Tuhoon tuomitut uudenvuodenlupaukset

Tuhoon tuomitut uudenvuodenlupaukset

Oman elämän muuttaminen on jo riittävän haastavaa ilman mahdottomia uudenvuodenlupauksia. Lue tämä ennen kuin päätät ottaa taakaksesi tavoitteita, jotka ovat tuomittuja epäonnistumaan.

Suuri osa tämän sivuston lukijoista lienee ihmisiä, jotka päättävät vuoden vaihtuessa parantaa elämäänsä jollain osa-alueella. Valtaosa lienee myös huomannut näiden päätösten onnistumisprosentin olevan alhainen.

Yhtenä syynä saattaa olla huonot tavoitteet.

Pahimmat virheet uudenvuodenlupauksia tehdessä

Hypoteettinen esimerkki: Uudenvuodenlupaukseni on perustaa menestyvä yritys, kirjoittaa kirja, muuttaa ruokavalio terveelliseksi sekä treenata itseni huippukuntoon.

Näistä tavoitteista löytyy ainakin kuusi yleisintä virhettä:

  1. Epärealistisen vaikeat tavoitteet. Menestyvä yritys ja huippukunto vaativat käytännössä enemmän aikaa kuin yhden vuoden.

  2. Liian epätarkasti määritellyt tavoitteet. Mitä huippukunto tai terveellinen ruokavalio tai menestyvä yritys käytännössä tarkoittavat? Mistä voin koskaan tietää, milloin olen saavuttanut nämä?

  3. Liian monen asian muuttaminen kerralla. Neljä isoa projektia kerralla on liikaa kaiken muun elämän päälle.

  4. Pelkkään lopputulokseen keskittyvät lupaukset. Päämäärän sijaan täytyy määritellä prosessi sen saavuttamiseksi. Mikä on tarkalleen määritelty treeniohjelmani? Montako tuntia ja mihin aikaan vuorokaudesta aion kirjoittaa kirjaa, sekä kuinka vältyn keskeytyksiltä? Prosessi on äärettömästi tärkeämpi kuin tavoite.

  5. Tavoitteet, jotka eivät ota huomioon ongelmien alkujuuria. Voin toki haluta tehdä vaikka mitä, mutta mikäli ongelma ei ole halun puute vaan krooninen väsymys, yrityksen perustamisesta - saati menestyksestä - ei tule mitään. Vuodesta voi käyttää vaikka ensimmäiset kahdeksan kuukautta alhaisten energiatasojen syiden löytämiseen ja korjaamiseen, mutta silti saada enemmän aikaan kuin tahkoamalla koko vuoden uupuneena.

  6. Omien elämänarvojen vastaiset tavoitteet. Mikäli tärkein elämänarvoni olisi “enemmän vapautta ja aikaa”, yrityksen perustaminen ja menestyksen tavoittelu olisi ristiriidassa tämän kanssa. Tavoitteita asettaessa kannattaa pysähtyä pohtimaan, ovatko ne oikeasti itseä varten vai yhteiskunnan ihanteiden takia luotuja.

Parempi tapa saavuttaa kaikki esimerkin tavoitteet

Mitä jos kaikesta huolimatta haluaisin saavuttaa kuvitteellisen esimerkin asiat? Yritys, kirja, ruokavalio ja kova kunto.

Ottaisin päämäärät käsittelyyn yksi kerrallaan.

Ensin pyhittäisin tammikuun ruokavalion muuttamiselle. Keräisin tietoa ja motivaatiota eri lähteistä, sekä opettelisin uusia reseptejä ja käytäntöjä. Toimivan ruokavalion löytäminen on usein pitkä prosessi, mutta kuukaudessa voi päästä hyvään alkuun ja tehdä tärkeän investoinnin omalle terveydelle.

Kun ruokavalio tarjoaa energisemmän olon, keskittyisin liikuntaan. Vaihtaisin heti tavoitteen “huippukunto” romukoppaan. Ottaisin päämääräksi vain sen, että treenaamisesta tulee rutiini. Mikäli rakennan liikunnasta tavan, tulokset ovat automaattinen sivutuote.

