Opi ukrainaa (tai mitä tahansa kieltä!) kuukaudessa
Voiko vieraan kielen oppia kuukaudessa? On selvää, että sujuva puhuminen vaatii enemmän aikaa, mutta paljon sujuvaa vähemmälläkin osaamisella voi pärjätä käytännön tilanteissa. Opiskelua voi myös nopeuttaa käyttämällä oikeita tekniikoita. Tässä hieman paranneltu versio järjestelmästä, jonka avulla yritin oppia ukrainan kielen kuukaudessa täysin nollasta lähtien.
Huom: Jotkut ovat sitä mieltä, että kieliä on parempi oppia kuuntelemalla ja puhumalla. Lapsikin oppii ensin puhumaan ja sitten vasta lukemaan ja kirjoittamaan. On myös olemassa monia kieliä, joilla ei ole lainkaan kirjoitettua muotoa. Itse koen silti oppimisen paljon helpommaksi visuaalisessa muodossa sekä perusteista aloittaen. Allaolevaa strategiaa kannattaa toki muokata omien tarpeiden, tavoitteiden ja oppimismieltymysten mukaan.
Luettelen artikkelissa askel askeleelta, kuinka voit oppia ukrainan pika-ajassa, mutta samoja periaatteita voi soveltaa mihin tahansa kieleen. Oppimateriaali täytyy vain etsiä erikseen.
Suluissa tarjotut ajat olettavat, että käytettävissä on useampi tunti päivässä. Tyypillisemmällä tahdilla kokonaiskesto on luonnollisesti pidempi. Voit hidastaa tai nopeuttaa tavoitetta omien kykyjen ja vapaiden resurssien mukaan.
Poikkeuksellisen vaikeita kieliä, kuten japania, kiinaa, koreaa tai arabiaa lienee turha yrittää päntätä kuukaudessa kovin pitkälle, vaikka vapaa-aikaa olisi kuinka ruhtinaallisesti.
Askel 0: Opettele aakkoset (1 päivä)
Valitsin ensimmäisen askeleen numeroksi nollan, koska tätä vaihetta ei monien yleisimpien kielien kohdalla tarvita.
Ukrainassa käytetään kyrillisiä aakkosia, jotka ovat valtaosalle meistä vieraampia. Opiskelu on siis syytä aloittaa tästä.
Aakkoset oppii muistamaan muutamassa tunnissa, mikä mahdollistaa heti tekstin lukemisen ja kirjoittamisen. Tämä on tietysti aluksi hyvin hidasta. Ainakaan itse en ole vielä edes muutaman viikon harjoittelun jälkeen lähelläkään tavallisten aakkosten lukemisen nopeutta.
Askel 1: Opettele ääntämisohjeet (1 päivä)
Seuraa tärkeä muistutus: Vierasta kieltä saa puhua, vaikka ääntäminen menisi miten sattuu!
Älä suotta anna rallienglannin estää kommunikointia, kyllä viesti yleensä menee perille raskaammallakin aksentilla.
Tästä huolimatta suosittelen ottamaan ääntämisohjeet käsittelyyn heti alussa. Miksi? Koska seuraavien viikkojen tai kuukausien aikana tulet toistamaan uuden kielen sanoja ja lauseita joko ääneen tai vähintään hiljaa päässäsi tuhansia kertoja.
Jotta näitä tuhansia toistoja ei tarvitse korjailla myöhemmin, kannattaa yrittää oppia heti alusta asti hyville tavoille.
Joissakin kielissä kaikki kirjaimet lausutaan aina tai lähes aina samalla tavalla kontekstista riippumatta (esim. suomi, ukraina, espanja). Tällöin riittää, että opettelee lausumaan aakkoset, sekä mahdollisesti mitä tavuja painotetaan milloinkin.
Toiset kielet, kuten englanti ja ranska, eivät ole yhtä yksiselitteisiä. Tällöin uusia sanoja opiskellessa kannattaa kirjoittaa myös ääntämisohjeet, tai käyttää oppiaineistoa jossa voi tekstin lisäksi kuulla sanat lausuttuina.
Tärkeimmät ääntämisohjeet voi oppia aakkosten kanssa ensimmäisenä päivänä. Tarkoituksena ei ole heti täydellisyyden tavoittelu - lisäharjoitusta on luvassa runsaasti muun opiskelun yhteydessä.
Ukrainan kielen sanoja painotetaan eri tavujen kohdalla. Valitettavasti tähän ei ole olemassa sääntöä, vaan jokaisen yli yhden tavun sanan ääntäminen täytyy muistaa erikseen. Kannattaa siis käyttää varsinkin aluksi lähdemateriaalina vain sellaisia, jotka näyttävät oikean painotuksen. Aloittelijan voi olla vaikea erottaa tätä vain kuuntelemalla.
