Kuinka ChatGPT voi auttaa kielen opiskelussa

Kuinka ChatGPT voi auttaa kielen opiskelussa

Opi ukrainan kieli kuukaudessa -projektin päivä 13. Oli korkea aika siirtyä pelkän sanavaraston laajentamisesta kieliopin puolelle. Käyttämäni opetusmateriaalit kertovat kyllä kuinka ukrainan kielioppi toimii, mutta tarjoavat hyvin vähän tehtäviä varsinaista harjoittelua varten. Rekrytoin tekoälyn apuun.

Halusin ChatGPT:n tarjoavan tehtäviä opiskelun alla olevasta aiheesta, sekä tarkistavan vastaukseni. Ensimmäisenä oli syytä harjoitella verbien persoonapäätteitä, jotka toimivat ainakin osittain samaan tapaan kuin suomen kielessä: Minä teen, sinä teet, hän tekee, jne.

Kävin tekoälyn kanssa allaolevan keskustelun - boldattu on minun kirjoittamaani:

Hei! Haluaisin että opetat minulle ukrainaa. Tehtäväsi on tarjota ukrainan kielen sanapareja, kuten esimerkiksi "hän juoksee", "he menevät", "minä puhun" - mutta jätä subjekti pois. Tarkoitukseni on testata, tunnistanko subjektin verbin päätteestä ja osaanko kääntää sen suomeksi. Voit käyttää kaikkia aikamuotoja.

Älä anna kyrillisten aakkosten mukana lausumisohjeita, jotta voin harjoitella myös lukemista.

Tarjoa jokaisessa chatissa kolme tehtävää, kaikissa eri subjektit ja verbit. Kerron subjektin ja aikamuodon, ja mikäli tunnistan verbin, käännän myös sen. Sinun tehtäväsi on tarkistaa käännökset, antaa palautetta ja tarjota uusi kolmen kohdan lista. Okei? Aloitetaan.

ChatGPT: Hei! Tämä kuulostaa todella jännittävältä ja hauskaa tapaa opetella ukrainaa. Katsotaan, miten hyvin tunnistat subjektit verbin päätteistä. Tässä tulee ensimmäinen kolmen kohdan listasi:

1. Біжить.
2. Говоримо.
3. Читають.

Palautathan käännökset aikamuotoineen ja subjekteineen, ja minä tarkistan ne.

1. Hän juoksee.
2. Me... mikä verbi tämä on?
3. He lukevat

ChatGPT: Hyvä työ subjektien ja aikamuotojen tunnistamisessa! Tässä käännökset:

1. "Біжить" kääntyy todellakin "Hän juoksee". Täydellistä!
2. "Говоримо" tarkoittaa "Me puhumme". Verbi "говорити" tarkoittaa "puhua", ja "мо" -pääte viittaa me-muotoon.
3. "Читають" kääntyy "He lukevat". Tässäkin menit oikeaan!

Hienoa työtä! Jatketaan uusilla tehtävillä:

1. Працює.
2. Писали.
3. Чекаю.

Valitettavasti ChatGPT3.5 ei ollut riittävän fiksu ymmärtämään ohjeita. Tai jos sain vanhemman version tajuamaan mitä hain takaa, se teki jatkuvasti virheitä tarkistuksissa ja hallusinoi omiaan. Suosittelen ChatGPT 4:n käyttöä, mikäli mahdollista.

Kannattaa toki pitää mielessä, että myös nelosversio voi tehdä virheitä. On parempi testata vain asioita, jotka jo osaa edes jotenkuten. Muuten tekoälyopettaja voi johtaa harhaan.

Jotta 25 viestin raja ei tule heti vastaan, kannattaa pyytää vaikka kymmenen tehtävää kerralla. Yritin vain pitää artikkelin tekstin helpommin luettavana.

Tekoäly keskustelukumppanina

Hieman edistyneempi opiskelija voi pyytää tekoälyä juttelemaan kanssaan vieraalla kielellä. Pyysin ChatGPT:tä puhumaan mahdollisimman yksinkertaisesti, jotta pysyn mukana. Suluissa jälkikäteen lisäämäni käännökset.

Hei! Opiskelen ukrainaa, mutta sanavarastoni ja kielioppini ovat vielä aloittelijan tasolla. Keskustellaan tässä chatissa ukrainaksi, mutta vain hyvin lyhyillä lauseilla ja helpoilla sanoilla. Yksi tai kaksi lausetta per chatti. Voit esimerkiksi kysyä tyypillisiä kysymyksiä, joihin vastaan. Aloitetaan silti tervehdyksestä.

ChatGPT: Привіт! Як ти? (Hei! Mitä kuuluu?)

привіт! дуже добре, дякую. (Hei! Oikein hyvää, kiitos.)

ChatGPT: Чудово! Що ти робиш? (Hienoa! Mitä puuhaat?)

я розмовляю українською! (Puhun ukrainaa!)

ChatGPT: Дуже добре! Які твої улюблені хобі? (Mainiota! Mitkä ovat lempiharrastuksesi?)

як сказаю “улюблені”? (Mitä tarkoittaa “lempi”?)

Osaamiseni ei kahden viikon jälkeen vielä riitä kovin paljoa tätä pidempään keskusteluun, mutta palaan käyttämään lupaavaa taktiikkaa viimeistään kuun loppupuolella.

Foneettiset aakkoset

Sivuhuomiona opin hiljattain, että ukrainan kirjoittamisesta tulee äärettömän paljon helpompaa asentamalla koneelle foneettinen näppäimistö.

Nyt voin kirjoittaa tavallisen kotimaisen kirjaimiston layoutilla “pryvit” ja ruudulle ilmestyy “привіт”, joka siis lausutaan pitkälti samalla tavalla. Normaalia ukrainankielistä näppäimistöä käyttämällä jokaista kirjainta täytyisi etsiä turhautumiseen asti.

Rajoitus vaikeutti opiskelun alkuvaihetta. Jaksoin suorittaa tehtäviä ja käännöksiä vain ukrainasta englanniksi tai suomeksi. En koskaan ukrainaksi, koska kyrillisten aakkosten tuottaminen oli tolkuttoman hidasta. Edes ylläolevaa minikeskustelua en olisi viitsinyt käydä yhtä kirjainta kerrallaan metsästäen.

Tämä vinkki avaa uusia mahdollisuuksia ja työkaluja haasteeseeni.

Päivä 13 - Opittuja sanoja: 490