Käyttäisin helmikuun ohjelman rakentamiseen ja siihen totuttautumiseen. Zone 2 -harjoittelua niin paljon kuin oma keho ja aikataulu sallii, sekä kahvakuulatreeni tai muuta voimaharjoittelua. Varsinkin ensimmäiset viikot tai kuukaudet riittävän alhaisella intensiteetillä, että liikunta tarjoaa enemmän energiaa kuin kuluttaa.

Vasta kun nämä avaintavat tuntuvat helpoilta sekä parantavat oloa ja keskittymiskykyä, ottaisin käsittelyyn listan kaksi muuta päämäärää.

Koska yrittäjänä on vaikea löytää aikaa kirjan kirjoittamiselle, aloittaisin kirjaprojektilla. Itse keskityn parhaiten aamulla, joten lohkaisisin lenkin ja aamupalan jälkeen vähintään 1-3 tuntia päivästä lentomoodissa kirjoittamiselle.

Kirjasta riippuen tähän saattaisikin sitten mennä koko loppuvuosi, joten yrityksen perustaminen voisi jäädä vuoden 2024 lupaukseksi…

Parempi ruokavalio, säännöllinen liikunta ja yksi iso työprojekti vuodessa olisi sekin jo valtava edistysaskel elämälle. Vähempikin riittää - mieti vaikka kuinka moni menneistä vuosista olisi ollut huomattavasti onnistuneempi edes yhdestä näistä saavutuksista.

Oikeat tavoitteeni vuodelle 2023

Koska alun perin hypoteettisiksi tarkoittamani esimerkit ovat itse asiassa melko lähellä oikeita tavoitteitani ja olen jo työstänyt asioita melko lailla juuri tuossa järjestyksessä, en tänä vuonna koe tarvetta suurille uudenvuodenlupauksille. Prosessi on jo hyvässä vauhdissa, joten pääasiassa jatkan vain samaan suuntaan.

Muut vuoden 2023 tavoitteeni voisin tiivistää näin:

  • Ainakin yksi blogihaaste tai muu henkilökohtainen kokeilu kuukaudessa.

  • Vähemmän merkityksetöntä ruudun tuijottamista.

Jälkimmäinen asia on yksi selkeimmistä elämänlaatuani heikentävistä tavoista.

Ongelma ei ole tietokoneen käyttö itsessään. Voin olla täysin tyytyväinen päivääni, vaikka istuisin 10 tuntia koneella - kunhan aika on pääasiassa oppimista, kirjoittamista tai jotain muuta itselleni merkityksellistä.

Turhasta ajantuhlauksesta - yleensä Reddit, sosiaalinen media ja suurin osa uutisvirrasta - ei koskaan seuraa hyvää oloa. Nämä on siten parempi minimoida.

Asetan siis suunnan uudelle vuodelle viettämällä ensimmäisen viikon täysin offline-tilassa ilman nettiyhteyttä, läppäriä tai puhelinta.

Muistutan mielelleni, että elämää on olemassa myös ilman jatkuvaa informaatioviihdettä ja digiähkyä.

Koska olen addiktoitunut tietotulvaan, tästä saattaa tulla yksi vaikeimmista asioista, mitä olen aikoihin tehnyt. Mutta kuten jo tiedämme, vaikeiden asioiden tekeminen helpottaa elämää pitkällä aikavälillä.

Samalla saan viikon aikaa pohtia ja suunnitella, mitä kaikkea muuta haluan alkavalta vuodelta. Sekä määritellä tarkemmin, mitä “vähemmän ruudun tuijottamista” tarkoittaa ensimmäisen viikon jälkeen.

(Huom: Julkaisen tämän viikon aikana silti yhden päivityksen, jonka olen jo kirjoittanut ja ajastanut valmiiksi keskiviikolle.)

Oikein hyvää, kehittävää ja menestyksekästä uutta vuotta, rakkaat lukijat!

Olkoon 2023 mitä ikinä haluatte.