Askel 2: Numerot (1 päivä)
Numerot ovat hyödyllisin yksittäinen asia, joka uudesta kielestä kannattaa oppia matkustaessa. Aloitan siten sanavaraston opiskelun aina niistä. Tarkempia perusteluja allaolevassa artikkelissa:
Lue lisää: Miksi uuden kielen opiskelu kannattaa aloittaa numeroista
Opettele kerralla kaikki numerot. Luvut 0-20 ovat helppo muistaa, jonka jälkeen yleensä 21-100 menevät pitkälti samaa kaavaa toistavalla järjestelmällä, kuin myös isommat luvut.
Nämä saa muistiin verrattain helposti yhden päivän aikana. Helpottaaksesi tehtävää, katso tarvittaessa seuraavasta askeleesta, mitä järjestelmää käytän sanojen muistamiseen.
Askel 3: Alustava sanavarasto (1 viikko)
Jotkut aloittavat opiskelun suoraan yleisimmistä lauseista, mutta minä koen parhaaksi painaa ensin mieleen useimmin käytettyjä sanoja.
Sanojen opiskelu ei ole taito- vaan tekniikkalaji! Oikeilla menetelmillä voi moninkertaistaa oppimistahdin, joten strategian hiomiseen käytetty aika on investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin. Hyvä tekniikka voittaa hyvän muistin joka kerta. Kaksi ylivoimaisesti tärkeintä menetelmää ovat:
Assosiaatiot - Uusi sana yhdistetään sen tarkoittamaan sanaan jonkinlaisen mielikuvan avulla. Esimerkiksi “auttaa” on ukrainaksi “dopomahaty”. Auttamisesta saa dopamiineja ja hyvän tunteen mahassa - ty-pääte on vain tyypillinen lopetus verbille. Jotkut sanat voi muistaa helposti ilman assosiaatiota, mutta kaikille muille kannattaa keksiä jonkinlaiset muistisäännöt. Lupaan, että se säästää aikaa ja vähentää sanojen unohtamista.
Aikavälikertaus (spaced repetition) - Toisto on tietysti tärkeää, mutta minkälainen toisto? Aluksi sanoja painetaan mieleen monta kertaa muutaman minuutin sisällä, sitten niitä testataan monta kertaa yhden päivän sisällä, jonka jälkeen varmistetaan säilöminen pitkäkestoiseen muistiin testaamalla sanaa esimerkiksi 1, 2, 4, 7, ja 14 päivää oppimisen jälkeen. Aikavälikertaus on sisäänrakennettu mm. Anki-kääntökorttiohjelmistoon, jota monet käyttävät sanojen opiskeluun.
Yksityiskohtaisemman selityksen sanavaraston oppimisen järjestelmästä löydät seuraavista artikkeleista:
Lue lisää: Paras tapa oppia uuden kielen sanoja
Lue lisää: Näin nopeutat uuden kielen sanaston oppimista
Näillä tekniikoilla voi oppia 50 uutta sanaa päivässä - varsinkin alussa, jolloin sanat ovat usein yksitavuisia ja siten helpompia muistaa. Käytä siis yksi viikko 350:n sanan muistamiseen:
Persoonapronominit (minä, sinä, hän, me, te, he)
Yleisimmät verbit
Yleisimmät adjektiivit
Viikonpäivät ja yleisimmät aikasanat
Muut yleisimmät substantiivit
Kysymyssanat
Hyödylliset adverbit, rinnastuskonjuktiot ja muut pikkusanat (ja, sekä, mutta, koska, jos, jo, kyllä, ei, aina…)
Muut sinulle tärkeät sanat, kuten oma ammatti tai harrastukset
Jokaisesta kielestä on löydettävissä sanalistoja termillä “1000 most common words in _____”. Monet näistä ovat tosin automaattisesti tietokoneella luotuja, joten käännöksissä saattaa tulla pieniä tai isoja yllätyksiä.
En oikeastaan koskaan löytänyt ukrainalle ilmaista tuhannen sanan listaa, jossa ei olisi ollut liikaa virheitä tai epäjohdonmukaisuuksia. Memrisen lista (alla) oli kenties lähimpänä, mikäli jaksaa Memrisen käyttöliittymää.
Askel 4: Kieliopin perusteet (1 viikko)
Toisella viikolla uusien sanojen oppimista voi hidastaa 25 sanaan päivässä - tai johonkin itselle sopivaan tahtiin, joka mahdollistaa myös muuta opiskelua.
Tässä vaiheessa kannattaa ottaa haltuun kieliopin perusteet, kuten substantiivien suku (ukrainassa maskuliini, feminiini, ja neutri), monikoiden rakentaminen, verbien persoonapäätteet, possessiivitaivutukset, sekä mennyt ja tuleva aikamuoto, joita on ukrainassa vain yhdet. Esimerkiksi imperfektin ja pluskvamperfektin erottaa vain konteksti.
