Kysy itseltäsi “miltä menestyminen näyttäisi?”
Rakennatko tällä hetkellä uraasi tai jotain projektia ilman tarkkaa visiota siitä, miltä onnistuminen näyttää? Tässä sinulle neuvo, joka voi säästää jopa vuosia elämästäsi.
Ihmismieli ei ymmärrä menestyneensä
Vuosia sitten, kaukaiselta tuntuvassa elämässä, päätin elättää itseni pelaamalla ammatikseni nettipokeria. Miksipä ei?
Muutin ensi töikseni Kaakkois-Aasiaan, koska paikallinen varsin edullinen hintataso helpotti tehtävää - jo muutamalla satasella tienaisi elannon.
Pian sainkin tarpeeksi tuloa pärjätäkseni. En ollut vielä tyytyväinen pelkkään pärjäämiseen, vaan muutin ensin hieman isompaan asuntoon. En ollut vielä tyytyväinen uuteen kotiin, vaan halusin parempia vaatteita ja enemmän vapaa-ajan budjettia. En ollut vielä tyytyväinen tähänkään, vaan muutin laadukkaampaan ja paljon suurempaan kämppään 29. kerroksessa hyvillä näköaloilla.
Kortinpeluu sujui koko ajan entistä paremmin, joten tätä jatkui muutaman vuoden. Lopulta asuin viihtyisässä merenrantakylässä ranskalaisen arkkitehdin suunnittelemassa hulppeassa villassa. Siivooja kävi pari kertaa viikossa, uima-altaan hoitaja sekä puutarhuri silloin tällöin, ja niin edelleen.
Kaikesta tästä huolimatta minä en ollut vielä tyytyväinen.
Viimein tajusin, että tälle kierteelle ei selvästi tule koskaan loppua. Haluaisin aina vain lisää, riippumatta siitä mitä omistaisin tai saavuttaisin. Ihmismieli ei ole koskaan tyytyväinen siihen, mitä sillä jo on.
Rahan ja luksuksen jahtaaminen oli siis täysin turhaa. Tarvitsin uuden strategian. Minun täytyi opettaa mielelleni, paljonko on tarpeeksi.
Muussa tapauksessa tulisin vain jahtaamaan lisää koko loppuelämäni. Kuten John D. Rockefeller. Tarinan mukaan, tienattuaan ensimmäisen miljardinsa lähes 100 vuotta sitten häneltä kysyttiin jokohan omaisuus riittäisi. Vastaus kertoi paljon: “Haluan vielä vähän lisää.”
On vaikea olla onnellinen, jos mikään ei koskaan riitä.
Minne olet matkalla?
Nykyään kun aloitan jonkin projektin - erityisesti sellaisen, jolla ei ole varsinaista ennalta määritettyä loppua - kysyn itseltäni seuraavan kysymyksen:
“Miltä menestyminen näyttäisi?”
Enkä pelkästään kysy, vaan myös vastaan siihen. Kirjoitan vastaukseni ylös paperille, jotta voin palata siihen säännöllisin aikavälein.
On tärkeää voida muistuttaa itseäni tavoitteesta. Tämä on hyödyllistä ainakin kahdessa eri tilanteessa:
Vastoinkäymisissä - “Pidä mielessä, mikä notkahduksen toisella puolella odottaa.”
Onnistumisissa - “Saavutit sen minkä halusitkin! Muista pysähtyä nauttimaan tästä.”
Taktiikkaa voi hyödyntää mm. itsensä kehittämisen eri osa-alueille. Otetaan esimerkkinä säännöllisen juoksuharrastuksen aloittaminen. Miltä menestyminen/onnistuminen näyttäisi?
“Juoksen Cooperin testissä yli 2000m.” tai:
“Käyn lenkillä kolme kertaa viikossa ja saan siitä yleensä hyvän ja energisen olon. Lenkkeilystä on tullut vakiintunut tapa. Olen juoksija!”
Työssä tai yrittäjyydessä menestyminen
Työuralla sekä yritystä perustaessa ja kasvattaessa on hyvä olla selkeä ajatus siitä, mitä oikeasti haluaa. Muuten voi päätyä loputtoman kasvun vangiksi, kuten Rockefeller tai Jeff Bezos. Tai lukemattomat loppuun asti miljooniaan epäonnistuneemmin jahtaavat ihmiset.
Menestymisen visio kannattaa kirjoittaa ylös mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Pelkkä “haluan rahoittaa unelmakotini” ei riitä, koska unelmakodin käsite voi muuttua matkan varrella niin paljon, että edes huvila ja uima-allas ei pian tunnu tyydyttävältä. Kodin sijainti, koko, hintaluokka, sisustus tai muut itselle tärkeät asiat on hyvä kuvailla niin tarkasti, että sitten kun jonain päivänä on päässyt tavoitteeseen ja mieli kuitenkin haluaa lisää, on jotain millä muistuttaa itselleen päämäärän jo täyttyneen.
Omaisuutta paremmat tavoitteet ovat tekemiseen liittyviä. “Mitä aion tehdä sitten kun olen menestynyt?” Miltä se vapaus, jonka taloudellinen riippumattomuus tai menestyminen mahdollistaisi, käytännössä näyttäisi? Mitkä ovat ne tärkeät asiat tai kiinnostuksen kohteet, joihin käyttäisin aikaani?
Mikäli olisin kyennyt vastaamaan näihin kysymyksiin pokeriurani alussa, en ehkä olisi tuhlannut vuosia oravanpyörässä juoksemiseen. Olisin saattanut käyttää aikaani johonkin fiksumpaan kuin tyhjänpäiväisen ylellisyyden tavoitteluun.
On toki hyvä tiedostaa päämäärien myös muuttuvan vuosien varrella. Ajatus maailmanympärimatkasta vaihtuu pakuretkeilyksi Norjassa, tai matkustustavoitteet omavaraistilalla puuhasteluksi. Arvojen muuttuminen iän myötä on odotettavaa ja useimpien ihmisten suunta muuttuu ennemmin tai myöhemmin.
Mutta mistä voit koskaan tietää oletko perillä, ellet tiedä minne olet matkalla?