkityksellisen työn sivutuotteena. Tällöinkin täytyy vielä osata ymmärtää kuinka paljon on “tarpeeksi”. On myös mahdollista oppia pärjäämään vähemmällä.

Työssä menestyminen tarkoittaa monelle positiivista taloudellista tulosta. Minä ajattelen menestyksen olevan sitä, kun saa omaa luovuuttaan käyttäen tehdä jotain merkityksellistä, joka palvelee muita.

Fyysisen terveyden jälkeen olen käsitellyt työhön liittyviä asioita toiseksi eniten tähän mennessä. Toiveeni on, että jossakin vaiheessa aihe jää vähemmälle huomiolle, koska käytössä olevat työkalut toimivat jo tarpeeksi hyvin. Loputon produktiivisuuden hiominen on lähinnä merkki oikean työn viivyttämisestä.

Järjestelmä ei ole täydellinen, mutta sillä on tarkoitus

Elämä on monimutkaista ja kaikki luokittelut ovat lopulta mielivaltaisia. Tämäkin on vain yksi tapa katsoa asiaa. Jotkut asiat, kuten lepo, kuuluvat useampaan eri luokkaan. Joihinkin voisi lisätä paljon yksityiskohtia.

Entä esimerkiksi oppiminen, mihin luokkaan se kuuluu?

Sanoisin, että kaikkiin. Ilman halua oppia ei pääse järjestelmässä edes lähtöruutuun. Ihminen, jolla ei ole motivaatiota kehittyä paremmaksi tuskin lukee artikkelia hyvinvoinnin parantamisen työkaluista. Oletan siis tätä artikkelia lukevien omaavan jo riittävästi halua oppia.

Vaikka kuinka haluaisin, järjestelmä ei voi olla kaikille sopiva tai kaiken kattava.

Päätarkoitus on muistuttaa hyvinvoinnin sisältävän paljon muutakin kuin superfood-hifistelyä, CrossFit-treenejä ja Pomodoro-sovelluksia. Haluan asettaa elämälle laajemmat tavoitteet.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että sivustolle ilmestyy ennemmin tai myöhemmin artikkeleita uusista aihepiireistä.

Päämäärä säilyy samana: Kokonaisvaltainen hyvinvointi.

PS. Ylisuorittamiseen taipuvat saattavat listaa lukiessa joko innostua liikaa tai ahdistua vakavasti - riippuen siitä, missä diagnoosin vaiheessa mennään. Pari tärkeää huomiota:

  1. Kaikessa ei ole tarkoitus olla täydellinen, tai välttämättä edes hyvä. Kunhan muistaa välillä pohtia omia heikkouksia ja olla laiminlyömättä täysin joitakin osa-alueita.

  2. Kaikkea ei missään tapauksessa ole tarkoitus muuttaa yhtäaikaa tai lyhyessä ajassa. Esimerkiksi itse olen parannellut valtaosin fyysisen terveyden ja työn peruspilareita viimeiset kaksi vuotta. Vasta nyt, kun ne alkavat viimein edetä paremmin omalla painollaan, tuntuu että huomiota voi suunnata vähän kerrallaan muuallekin. Mutta kiirettä ei ole.