MuutTomi RantanenComment

5 neuvoa paremman parisuhteen löytämiseen

MuutTomi RantanenComment
5 neuvoa paremman parisuhteen löytämiseen

Hypoteettinen skenaario: Edellinen parisuhteesi on päättynyt pettymykseen, joko hiljattain tai jo aikaa sitten. Kysyt turhautuneena miten tässä taas kävi näin, tai kuinka voit välttyä saman kaavan toistamiselta jatkossa. Tässä artikkelissa tarjoan muutaman ohjeen, joita kannattaa pohtia jo ennen uuden suhteen solmimista.

Hyviä tapoja varmistaa pitkä sarja epäonnistuneita parisuhteita:

  • Älä käytä lainkaan aikaa omien arvojesi ja tarpeidesi määrittelyyn.

  • Älä opi mitään edellisistä suhteista.

  • Suuntaa uuteen ihmiseen kohtuuttomia odotuksia.

Suuri osa ihmisistä hyppää uuteen suhteeseen vailla minkäänlaista suunnitelmaa, tehden kaikki nämä virheet. Silloin ei ole yllätys, jos seurauksena on sama koettelemus kuin aiemminkin.

On hölmöä käyttää samaa taktiikkaa ja odottaa joka kerta erilaisia tuloksia.

Mikäli tunnistat tästä itsesi, on aika luoda parempi strategia.

Vaikka allaolevat neuvot kannattaa ottaa käytäntöön jo ennen uuden ihmisen tapailua, mikään ei estä työstämästä niitä myös nykyisen parisuhteen aikana.

(Puhun jutussa parisuhteista, mutta valtaosa tekstistä pätee myös monisuhteisiin sekä joiltakin osin muihin läheisiin ihmissuhteisiin.)

1: Opi ensin pitämään ja hyväksymään itseäsi

Tiedän - helpommin sanottu kuin tehty, eikö?

Jos et osaa arvostaa itseäsi tai et koe ansaitsevasi rakkautta, ensimmäinen kohta on koko listan ylivoimaisesti vaikein osuus. Silloin se on myös tärkein.

Ihminen, joka ei ajattele ansaitsevansa välittämistä ja läheisyyttä, voi päätyä sabotoimaan suhteita, joissa niitä on tarjolla.

Pahimmillaan hän ajautuu hyväksikäyttäviin suhteisiin, joissa tämä ydinuskomus saa vain vahvistusta.

Sisäinen ajatus siitä, että ei ole rakastamisen arvoinen johtuu useimmiten traumoista tai muista negatiivisista kokemuksista. Kuten olen sanonut ennenkin, kaksi parasta työkalua traumojen työstämiseen ovat puhuminen ja kirjoittaminen.

Lue lisää: Helpoin tapa vapautua traumoista ilman terapiaa

Itsensä hyväksymistä voi tietyssä määrin helpottaa myös kehittymällä paremmaksi ihmiseksi. Mikäli oma elämä on kaaosta, sotkujen korjaaminen yksi kerrallaan voi auttaa itseluottamusta.

Taktiikalla on kuitenkin rajansa. Jos olet syvästi tyytymätön vaikkapa kehoosi peilikuvassa, ei rasvaprosentin pudottaminen tai lihasten kasvattaminen välttämättä ole automaattinen ratkaisu. Sisäinen ahdistus voi kalvata mieltä vaikka olisi kuinka näyttävä sixpack.

Maailma on täynnä esimerkkejä malleista ja fitness-vaikuttajista, joilla on epäterve tai suorastaan halveksuva suhde omaan kehoonsa. Sellainen asenne ei korjaannu treenaamalla entistä kovemmin.

Siksi Parempi Minä -työkalujen käyttöä ja henkilökohtaista kehitystä kannattaa samaan aikaan vahvistaa itsensä hyväksymisellä.

2: Opi olemaan onnellinen myös yksin

Ehkä koet jo ansaitsevasi rakkautta, mutta et koe olevasi onnellinen ennen kuin löydät uuden suhteen.

Kun oma onni on riippuvainen toisesta ihmisestä, deittailu alkaa epätoivosta, mikä ei ole optimaalinen alku kauniille kohtaamisille. Myös allaolevien neuvojen noudattaminen vaikeutuu, jos potentiaaliseen kumppaniin kohdistuu lähtökohtaisesti liian suuria odotuksia oman elämän pelastamiseksi.

Ne odotukset eivät tule täyttymään. Parisuhteestasi ei tule onnellisempi kuin sinä.