Pelkkien sääntöjen lukeminen ei vielä riitä, vaan kielioppia täytyy testata tehtävillä. Netistä löytyy harvemmin ilmaisia sivustoja, jotka sisältävät tarpeeksi tehtäviä. Ukrainan opiskeluun löytyy onneksi ilmainen ammattitason oppikirja, joka tarjoaa paljon syventävää tietoa ja harjoituksia. (Päivitys: Tarjous on päättynyt.)
Voit myös pyytää tekoälyä luomaan loputtoman määrän testikysymyksiä haluamastasi osa-alueesta.
Tärkeintä on, että harjoittelet uutta kielioppisääntöä käytännössä. Hyvänä uutisena kielioppisäännöt eivät unohdu yhtä helposti kuin sanat. Yhden säännön oppiminen ja 15-30 minuuttia harjoittelua voi jo riittää asian omaksumiseen. Kertausta tulee joka tapauksessa kielen muun käytön yhteydessä.
Suosittelemani sivusto kieliopin perusteisiin (ukrainiancourse.com)
Complete Ukrainian - ukrainan kielen täysi oppikirja sekä sen ääninauhoitteet
Askel 5: Lauseiden rakentaminen (1 viikko)
Nyt kun sanavarastoa alkaa olla jonkun verran ja osaat ainakin osan taivutussäännöistä, voi oppimista siirtää entistä enemmän lauseiden rakentamiseen ja keskusteluihin.
Ei hätää, vaikka et vielä ehtinyt sisäistää ukrainan jokaista seitsemää sijamuotoa. Kieliopin kehittäminen jatkuu edelleen, mutta voit myös tulla jo ymmärretyksi, vaikka et osaisi aivan kaikkea.
Käytä aikaasi lähinnä niihin lauseisiin ja aiheisiin, joita tulet itse oikeasti tarvitsemaan. Viimeistään nyt kannattaa siirtyä myös sanojen oppimisessa kohti omaa ammattisanastoa tai muuta kiinnostuksen kohdetta, joka toimii kenties syynä koko kielen opiskelulle.
Lauseiden kanssa voi käyttää samaa tekniikkaa kuin sanavaraston lisäämiseen - lue tarvittaessa kolmannessa askeleessa linkatut artikkelit.
(*) Jotkut saattavat jopa aloittaa Pimsleurilla. Itse en suosi tätä taktiikkaa, koska kuten alussa mainitsin, opin paljon paremmin visuaalisessa muodossa kuin ainostaan kuuntelemalla ja puhumalla. Mikäli aiot oppia ukrainan sijasta jonkun muun kielen, kannattaa ennen maksua etsiä kokemuksia kyseisen kielipaketin tasosta - tuotteissa on runsaasti vaihtelua. Esimerkiksi Pimsleur Thai oli muistaakseni varsin heikkolaatuinen ja opetti joitakin vääriä asioita.
Askel 6: Immersio (1 viikko)
Viimeinen viikko! Ainakin mikäli otit tavoitteeksi otsikon kuukauden tehokurssin. Aika ottaa tehokkaammat työkalut käyttöön.
Vahvin ja nopein tapa oppia uusi kieli on immersio, mikä tarkoittaa käytännössä elämistä ympäristössä, jossa käytetään vain kyseistä kieltä. Jos toiseen maahan matkustaminen ei ole mahdollista, immersiota voi myös simuloida.
Kuuntele podcasteja tai uutisia, katso TV-ohjelmia tai YouTube-videoita, keskustele uudella kielellä oikeiden ihmisten kanssa, lue lasten- tai nuortenkirjoja sekä muuta Netflixin tekstitys tai puhe haluamallesi kielelle.
Oppiminen on mukavinta silloin kun aihe kiinnostaa, joten katso lempiohjelmiasi tai valitse kanavia aiheista, joita seuraat muutenkin. Selkokieliset uutiset ovat kiva juttu, paitsi jos et ole lainkaan kiinnostunut itse sisällöstä.
Aluksi voi tuntua siltä, että et ymmärrä mitään ja hyöty on vähäistä, mutta pitkälti immersion kautta ihmisaivot oppivat myös ensimmäisen kielensä. Tällä tavalla opittu kieli käyttää eri mekanismeja aivoissa kuin tavallinen opiskelu. Efektiä voi olla vaikea huomata käytännössä, mutta alitajunnallisestakin edusta voi olla hyötyä.
Immersio ei kuitenkaan vielä näin alussa täysin korvaa muuta oppimista, joten jatka samalla edelleen sanavaraston ja kieliopin kartuttamista edellisten askeleiden taktiikoilla.
Joitakin linkkejä auttamaan materiaalin löytämistä:
Lopuksi
Toivottavasti järjestelmästä on apua, halusit sitten oppia kielen kuukaudessa tai vuodessa.
Tärkeintä on uskoa, että uusi kieli on opittavissa iästä riippumatta. Tulokset kyllä seuraavat, kunhan käytössä on oikea tekniikka ja opiskelulle antaa riittävästi ja säännöllisesti aikaa.
Lue myös: Miksi Duolingoa ei kannata käyttää kielen opiskeluun