1000 yleisintä sanaa ja haasteen viimeinen viikko

1000 yleisintä sanaa ja haasteen viimeinen viikko

Opi ukrainan kieli kuukaudessa -haasteen viimeinen viikko alkoi tänään. Vaikuttaa siltä, että ainakin tavoitteet täyttyvät etuajassa. Loppukiri määrittää, kuinka hyvin lopulta onnistun omaksumaan uuden kielen kuukauden aikana.

Projektin tärkein minimitavoite oli tuhannen sanan sanavarasto. Laskujeni mukaan opittuja sanoja on tällä hetkellä 961, joten tämä tavoite ei tule tuottamaan ongelmia. Matkan varrella kehittämäni nopeampi järjestelmä auttoi oppimaan 50 sanaa päivässä, lukuunottamatta yhtä vapaapäivää sekä hieman hiipunutta tahtia loppua kohden. Aivot tarvitsivat välillä lepoa.

Sanojen opiskelu ei tosin vielä lopu tuhannen sanan täyttyessä. Viimeisessä vaiheessa käyn läpi kaikki 40 A4-paperia (n. 25 sanaa per paperi) ja tarkistan ovatko sanat vielä muistissa. Merkkaan ne, jotka ovat ehtineet jo unohtua ja palautan niitä mieleeni loppukuun ajan.

Lähes poikkeuksetta ongelmia aiheuttavat sellaiset sanat, joihin en onnistunut yhdistämään riittävän mieleenpainuvaa assosiaatiota. Pyrin siis luomaan tämän viimeisen ryhmän sanoille tarvittaessa uudet muistisäännöt avuksi.

Olen samaan aikaan harjoitellut kielioppia noin kaksi viikkoa. Ukrainan kieli on melko vaikea kaikkine sijapäätteineen, joten luovuin jo jokin aika sitten ajatuksesta tulla tässä hyväksi yhdessä kuukaudessa. Riittää että osaan vähintään tärkeimmät säännöt ja tulen ymmärretyksi.

Kieliopin suhteen otan silti vielä loppukirin nyt kun uusien sanojen parissa ei tarvitse enää viettää niin paljoa aikaa.

Tekoäly on edelleen toiminut mainiona apulaisena osaamisen testaamista varten. Annan ChatGPT:n tehtäväksi luoda lyhyitä lauseita, jotka käännän ukrainasta englanniksi tai toisinpäin. Välillä keskustelemme ukrainaksi niitä näitä.

Käytössä on siis täysin samat työkalut, joista olen jo aiemmin kirjoittanut. Siksi uusille artikkeleille ei ole ollut aihetta.