On siis parempi opetella onnellisen elämän rakentamista muilla tavoilla, jotka eivät ole riippuvaisia seurustelusta. Harjoittele tyytyväistä yksin oloa.

Jos kykenet tähän, uusi tuttavuus ei ala epäreiluilla paineilla, vaan kutsumalla toinen osaksi jo valmiiksi onnellista elämää.

3: Kirjoita ns. dealbreaker-lista

Pohdi, mitkä asiat ovat juuri sinulle ehdottoman tärkeitä parisuhteessa. Huomaa, että tämä ei ole toivelista (johon palataan pian), vaan “näistä ei voi neuvotella” -lista.

Esimerkkejä:

  • Haluaa/ei halua lapsia. Onko hartain toiveesi lisääntyä lähiaikoina? Varmista heti alussa, että kumppani on aidosti avoin ajatukselle.

  • Kunnioittaa sinua ihmisenä. Halveksuva tai väheksyvä asenne ei ole yhteensopiva toimivan parisuhteen kanssa.

  • On turvallinen. Ensimmäinen merkki väkivaltaisesta aggressiosta tai narsistisesta manipuloinnista tarkoittaa, että peli on poikki.

“Kun joku näyttää sinulle kuka hän on, usko häntä.”
—Maya Angelou

Saatat keksiä heti pitkänkin listan. Yleisesti mitä enemmän ikää ja kokemusta on karttunut, sitä helpompi on luetella itselle oleellisia asioita. Omat tarpeet selkiytyvät matkan varrella ja joskus päättyneistä suhteista löytyy uusia osa-alueita, joita ei halua enää koskaan toistaa.

Edellyttäen toki, että pysähdyt jokaisen suhteen jälkeen miettimään, mikä meni pieleen ja tulivatko alkuvaiheen varoitusmerkit kenties sivuutettua. Ilman mitään reflektointia opetukset jäävät saamatta.

4: Määrittele omat arvosi

Eräs suurimpia syitä toimimattomalle suhteelle on epäyhteensopivat elämänarvot.

Voidaksesi punnita arvojen yhteneväisyyttä, sinun täytyy tietysti ensin tietää oma arvomaailmasi. Kaikilla on kokoelma jonkinlaisia arvoja, mutta yllättävän harva vaikuttaa ajattelevan niitä tietoisesti.

Alla joitakin kysymyksiä pohdittavaksi, mikäli et suoralta kädeltä osaa luetella omia arvojasi (lista ei ole kattava):

  • Politiikka. Mitkä ovat poliittiset näkemyksesi? Oletko ylipäätään kiinnostunut politiikasta tai maailman menosta?

  • Ympäristö. Mitä ajattelet ilmastonmuutoksesta ja kuinka tärkeää kestävä elämä on sinulle?

  • Ruoka. Oletko vegaani eettisistä syistä, syötkö terveyden maksimoimiseksi, vai onko ruoka hedonistisen nautinnon lähde?

  • Matkustaminen. Haluatko lomalla näkeä ja kokea mahdollisimman paljon maailmaa, vai viettää aikaa kotonasi rentoutuen? Tarkoittaako reissuun lähteminen luksusta vai luontokokemuksia?

  • Yksityisyys. Pyritkö kunnioittamaan toisten yksityisyyttä vai kerrotko vuolaasti heidän asioistaan? Jaatko oman elämäsi sosiaalisessa mediassa, vai vältteletkö esillä olemista?

  • Talous. Pyritkö tienaamaan paljon rahaa turvallisuuden vuoksi, vai arvostatko enemmän muita asioita (kuten vapaa-aika tai työn merkityksellisyys)?

  • Materialismi. Keräätkö paljon omaisuutta vai oletko vähään tyytyvä minimalisti?

  • Menestyminen. Pusketko kohti mainetta ja kunniaa vai haluatko viettää hiljaista elämää perheen ja ystävien kanssa? Mitä menestyminen tarkoittaa sinulle?

  • Siisteys. Onko sinulle tärkeää elää siistissä ympäristössä, vai viihdytkö kaaoksessa?

  • Sosiaalinen elämä. Oletko introvertti vai ekstrovertti? Vietätkö mieluiten aikaa yksin, kahden kesken, vai isoissa porukoissa?

  • Päihteet. Häiritseekö sinua esimerkiksi alkoholin käyttö, vai etsitkö pysyvää seuraa baareihin?

