Miehisyys ja sen huonot esikuvat
Miten naisvihaa levittävä Andrew Tate voi kerätä valtavan yleisön nykymaailmassa? Miksi jotkut nuoret miehet päätyvät pitämään hänen kaltaisiaan vaikuttajia esikuvinaan? Ja miltä positiivinen miehisyys oikeasti näyttää?
Miljoonia seuraajia ja miljoonia dollareita haalinut entinen potkunyrkkeilijä ja kiistelty somejulkkis Andrew Tate joutui pidätetyksi pian hävittyään aloittamansa sanallisen mittelön 19-vuotiasta Greta Thunbergiä vastaan.
Romaniaan muuttanutta Tatea epäillään mm. ihmiskaupasta, raiskauksesta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta.
Minua kiinnostaa tarinassa eniten se, miksi jotkut nuoret miehet ylipäätään päätyvät ihailemaan hänen kaltaisiaan vääristyneitä mieskuvia, negatiivisuutta ja misogyniaa tarjoavia vaikuttajia. Haluan myös tarjota vaihtoehtoisen näkemyksen siitä, mitä kohti miesten olisi terveempi pyrkiä.
Toki uskon, että valtaosa nuorista miehistä on edelleen aiempia sukupolvia fiksumpia ja tulevat omalta osaltaan viemään maailmaa eteenpäin. Jotkut näyttävät kuitenkin olevan huolestuttavan hukassa siitä, mitä miehisyys tarkoittaa ja päätyvät netin syövereissä väärille urille.
Taten kaltaiset miehet esittävät olevansa vahvoja. Vähänkään elämää nähneet ihmiset näkevät kulissien läpi pelkkää heikkoutta.
Mikä ihme Andrew Taten viestissä voi viehättää?
Sen helppous.
On helpompaa kasvattaa lihaksia kuin luonnettaan.
On helpompaa ansaita rahaa kuin arvostusta.
On helpompaa uhota kuin oppia.
On helpompaa vihata kuin kunnioittaa.
On helpompaa näyttää mieheltä kuin olla mies.
Mieheksi kasvaminen ei ole helppoa. Siksi jotkut valitsevat mieluummin vain maskuliinisen ulkoasun rakentamisen. He toivovat sen riittävän, koska vaikeamman tien kulkeminen on pelottavaa.
Rahalla, kalliilla autoilla, lihaksilla, väkivallalla ja muulla vastaavalla uhoaminen ei ole miehisyyttä. Nämä ovat aina olleet vain epävarmojen pikkupoikien toimintamalleja.
Mitä on oikea miehisyys?
Oleellisinta ei ole “olla mies”, vaan “olla hyvä mies”.
Hyvän miehen ominaisuuksia:
Rehellisyys. Miehet puhuvat totta, pikkupojat valehtelevat omaa etua tavoitellakseen.
Rohkeus. Miehet uskaltavat näyttää tunteitaan, pikkupojat pelkäävät muuriensa takana.
Nöyryys. Miehet myöntävät olleensa väärässä, pikkupojat syyttävät muita ja antavat tekosyitä.
Rauhallisuus. Miehet osaavat olla hiljaa, pikkupojat haluavat olla jatkuvasti äänessä.
Kunnioitus. Miehet kohtelevat muita ihmisiä kunnioittavasti, pikkupojat väheksyvät ja haukkuvat.
Itsevarmuus. Miehet eivät pelkää olla omia itsejään, pikkupojat rajoittavat tekemisiään ylläpitääkseen maskuliinista imagoa.
Oppimishalu. Miehet ovat valmiita oppimaan ja kehittymään, pikkupojat luulevat tietävänsä jo kaiken.
Vastuunkanto. Miehet ottavat vastuun tekemisistään, pikkupojat pakoilevat velvollisuuksia ja seurauksia.
Hyväksyminen. Miehet eivät koe vähemmistöjä tai erilaisuutta uhkana, pikkupojat pelkäävät kaikkea mitä eivät ymmärrä.
Kyllä - kaikki nämä ominaisuudet voivat päteä kehen tahansa sukupuolesta huolimatta. Koska ulkoisilla tekijöillä ei ole lopulta merkitystä.
Hyvä mies ei luule kenenkään olevan hänelle mitään velkaa vain siksi, että on syntynyt mieheksi tai valkoihoiseksi.
Itsevarma mies voi halutessaan tehdä “feminiinisiä” asioita, välittämättä mitä epävarmat pikkupojat tai muu yhteiskunta tästä ajattelevat.
Lopuksi
Minäkin olen aikoinani tehnyt lukemattomia virheitä myös tällä saralla ja oppinut aikuiseksi valitettavan hitaasti. Ylläolevan listan työstäminen jatkuu varmasti koko loppuiän.
Mikäli satut kuulumaan siihen ryhmään, joka on pitänyt Andrew Tatea esikuvana, suosittelen arvioimaan uudestaan mitä miehisyys tarkoittaa.
Se vaikeampi itsensä kehittämisen tie on valtavan paljon antoisampi ja merkityksellisempi kulkea.
—
PÄIVITYS 20.01.2020: Sain kommentissa kysymyksen paremmista esikuvista, joten kirjoitin aiheelle jatkoa toisessa artikkelissa: Parempia esikuvia miehisyydelle