Warren Buffet ja viiden projektin strategia
Maailman rikkain ja menestynein investoija Warren Buffet keskusteli kerran uravalinnoista ja prioriteeteista yksityispilottinsa Mike Flintin kanssa. Buffet pyysi lentäjää kirjoittamaan top 25 -listan tavoitteistaan ja asioista jotka hän haluaisi elämässään saavuttaa.
Flint teki työtä käskettyä. Mikäli haluat, voit laittaa artikkelin hetkeksi sivuun ja kirjoittaa oman listasi. Ei ole väliä otatko aikaväliksi tämän kuukauden, tämän vuoden vai koko elämäsi.
Kun lista oli valmis, Buffet käski Flintiä ympyröimään viisi tärkeintä projektia.
Tehtävä oli haastava, koska luonnollisesti kaikki tavoitteet tuntuivat oleellisilta. Pähkäilyn jälkeen hän sai lopulta valittua viisi korkeimman prioriteetin asiaa.
Seuraavaksi Warren kysyi koska ja millä suunnitelmalla Flint meinasi toteuttaa nämä viisi päämäärää. Miehet keskustelivat tarkasta toimintasuunnitelmasta kunkin kohdan suhteen ja alkoivat jo innostua.
Lopuksi Buffet osoitti 20 jäljelle jäänyttä kohtaa listassa: “Mikä on suunnitelmasi näiden toteuttamiselle?”
Flint sanoi muiden tavoitteiden tulevan prioriteeteissa toisena ja hän keskittyisi niihin viiden tärkeimmän projektin lomassa.
Buffetin vastaus:
“Ei. Olet ymmärtänyt väärin, Mike. Kaikki mitä et ympyröinyt kuuluu nyt ‘Vältä kaikin keinoin’ -listaasi. Tapahtui mitä hyvänsä, nämä asiat eivät saa sinulta lainkaan huomiota ennen kuin olet onnistunut Top 5 -listassasi.”
Tarina on alun perin Scott Dinsmoren keksimä ja James Clearin toistama. Se ei siis ole totta, ainakaan Buffetin itsensä mielestä.
Koet ehkä olosi huijatuksi - kuten minäkin aluksi. Mutta vaikka menetelmä olisikin jonkun muun kuin maailman rikkaimman investoijan keksimä, se voi silti olla hyödyllinen.
Liian monen projektin ongelma
Minä olen aina haalinut liikaa tavoitteita ja projekteja kerralla. Tapanani oli hyppiä yhdestä asiasta seuraavaan kuin apina oksalta oksalle.
Lienee tarpeetonta edes mainita, että harva asia tuli tällä taktiikalla lopulta valmiiksi.
Esimerkiksi liikunnasta oli hyvin vaikea saada tuloksia, koska jaksoin yhtä ohjelmaa ehkä pari viikkoa kerrallaan. Sitten luin tai kuulin jostakin vielä paremmasta treenistä, joten siirryin kokeilemaan sitä. On vaikea ylläpitää nousujohteista kehitystä, mikäli tekee joka kerta jotain uutta ja eri tavoitteisiin tähtäävää.
Työprojektini olivat yhtä heikon keskittymisen varassa. Aloitin liian monta tehtävää sillä seurauksella, että en koskaan vienyt valtaosaa niistä loppuun asti. Ainakaan järjellisessä aikataulussa.
Oli selvää, että taktiikka ei toimi. Sittemmin olen onnistunut muuttamaan asennettani hieman pitkäjänteisemmäksi. Tilanne parani entisestään viime vuoden lopulla, kun otin käyttöön “Buffetin” viiden projektin strategian.
Kuinka “projekti” määritellään?
Itse käytän seuraavaa sääntöä: Mikäli jonkun asian tekeminen vie merkittävän määrän aikaa päivästäni, mutta ei ole itsestäänselvä osa elämääni, kyseessä on projekti.
Muutama havainnollistava esimerkki:
Kylmien suihkujen vaikutusten kokeilu ei ollut projekti, koska vaati vain 1-2 minuuttia ylimääräistä aikaa suihkun päätteeksi.
Ruoanlaitto ja syöminen ei ole projekti, ellen sitten käytä tavallista enemmän aikaa ruokavalion muuttamiseen tai muuten vain päätä keskittyä uusien reseptien opetteluun.
Apurahahakemus on projekti.
Sähköpostiin vastaaminen ei ole projekti, mutta sähköpostilaatikon järjestäminen voi olla.
Imuroiminen ei ole projekti. Kevätsiivous on.
Tämänhetkiset viisi projektiani
Liikunta. Käytän tähän tunnin tai pari päivässä. Vaikka urheilusta on jo tullut vakiintunut tapa, en ole ainakaan vielä valmis pitämään sitä syömisen kaltaisena itsestäänselvänä toimintona.
Parempi Minä -sivusto. Artikkeleiden kirjoittaminen ja julkaisu neljän päivän välein on oma jatkuva projektinsa.
Lukeminen. Normaalisti kyseessä olisi osa arkirutiineja, mutta otin alustavaksi tavoitteeksi lukea 100 kirjaa tänä vuonna. Huomasin puolivahingossa, että tavoitteellinen lukeminen vähentää somessa vietettyä aikaa murto-osaan sekä saa minut illalla pois tietokoneelta ja sänkyyn jopa tunteja aiemmin kuin tavallista. Yllättävien lisähyötyjen ansiosta lukeminen on siis nyt erillinen projekti, eikä jotain mitä teen ajan salliessa.
Yrityksen perustaminen. Käynnistän paraikaa uutta yritystoimintaa, joten byrokratia ja uusien käytäntöjen luominen on oma projektinsa jonkin aikaa. Kun toimintatavat vakiintuvat, tämä yhdistyy Parempi Minä -projektin kanssa samaan aikaikkunaan työpäivästäni.
Videokurssin rakentaminen. Teen tilaustyönä opetuskurssia, jonka aiheena on hengitystekniikat.
Ideaalitilanteessa yksi kohta pysyy tyhjänä. Tällöin se on varattu lyhytaikaisille projekteille, kuten Rubikin kuution opiskelu, pajukorin punominen, vanhojen pyörälaukkujen myyminen kirpparilla, hapanjuurileivonnan kokeileminen, tai mitä milloinkin.
Vaihtoehtoisesti voin antaa enemmän huomiota yhteen tai useampaan neljästä muusta projektista. Samalla voin olla avoin uusille ideoille ja ehdotuksille viidenneksi projektiksi.
Mikäli kaikki viisi ovat jo täynnä, en ota uusia asioita vastaan. Jokin työn alla olevista täytyy ensin saada valmiiksi. Kohdat 1 ja 2 ovat kaiken lisäksi prosessitavoitteita vailla valmistumispäivämäärää, eli säilyvät listalla kenties pysyvästi.
Mikäli lista on täynnä ja saan tarjouksen, josta en kertakaikkiaan voi kieltäytyä, joku viidestä kohdasta täytyy ottaa sen ajaksi alas. Näin voi käydä poikkeustapauksissa, kunhan tällä tavalla ei päädy taktikoimaan 25 projektin jongleeraamiseksi.
Kun saan uusia ideoita tulevista projekteista kirjoitan ne toki ylös tai saatan joskus keskustella aiheesta, mutta en sen jälkeen tee asialle mitään ennen kuin viiden projektin listassani on taas tilaa.
Lista on jääkaapin ovessa muistuttamassa minua prioriteeteistani. Järjestelmä on vapauttanut henkistä energiaa sekä tilaa kalenteriin.