  • Kommunikointi. Onko tunteista puhuminen sinulle tärkeää vai pyritkö välttämään vaikeita keskusteluita?

  • Altruismi. Käytätkö aikaa muiden ihmisten auttamiseen, vai ajatko lähinnä omaa etuasi?

Miten ikinä vastaatkaan, jotkut arvot ovat luontaisesti vahvempia kuin toiset. Ehkä oma korkein prioriteettisi ei edes ole koko listalla. Kun tiedät, mitkä omat tärkeimmät arvosi ovat, pohdi mitkä niistä täytyy olla myös kumppanin listalla.

Koko arvomaailma ei voi koskaan olla täysin yhteneväinen kenenkään kanssa. Erot joidenkin näistä välillä voivat olla hyväksyttävissä tai järjestettävissä ilman kitkaa. Yhden sosiaalinen elämä voi olla vilkasta, kun taas toinen nauttii sillä välin omasta ajasta.

Tietyissä asioissa ei kuitenkaan voi tehdä loputtomiin kompromisseja. Siirrä sellaiset dealbreaker-listalle.

Määrittelemällä mitkä arvoistasi ovat tärkeimpiä voit helpommin välttää suhteita, joissa molemmat ovat kulkemassa vastakkaisiin suuntiin.

Bonusvinkki: Oletko tulevaisuuteen vai nykyhetkeen keskittyvä ihminen?

5: Kirjoita toivelista

Vihdoin päästiin kivaan osuuteen, vai mitä?

Viides kohta on se, mistä monet aloittavat deittailun. He kuvittelevat kaikkia niitä ominaisuuksia, joita he haluavat. On mukava rakentaa mielikuvissa ihanteellinen ihminen joka on kuin Disney-sadusta tai Hollywoodin romanttisesta komediasta. Tai kenties jonkun toisen genren elokuvasta.

Anna palaa - listaa ne asiat, jotka vetävät sinua puoleensa potentiaalisessa kumppanissa.

Oletko valmis?

Seuraavaksi käy listaa läpi ja muistele, löytyikö niitä ominaisuuksia joistakin aiemmista suhteistasi. Mukaan lukien niistä kaikkein heikoimmin päättyneistä.

Miksi? Koska sanotaan vaikka, että kirjoitit toivelistalle “saa minut nauramaan” (ellei se ollut mukana jo edellisissä kohdissa). Jos kaikki pahimmat epäonnistuneet parisuhteesi ovat alkaneet siten, että toinen sai sinut nauramaan, tämä lista saa uuden tarkoituksen.

Nimittäin silloin se voi sisältää piirteitä, joiden on mahdollista johtaa sinua harhaan.

Ei hätää - en aio kehottaa sinua välttämään näitä asioita ja etsimään vain huumorintajuttomia ensitreffejä. Mutta jos toivelista ei ole tuottanut aiemmin tulosta, syynä saattaa olla, että se on mennyt dealbreaker-listan ja arvojen edelle. Saatoit hullaantua jostain ominaisuudesta, joka ei lopulta ollutkaan oikeasti ehdottoman tärkeä, vaan pelkkä toive.

Toivon sinun löytävän oman Disney-tarinasi - tai mitä ikinä haetkaan - mutta se ei tule tapahtumaan priorisoimalla toissijaisia asioita tärkeimpien edelle.

Siksi nämä viisi askelta ovat tässä järjestyksessä. Aloita ylhäältä ja varmista, että olennaiset tekijät ovat kunnossa. Kohdista enemmän huomiota toivelistaan vasta sen jälkeen.

Lopuksi

Toki on mahdollista luoda toimiva suhde myös ilman minkäänlaista järjestelmää tai arvomaailman määrittelyä.

Alkutaipale saattaa tällöin olla kivikkoisempi, mutta jotkut onnistuvat oppimaan ja kasvamaan yhdessä vaikka tekisivät ensin kaikki mahdolliset virheet - kuin oman elämänsä romanttisessa komediassa.

Vaikka tämä on mahdollista, ei se ole todennäköistä. Onnistumisprosentti on itse asiassa niin pieni, että yksi ihmiselämä ei yleensä riitä sellaisen tarinan kertomiseen.

Siksi on suositeltavaa parantaa mahdollisuuksia ja vähentää toimimattomiin suhteisiin hukattua aikaa. Työstä itseäsi valmiiksi uuteen hyvään suhteeseen, mieti mitä menneestä voi oppia ja määrittele mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä.