Eliniän vs. terveysiän pidentäminen
YouTubesta löytyi niin poikkeuksellisen hyvä video, että päätin jakaa sen myös täällä. Peter Attia demonstroi siinä täydellisesti termien elinikä (lifespan) ja terveysikä (healthspan) eron.
Konsepti on yksinkertainen:
Vaaka-akseli esittää ikää ja pystyakseli vääjäämättä hupenevaa terveyttä.
Valkoinen viiva edustaa ihmisen tyypillistä elinkaarta.
Sininen viiva lääketieteen avustamia lisävuosia elämän loppupuolella.
Punainen viiva puolestaan viittaa hyvän terveyden ylläpitoon keskittyvää elämää.
Tärkeintä ei ole se, kuinka pitkälle mikäkin viiva yltää.
Pitkä elinikä on tietysti plussaa, mutta harva ihminen oikeasti osaa tehdä tänään asioita, joiden hyöty on joskus vuosien tai vuosikymmenien päässä. Niin kaukana olevat palkinnot eivät motivoi valtaosaa meistä.
Minun mielestäni tärkeintä ei ole edes Attian lopussa alleviivaama ajatus, eli se aika kauanko elämästä vietetään, kun enää alle 50% terveydestä on jäljellä.
Oleellisinta graafissa on se, kuinka nopeasti punainen viiva jättää kaksi muuta jälkeensä terveyden akselilla.
Toisin sanoen fyysiseen hyvinvointiin keskittyminen tarjoaa aikuisiällä suuria hyötyjä tässä ja nyt, jokapäiväisessä arjessa, eikä vasta joskus kaukaisuudessa elämän loppupuolella.
Tämä on se asia, joka saattaa parhaiten motivoida tekemään muutoksia omaan elämään ennen kuin terveysongelmat ravistelevat hereille. Tai ennen kuin on liian myöhäistä.
Oma kokemukseni vahvistaa ajatusta. Terveyden parantaminen mm. liikkumalla on ollut varsin hyödyllistä.
Olen prosessissa vielä verrattain alkuvaiheessa, mutta oman elämän viivani on selvän notkahduksen jälkeen noussut takaisin lähemmäs tuota 100%:n rajaa ja elämänlaatu on siitä parantunut huomattavasti.
Elän mielelläni myös pitkään, mikäli mahdollista. Mutta vielä tärkeämpää on elää hyvin, pysyen terveenä ja hyvässä kunnossa.
—
PS. Ehdota kommenteissa, mikäli tiedät tai keksit termille “healthspan” paremman käännöksen kuin “terveysikä”…