Kuinka luoda huono päivä
Tein pysäyttävän löydön, kun järjestelin tavaroitani viikko ilman laitteita -haasteen aikana.
Olin noin vuosi sitten kirjoittanut paperin otsikolla “How to have a bad day”, eli kuinka luoda huono päivä. (Luen ja ajattelen valtaosin englanniksi, joten kirjoitan tyypillisesti myös muistiinpanot ja suunnitelmat samalla kielellä.)
Sivulla oli kolme saraketta:
Kuinka luoda huono päivä
Kuinka luoda parempi päivä
Mikä tapa auttaa muutokseen?
Olin listannut viisi itselleni tyypillistä - tai ainakin juuri sillä hetkellä vaivannutta - huonojen päivien aiheuttajaa sekä parannustoimea:
#1 Liikunta
Kuinka luoda huono päivä: Älä liiku. Pysy koko päivä sisätiloissa ja paikallasi.
Kuinka luoda parempi päivä: Käy joka päivä aamukävelyllä.
Mikä tapa auttaa muutokseen: Pidä puhelin lentotilassa kunnes kävely on tehty.
#2 Ruutujen käyttö
Kuinka luoda huono päivä: Aloita aamu selaamalla nettiä sängyssä.
Kuinka luoda parempi päivä: Herää rauhassa ilman ruutuja.
Mikä tapa auttaa muutokseen: Pidä puhelinta toisessa huoneessa yön yli.
#3 Työasento
Kuinka luoda huono päivä: Tee kaikki työt sohvalla istuen.
Kuinka luoda parempi päivä: Käytä välillä seisomapöytää.
Mikä tapa auttaa muutokseen: Pidä läppärin lautausjohto pöydällä.
Sohvalta ja tietokoneen ääreltä on noustava ylös viimeistään kun akku käy vähiin ja latauksen ajaksi on käytettävä seisomapöytää.
#4 Merkityksellisyys
Kuinka luoda huono päivä: Käytä kaikki aika turhaan puuhasteluun.
Kuinka luoda parempi päivä: Edistä merkityksellisiä projekteja ja kulje kohti tavoitteita.
Mikä tapa auttaa muutokseen: Kirjoita tärkeiden asioiden ToDo -lista ja tee kaikki asiat joka päivä.
#5 Uni
Kuinka luoda huono päivä: Nuku keskipäivään asti.
Kuinka luoda parempi päivä: Mene aikaisin nukkumaan, herää aikaisin aamulla.
Mikä tapa auttaa muutokseen: Osta ja käytä herätysvaloa unirytmin korjaamiseksi.
Herätysvalosta oli apua unirytmin aikaistamiseksi, kunnes viime kesän keskiyön aurinko taas sekoitti kaiken. Vasta kun korjasin aamurutiinini paremmaksi, aikaisista aamuista tuli pysyvämpi muutos:
Lue lisää: Unirytmi sekaisin? 4 oikeasti toimivaa tapaa helpottaa nukahtamista
Vuotta myöhemmin
Miksi kuvailin löytöä “pysäyttävänä”?
Koska vaikka olin arkistoinut ja unohtanut koko paperin, sen sisältämä suunnitelma oli vuoden aikana toteutunut lähes täydellisesti.
Nukun puhelin toisessa huoneessa ja lentotilassa, joten en aloita päivääni uutisilla. Lähden ensimmäiseksi tunnin aamukävelylle. Käytän välillä seisomapöytää ja teen merkityksellisiä asioita enkä pelkkää työtä rahan vuoksi. Laitan kännykän ja netin pois illalla, jotta voin rauhoittua nukkumista varten sekä herätä ennen kuin puolet päivästä on jo ohi. Herätysvalo varmistaa, etten nuku liian pitkään.
Viime vuoden alun muistiinpanoni kertovat keskimäärin “ihan ok” -tason päivistä. Väsymys, keskittymisvaikeudet ja aikaansaamattomuus (toisin sanoen energian puute) oli jatkuvana ongelmana. Rakensin huonoilla tavoilla itselleni huonoja päiviä.
Näiden muutosten avulla tilanne on toinen. Energiaa riittää arkeen ja luovuuteen. Valtaosa päivistäni saa arvosanan “hyvä” tai “erinomainen”.
Aamulenkki on ollut näistä viidestä tärkein avaintapa, mutta myös nuo vähäisemmät muokkaukset ovat auttaneet. Toki olen vuoden aikana ottanut käyttöön muitakin työkaluja, joista olen täällä kirjoittanut.
Miltä näyttää sinun listasi huonojen päivien aiheuttajista? Voisiko ainakin osa niistä olla korjattavissa pienillä muutoksilla?
Bonus: Kuinka luoda hyvä kuukausi
Helmikuussa otan käyttöön työkalut ainakin seuraavista artikkeleista:
Tee elämääsi muutoksia uuden kuukauden lupauksilla: Energisoidun uusista kokeiluista. Tällä kertaa testissä on 4/20-pätkäpaasto, eli 20 tuntia vesipaastoa joka vuorokausi. Ajankohta on sopiva, koska olen jo valmiiksi ketoruokavaliolla, joten elimistön ei tarvitse sahata jatkuvasti sokerin ja rasvan välillä energian lähteenä.
Kuinka vähennän päätösväsymystä: Ruokavalion yksinkertaistaminen vapauttaa samalla aikaa ja energiaa, jota kanavoin töihin.
Parkinsonin laki - tee enemmän vähemmässä ajassa: Olen työstänyt talvella erästä isohkoa projektia, jossa on noin 2kk työtä jäljellä. Asetan kuitenkin deadlinen helmikuun loppuun ja yritän saada tämän valmiiksi puolessa ajassa.
Kuukauden teemana ovat siis minimalismi ja ns. syvä työ. Jälkimmäisestä luen Cal Newportin kirjaa Deep Work. Toistaiseksi pidän lukemastani.